Prof. Dr. Naci Görür İstanbul depreminde o tarihi vurguladı!
Kahramanmaraş merkezli depremler 11 ili de etkiledi. Ardından uzmanlar, İstanbul'da deprem olabileceğine dikkat çekti. İstanbul depremi haritası ve tarihi en çok araştırılan konular arasında gündemde yerini koruyor. Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul deprem tarihini mercek altına aldı.
Kahramanmaraş merkezli depremler, 11 ilde etkisini gösterdi. Birçok uzman İstanbul'da da deprem olabileceğini işaret etti. Ardından vatandaşlar, olası İstanbul depremini araştırmaya başladı.
İstanbul deprem haritası ve fay hattı gündemdeki yerini koruyor. İstanbul deprem tarihine göre, son 5 asırda ise 2 büyük İstanbul depremi bulunuyor. Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul depremi için dikkat çeken bir analiz yaptı.
1509 BÜYÜK İSTANBUL DEPREMİ
1509 İstanbul depremi 10 Eylül 1509 tarihinde merkez üssü Marmara Denizi'nin kuzeydoğusu olan 7.2 şiddetinde olduğu tahmin edilen deprem olarak kayıtlara geçti.
1766 İSTANBUL DEPREMİ
1766 İstanbul depremi, Marmara Denizi'nin doğusunda 22 Mayıs 1766 Perşembe sabahı olmuş gerçeleşmiş jeologların ve deprem bilimcilerin ifadesiyle çok büyük bir depremdir.
Bu İstanbul depremi Kocaeli'nden Tekirdağ'a kadar uzanan geniş bir alanda etkili oldu. Marmara kıyılarında Tsunami yarattığı kayıtlara geçen deprem, büyük hasarlara yol açmıştır.
DEPREM TARİHİ BU RAKAMA İŞARET ETTİ
Kronolojik olarak İstanbul deprem tarihi incelendiğinde son 500 yılda 2 büyük deprem göze çarpıyor. Gölcük depremi ve Düzce depremi İstanbul depremi olarak sayılmıyor.
7 şiddetinin üzerinde büyük depremlerin Orta Marmara fayında İstanbul depremi yaratması yaklaşık 250 yılda bir olması göze çarpıyor.
Deprem uzmanları son büyük İstanbul depremi 1766 yılında gerçekleştiği dikkate alındığında, Orta Marmara Fayında yeni bir deprem riskinin arttığını ifade ediyor.
7.0-.7.5 ARASINDA BİR DEPREM BEKLENİYOR
Deprem bilimcilerine göre İstanbul'da beklenen depremin şiddeti 7.0 ila 7.5 civarında olacak. Ancak kesin bir tarih verilmesi söz konusu değil.
Peki İstanbul'daki hangi ilçeler fay hattı üzerinde ve hangi ilçeler zemin bakımından güvenli?
İSTANBUL'DA DEPREM FAY HATTINA EN YAKIN İLÇELER HANGİLERİ?
İstanbul deprem haritası içinde fay hatlarına yakınlığa göre birinci derece riskli ilçeler, Avrupa yakasında Avcılar, Küçükçekmece, Bakırköy, Beylikdüzü, Güngören, Zeytinburnu, Bahçelievler ve Fatih, Anadolu yakasında ise Kadıköy, Üsküdar, Ataşehir, Ümraniye, Maltepe, Kartal, Pendik, Sultanbeyli, Sancaktepe, Tuzla ve Adalar olarak öne çıkıyor.
İSTANBUL'DA DEPREMİ EN ÇOK HİSSEDECEK İLÇELER HANGİLERİ?
Uzmanlara göre; İstanbul'daki yapıların yaşına bakıldığından en yaşlı ilçe olarak Beyoğlu'ndan sonra ikinci sırada gelen Fatih (Tarihi Yarımada) depremden en fazla etkiyi görecek ilçe olarak öne çıkıyor.
Fatih'in yanı sıra Zeytinburnu, Bakırköy, Florya, Küçükçekmece'nin Menekşe-Kanarya ve Cumhuriyet Mahallesi, Avcılar, Beylikdüzü'ne bağlı Gürpınar'ın Pekmez ve Pınarkent mahalleleri, Büyükçekmece'nin Devebağırtan bölgesi, Kumburgaz ile Silivri'nin yanı sıra Tekirdağ ve Marmara Ereğlisi de olası depremden ciddi şekilde etkilenecek.
"SIRA İSTANBUL DEPREMİNDE"
Prof. Dr. Naci Görür bir katıldığı televizyon programında çarpıcı açıklamalarda bulundu. Marmara Denizi ve Erzincan, Tunceli bölgesine dikkat çekerek uyarılar yaptı.
"İSTANBUL'DA PERİYOT BU, 250 SENEDE BİR BÜYÜK DEPREM"
- Burada beklediğimiz deprem en son 1766. 250 senede bir büyük deprem üretiyor İstanbul'da. Evet periyodu bu.
- Marmara Bölgesi'nde deprem Marmara Denizi'nin içinde olacak. Yani Kuzey Anadolu fayının Marmara'nın iç kısmında olacak. Biz artık fay tartışmasını bırakalım. Bir gerçeklik var. Burada deprem olacak. 99'da deprem var, Şarköy'de 1912'de var.
"ANADOLU YAKASI ZEMŞN OLARAK DAHA GÜÇLÜ"
- İkisinin arasındaki bölümde 1766'dan beri deprem yok. Burası sismik bir boşluk. Bu boşluk dolacak ve Marmara depremini oluşturacak. Bunu kabul edelim, halk bunu bilsin.
- Böyle bir deprem olduğu zaman Asya yakası göreceli olarak, Avrupa yakasına nazaran daha az etkilenecek. Burada jeolojik formasyonlar zemin itibarıyla daha güçlü.
- Anadolu yakası zemin olarak daha güçlü, Avrupa yakası daha zayıf. Dolayısıyla burada hasar göreceli olarak burada daha fazla.
"KİMİ YERLERDE 10 ŞİDDETİ BİLE GÖRÜLECEK"
- Kıyıya yakın, kıyıdan 10 kilometre içeriye doğru gittiği yerlerde çoğunlukla depremin şiddeti 9 olacak.
- Kuzeye doğru çıkınca bu düşecek. Ve 8, 7 vs. düşecek. Aynı şekilde Anadolu yakasında da kıyıya paralel kesimlerde 9 şiddeti ve kuzeye doğru azalacak.
- Kimi yerlerde 10 şiddeti bile görülecek. Bu ciddi bir deprem şiddetidir. Bu durumda yapılacak şey şu; İstanbul'u bir an önce depreme hazırlamak.
"KARLIOVA'DA 7.4 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM OLABİLİR"
- Çorum tam Kuzey Anadolu fay hattının üzerinde. Bu kuşağın tamamı Türkiye'nin tamamı hatta dünyanın en aktif büyük depremler oluşturabilen kuşağı içerisinde.
- Bu kuşak aşağı yukarı Bingöl-Karlıova'dan çok büyük ölçüde Marmara Denizi'ne kadar enerjisini tüketti. Büyük deprem üretme enerjisini boşalttı. Şimdi Marmara'yı bekliyoruz.
- Bir de Erzincan ile Karlıova arasındaki bu kesimi bekliyoruz. Burada Pülümür'ün olduğu yer aşağı yukarı 7.4 büyüklüğünde belki deprem olabilir. Yedisu fayı üzerinde Bunu zaten hep söylüyoruz.
- Tunceli-Pülümür 7.4 büyüklüğünde deprem olabilir. Burada en son deprem 1794'te. Dolayısıyla epey zaman geçti. Erzincan depremi buraya muhtemelen enerji de transfer etmiş olabilir.
- Bu Doğu Anadolu fayındaki hareketler de belli ölçüde burayı biraz etkilemiş olabilir. Endişe ettiğimiz yerlerden biri bu.
"KAHRAMANMARAŞ'DA BÜYÜK DEPREM RİSKİ KALMADI"
- "Hocam nerede deprem bekliyorsunuz?" diye bana sorduğunuz zaman "Kahramanmaraş" filan derdik. Şimdi orası geçti.
- Daha büyük deprem üretme potansiyeli yok. Demek istediğim yıllarca Kahramanmaraş'ı listeye koyuyorduk. Şimdi listeden çıkarttık. dedi.
Kaynak: Sabah.com.tr