Normalleşme görüşmeleri devam ediyor

Türkiye-Ermenistan normalleşme sürecinde, 2 yıl aradan sonra beşinci toplantı yapıldı. İki ülke yetkilisi ilk kez sınırda el sıkıştı.

Murat Güneş Murat Güneş
Normalleşme görüşmeleri devam ediyor

Türkiye ile Ermenistan'ın normalleşme süreci kapsamındaki görüşmeleri iki yıl sonra ilk kez yapıldı.

İki ülkenin özel temsilcileri, 5. kez buluştu. Görüşme bu kez sınırda yapıldı. Türkiye'nin Normalleşme Özel Temsilcisi Büyükelçi Serdar Kılıç ile Ermenistan Parlamentosu Başkan Yardımcısı Ruben Rubinyan, Margara-Alican sınır kapısında ilk kez el sıkıştı.

Sabah saatlerinde sınırın Ermenistan tarafında başlayan görüşme, öğleden sonra Türkiye tarafında devam etti.

Özel Temsilciler, Akyaka/Akhurik demir yolu sınır kapısının bölgesel gelişmeler doğrultusunda faaliyete geçirilebilmesi için gerekecek teknik ihtiyaçları değerlendirdi. Ayrıca, diplomatik, resmi pasaport hamilleri için karşılıklı vize prosedürlerinin kolaylaştırılması hususlarında mutabık kaldı.

Temsilciler, normalleşme sürecini ön koşulsuz olarak sürdürmek konusundaki mutabakatı da teyit etti.

Türkiye ile Ermenistan arasında Moskova’da başlayan normalleşme görüşmelerinin sonuncusu, Temmuz 2022'de Viyana'da yapılmıştı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Ekim 2022'de Avrupa Siyasi Topluluğu toplantısı için gittiği Prag'da Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'la görüşmüş; bu, iki ülke liderlerinin 13 yıl aradan sonra yaptığı ilk görüşme olmuştu.

Kaynak: Ulusal Kanal Haber Merkezi

türkiye Ermenistan