Macaristan Başbakanı Orban'dan Paris Olimpiyatı açılışına tepki: "Batı’da ahlak kalmadı"

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, "Batı'da ahlakın kaybolduğunu ve bunun Paris Olimpiyatları'nın açılışında da görüldüğünü" belirtti.

Yağmur Biçen Yağmur Biçen
Macaristan Başbakanı Orban'dan Paris Olimpiyatı açılışına tepki: "Batı’da ahlak kalmadı"

Romanya'da, Macarların yoğunlukta yaşadığı Baile Tusnad şehrinde bir festivalde konuşan Orban, Avrupa'nın kendi çıkarlarını göz ardı edip ABD dış politikasını izleyerek kendini yok etmeye sürüklediğini söyledi. Orban, küresel güç dengesinin Asya ve Rusya'ya kaydığını, önümüzdeki on yıllar veya belki de yüzyıllar boyunca dünyanın baskın güç merkezinin Asya olacağını öne sürdü.

Çin, Hindistan, Pakistan ve Endonezya'nın geleceğin büyük güçleri olacağını ifade eden Orban, "500 yıldır görülmemiş bir değişim yaşanıyor. Karşı karşıya olduğumuz şey, dünya düzeninde gerçekleşen bir dönüşüm" dedi.

Ukrayna'nın NATO ve AB üyeliği umutlarının gerçekleşmeyeceğini vurgulayan Orban, "Biz Avrupalıların bunu finanse edecek gücü yok. Ukrayna, tampon ülke konumuna geri dönecek" ifadelerini kullandı.

Orban, Rusya ve ABD arasında yapılacak bir anlaşmanın Ukrayna'ya uluslararası güvenlik garantileri sağlayacağını ileri sürdü. Ayrıca, "Rusya'nın en güçlü yumuşak gücü, LGBT karşıtlığıdır" diyen Orban, Batı ülkelerinin LGBT'yi savunup teşvik etmesini eleştirdi.

Hristiyan değerlerinin korunması gerektiğini söyleyen Orban, "Batı'da ahlak kalmadı. Bunu Paris Olimpiyatları'nın açılışında da gördük" ifadelerini yineledi.

Orban, "Dar görüşlü, narin, avokado ve latte seven liberaller yerine cesur, milliyetçi ve genç Hristiyanların etrafında toplanabileceği bir bayrak yükseltmeliyiz" dedi.

Kaynak: Anadolu Ajansı

Macaristan Başbakanı Viktor Orban 2024 Paris Olimpiyatları