Milli boksörden tepki: “İki kere men edilmiş kişinin olimpiyatlarda dövüşmesi çok yanlış”

Dünya Boks Birliği'nin “kadın boks müsabakalarında mücadele etmesi uygun değil” dediği sporcuların Paris Olimpiyatlarında yer almasına milli boksör Sıla Üçyıldız tepki gösterdi. Ulusal Kanal'a konuşan Üçyıldız, “iki kere men edilmiş kişinin olimpiyatlarda dövüşmesi çok yanlış” dedi.

Barış Dikmen Barış Dikmen
Milli boksörden tepki: “İki kere men edilmiş kişinin olimpiyatlarda dövüşmesi çok yanlış”

Olimpiyatlarda XY Kromozomlu sporcunun kadınlar boks müsabakalarında mücadele etmesine bir tepki de milli boksör Sıla Üçyıldız geldi:

"Bahsi geçen kişi daha önce hem Boks Dünya Boks Federasyonu tarafından iki defa men edilmiş. Aynı zamanda Olimpiyat Komitesi tarafından da dövüşmesine izin verilmiş. Bence kesinlikle doğru bir karar değil. Çünkü iddialar çok güçlü. Olimpiyat komitesi daha önce itirazlara rağmen kararını değiştirmemiş ve hiçbir şekilde bu konuda bir şey yapmamış. Bence kesinlikle yanlış."

Boks gibi vücut kasının çok etkili olduğu bir spor dalında kadınlarla erkeklerin karşı karşıya gelmesinin haksız rekabet olduğunu söyleyen milli sporcu Sıla Üçyıldız, kararın tekrardan değerlendirilmesi gerektiğini belirtti:

"Yani özellikle boks gibi kuvvetin çok fazla etkili olduğu bir branşta bence kesinlikle karar tekrardan değerlendirilmeli. Hiç değilse iddiaların sonuçlandırılması gerekir. Daha önce başkalarıyla dövüşürken de eğer bir hatalı karar varsa başkalarının da hakkına girmiş. Bence kesinlikle yanlış tekrardan gözden geçirilmesi gerekiyor."

Hatay Boks İl Antrenörü Cemal Dağlıoğlu da, Boks Federasyonunun yaptığı itirazın reddedilmesini etik bulmadığını, olimpiyat komitesinin yanlış karar aldığını söyledi:

"Bu tabii ki XY kromozomuna sahip olması bir kere çok ciddi bir rekabet sıkıntısı yaşatır. Haksız rekabet olur. Onun dışında bildiğim kadarıyla testosteron seviyesi de normal seviyenin üstünde. federasyon başkanlığımız sanırım bu konuyla alakalı çok ciddi itirazlarda bulunmuş ve itirazları reddedilmiş. Bu hiç doğru değil, etik değil. Burada bence olimpiyat komitesinin bu işe bakan heyetinin hatası var."

Kaynak: Ulusal Kanal Haber Merkezi

milli boksör olimpiyatlar Dünya Boks Konseyi