Öz Sağlık İş Sendikası’nda usulsüzlükler tespit edildi

Öz Sağlık İş Sendikası’nın 2021 yılındaki 3. Olağan Genel Kurul seçimlerinde yaşanan usulsüzlük tespitlerine ilişkin bilirkişiden yeni rapor geldi. Bilirkişi, Yargıtay tarafından görevlendirilen kayyum heyetinin yeniden düzenlediği genel kurulda da usulsüzlük yapıldığını tespit etti.

Haber Merkezi Haber Merkezi

Sendika iki seçim yaptı, usulsüzlükler tespit edildi. Bilirkişi tarafından belirlenen usulsüzlük sonrası artık gözler mahkemeye çevrildi.

Hak-İş’e bağlı Öz Sağlık İş Sendikası’nın 3. Olağan Genel Kurul seçimlerinde usulsüzlük tespit edildiği için Yargıtay sendikaya kayyum atamıştı. Kayyum sonrası yeniden yapılan genel kurul seçimlerinde de yine usulsüzlükler olduğu belirlendi.

Ankara 4. İş Mahkemesi tarafından yürütülen davada görevli bilirkişi, mahkemeye sunduğu inceleme raporunda usulsüzlükleri sıraladı. Raporda, kayyum heyeti tarafından iş yerlerinin birleştirilmesi noktasında, birleştirmelerin kural olarak aynı işletmeye bağlı iş yerleri temelinde yapılması ilkesine uyulmadığı belirtildi.

AYRILIK TAŞIDIĞI KANAATİNE VARILDI

Farklı işletmeler kapsamında yer alan iş yerlerinin birleştirildiği, birleştirmelerin de hangi esaslara göre yapıldığının anlaşılmadığı ifade edildi. Bu durumun seçilecek delege sayısını etkilediği, sendika tüzüğüne ve delege seçim yönetmeliğine de aykırılık taşıdığı kanaatine varıldı.

Özellikle, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı iş yerlerinde ve üniversite hastanelerinde çalışan işçilerden seçilmesi gereken delegeden çok daha az sayıda delege seçildiği anlaşıldı.

Tüzük ve yönetmeliğin dikkate alınmadan uygulanması sonucunda seçilmesi gereken delege sayısının değiştirildiği, kurumlara göre dağılımının hatalı olduğu bildirildi.

Bilirkişinin bu raporu sonrası artık gözler davanın devam ettiği ve bilirkişinin usulsüzlükleri ilettiği Ankara 4’üncü İş Mahkemesi’ne çevrildi. Bu rapor sonrası bilirkişi sendikaya yeniden kayyum atayabilir.

Sendikaya kayyum atanır ise, Öz Sağlık-İş Sendikası üyesi binlerce işçinin yeni dönem toplu iş sözleşmelerini kayyum heyeti yürütecek.

Kaynak: Ulusal Kanal Haber Merkezi

öz sağlık-iş sendikası usulsüzlük