Pentagon’un kâbusu devam ediyor: Emperyalizme çuval geçirme geleneği

Vatan Partisi Öncü Gençlik ve Türkiye Gençlik Birliği (TGB), ABD ve Pentagon’un tepkisini çekmeye devam ediyor. 2011 yılından bu yana Türkiye'nin dört bir yanında ABD askerlerine yönelik protesto eylemleri gerçekleştiren bu gençler, bugün İzmir’de bir Amerikan askerine daha çuval geçirdi.

Yağmur Biçen Yağmur Biçen
Pentagon’un kâbusu devam ediyor: Emperyalizme çuval geçirme geleneği

4 Temmuz 2003 tarihinde Irak’ın Süleymaniye kentinde ABD askerlerinin Türk askerinin başına çuval geçirmesine yanıt olarak harekete geçen Öncü Gençlik ve TGB üyeleri, Türkiye’ye gelen ABD askerlerine çuval geçireceklerini ilan etmişlerdi.

Pentagon’un kâbusu devam ediyor: Emperyalizme çuval geçirme geleneği - Resim : 1

İlk çuval eylemini 2011 yılında Bodrum’da gerçekleştiren gençler, 2012’de Antalya, 2013’te İskenderun, 2014’te İstanbul, 2016’da Adana İncirlik Üssü’nde benzer eylemler yapmışlardı.

2011 Bodrum

Bu geleneği devam ettiren gençler, İsrail’in korunmasında görevli olan ve İzmir Limanı’na demirleyen USS Wasp adlı ABD taarruz gemisinde görevli bir Amerikan askerine çuval geçirdiler.

Vatan Partisi Öncü Gençlik ve TGB üyelerinin gerçekleştirdiği çuval eylemlerine ilişkin Pentagon daha önce “rahatsız edici” bulduğunu belirten açıklamalarda bulunmuştu.

2016 Adana - İncirlik

SUÇ OLUŞTURMADI

Pentagon'u rahatsız etmeye devam eden gençler, daha önce İncirlik Üssü'nde bir ABD askerinin başına çuval geçirmişlerdi ve açılan davada mahkeme, “ABD askerine çuval geçirmenin suç teşkil etmediğine” hükmetmişti.

2014 İstanbul

Aynı şekilde, TGB’nin 2011 yılında Bodrum’da gerçekleştirdiği çuval eylemi sonrası açılan davada da Süleymaniye’de yaşanan olaya atıfta bulunularak eylemin suç teşkil etmediği kararı verilmişti.

Çuval geçirme eylemleriyle ün kazanan Vatan Partisi Öncü Gençlik ve TGB üyesi gençlerin İran’da bir belgeseli çekilerek devlet televizyonunda yayınlanmıştı.

2021 İstanbul

15 GENÇ GÖZALTINDA

İzmir’de gerçekleştirilen son çuval eylemi, Türkiye’nin gündemine oturdu. ABD askerine çuval geçiren gençlerin görüntüleri TGB’nin sosyal medya hesabından paylaşıldı. "Bu topraklara her adım attığınızda sizi hak ettiğiniz gibi karşılayacağız!" diyen 13 genç, eylemin ardından gözaltına alındı. Gençlerin gerçekleştirdiği bu eylem, hem Türkiye’de hem de dünya basınında geniş yankı buldu. Eylemin ardından ABD Ankara Büyükelçiliği de bir açıklama yapmak zorunda kaldı.

Pentagon’un kâbusu devam ediyor: Emperyalizme çuval geçirme geleneği - Resim : 6

tgb vatan partisi öncü gençlik çuval eylemi