Müstafi Tümamiral Cihat Yaycı, Türk-Yunan ilişkilerini değerlendirdi

Müstafi Tümamiral Cihat Yaycı, Yunanistan Sahil Güvenlik Botu'nun Türk balıkçı teknesine fiziki saldırısını değerlendirdi. Yunan güvenlik güçlerinin sınırı geçerek Türk karasularına girdiğini söyleyen Yaycı, "Bu Türk toprağında Türk vatandaşına karşı bir saldırıdır" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın NATO Liderler Zirvesi'nde Yunanistan Başbakanı Miçotakis'le görüştüğü sıralarda Ege Denizi'nde yine gerilim yaşandı. Müstafi Tümamiral Cihat Yaycı, Yunan sahil güvenlik botunun Türk balıkçı teknesine saldırmasını, Ege Denizi'ndeki ada ve adacıkların son durumunu ve Türk Yunan ilişkilerini Ulusal Kanal'a değerlendirdi.

Cihat Yaycı, "Sınır geçilmiş. Türk toprağına yani Türk karasularına girilmiştir. Bu Türk toprağında Türk vatandaşına karşı bir saldırıdır. Balıkçılarımıza ateş açıyor. Balıkçılarımızı ayaklarından, vücutlarından vuruyor. Hatta yük gemilerimizi dahi kurşunlarken biz niye böyle tepkisiz kalıyoruz? Düzensiz göçmeler kadar sahipsiz görülmeye başlanmıştır bizim balıkçılarımız" dedi.

Dışişleri Bakanlığının Yunanistan'ın saldırılarına tepki vermemesini eleştiren Yaycı, Yunanistan'ın gemi azıya aldığını söyledi. Cihat Yaycı, olaylara Türk sahil güvenliğinin müdahale ettirilmediğini de vurguladı ve "Balıkçıları orada balık avlamayın diye tembihliyorlar" ifadelerini kullandı.

Cihat Yaycı, "Özrü kabahatinden büyük. Orada balık avlamayın ne demektir ya? Bu bir kabulleniş, bir teslimiyettir." dedi.

Yunanistan'la "Bahar havası-normalleşme" gündemini de yorumlayan Yaycı, "Yunanistan ada-adacık-kayalıklardaki egemenlik iddiasından vaz mı geçti ki bahar havası estiresin?" diye konuştu.

- Bu Yunanistan'ın kazandığı, Türkiye'nin kaybettiği, daha doğrusu Türkiye'nin kabullenmek durumunda kaldığı Yunan taleplerine sessiz kalması sonucunda oluşan yalancı bir bahar havasıdır.

Yaycı, Yunanistan'ın saldırılarına devletler hukukuna göre karşılık verilmesi gerektiğinin altını çizdi. 7-8 senedir Yunanistan'ın hiçbir saldırısına mukabele edilmediğini belirten Yaycı, "Devletler böyle davranır. Türkiye'deki ilgililer şapkasını önüne koyup düşünmeli" dedi.

- İş işten geçiyor. Yunanistan taleplerini bize kabul ettiriyor. Yapılması gerek Yunan iddialarının fiilen kabul edilmediğinin gösterilmesidir. Ama gördüğümüz kadarıyla bırakın fiilen kabul edilmediğini göstermek, söz ile bile kabul edilmediğini söylemekten imtina eder bir pozisyondayız. Allah Türk milletini, Türkiye cumhuriyeti devletini korusun, kollasın, güçlendirsin ve uyandırsın. Ey Türk milleti, uyan, uyan Türkiyem. Başka diyecek bir şeyim yoktur.
Cihat Yaycı türkiye yunanistan