Maliye'den kuyum sektörüne denetim!

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 3 bin kişilik bir ekiple kuyum sektöründe faaliyet gösteren 552 mükellefi denetlemek üzere 9 büyükşehirdeki 707 adreste eş zamanlı olarak denetim başlattı.

Yağmur Biçen Yağmur Biçen
Maliye'den kuyum sektörüne denetim!

Bakan Şimşek'in 'Az kazanandan en az vergi almak için bir sistem oluşturacağız; ancak yüksek kazanç sağlayanları uyarıyorum, vergi kaçırma ve kayıt dışı faaliyetlerin cezalarını artıracağız, denetimleri sıklaştıracağız' şeklindeki açıklamalarının ardından Bakanlık ekipleri harekete geçti.

Vergi Denetim Kurulu (VDK), ilk aşamada Şimşek'in 'Ortalama bir kuyumcunun beyan ettiği aylık vergi matrahı 16 bin 46 lira. Bu rakamlar çok düşük' dediği kuyumculuk sektörünü yakın takibe aldı. VDK ve Risk Analiz Genel Müdürlüğü tarafından kuyum sektörüne yönelik yapılan detaylı risk analizleri sonucunda tespit edilen mükelleflerin iş yerlerinde kapsamlı bir fiili sayım yapılmasına karar verildi.

Bu çerçevede, vergi müfettişleri ve Gelir İdaresi Başkanlığı personelinden oluşan yaklaşık 3 bin kişilik denetim ekibi, kuyum sektöründe faaliyet gösteren 552 mükellefin 9 büyükşehirdeki 707 adresinde eş zamanlı fiili sayım çalışmasına başladı.

Stoklar ayrıntılı olarak tek tek sayılacak. Ayrıca, denetimlerde mükelleflerin faturasız altın ve değerli taş alım-satımı yapıp yapmadığı, ödemelerin ve tahsilatların firma dışı banka hesapları üzerinden gerçekleştirilip gerçekleştirilmediği, faturalarda ürünlerin gerçek gram bilgilerine yer verilip verilmediği, yetki belgesiz döviz alım-satımı yapılıp yapılmadığı ve başkalarına ait pos cihazlarının kullanılıp kullanılmadığı gibi hususlar da incelenecek. Riskli bulunan mükellefler ayrıca vergi incelemesine alınacak.

Bakanlık, kuyumculuk sektörüne yönelik bu denetimlerin ardından diğer sektörlerde de inceleme ve saha denetimlerini plan dâhilinde sürdürecek ve bu yıl denetimsiz bir alan bırakmayacak.

Kaynak: Anadolu Ajansı

Hazine ve Maliye BakanlığI kuyumcu Denetim