KKTC'de Şam ile bahar havası beklentisi! KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı Ulusal Kanal'a açıklamalarda bulundu

KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, Türkiye ile Suriye arasındaki normalleşmeyi dört gözle beklediklerini açıkladı. Ulusal Kanal’a özel açıklamalar yapan Bakan Arıklı, KKTC’nin tanınması konusunda Rusya’ya dikkat çekti, "Perinçek, önemli girişimlerde bulundu." ifadelerini kullandı.

Haber Merkezi Haber Merkezi

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Ankara ile Şam’ı ilişkileri normalleştirmesini dört gözle bekliyor. KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, Lefkoşa’da Ulusal Kanal Ankara Temsilcisi Adnan Türkkan ve Ulusal Kanal sunucusu Yeşim Eryılmaz’ın sorularını yanıtladı.

Erhan Arıklı, Ulusal Kanal'a yaptığı açıklamada, "Suriye ile gerçekten bizim çok acil şekilde normalleşmeyi gerçekleştirmemiz gerekiyor. Belki bu yılın sonuna doğru o eski bahar havasına yeniden kavuşuruz. Suriye, Türkiye'nin dışında bize en iyi açılım yapan ülkelerin başında geliyordu. Mağusa'dan Lazkiye'ye sürekli gemi seferleri yapılıyordu. Ve ilk defa Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden Türkiye'nin dışında bir ülkeye doğrudan bir ticaret ve turizm kapısı açılmıştı. O aynı ilişkileri tekrar kurmak istiyoruz. Ama bunun için önce Türkiye ile normalleşmesinin çok ivedi şekilde hayata geçmesi ve anlamsız kavganın son bulması gerekiyor. Bizim açımızdan normalleşme tekrar hayata geçtiğinde biz Suriye ile hem ticari hem turizm hem de siyasi açıdan çok rahat ilişki kurabileceğiz. Bu açıdan dört gözle bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

"PERİNÇEK'İN ÖNEMLİ GİRİŞİMLERİ VAR"

KKTC’nin tanınması konusunda Rusya’ya dikkat çeken Bakan Erhan Arıklı, Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'in girişimlerinin önemini vurguladı.

- Moskova ile Ercan Havaalanı arasında uçak seferlerinin başlaması için girişimlerde bulunduk. Son anda engellendi ama olacak bir şekilde. Rusya burada bir ofis açtı. Rusya bir tercihte bulunmak zorunda kalacak. Bana göre o tercihte de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin yeri oldukça önemli olacak. Burada sevgili Doğu Perinçek'in de bir takım girişimleri var. Neticede önemli projelerdir.

ABD TEHDİTLERİNİN HEDEFİ TÜRKİYE

ABD'nin Türkiye ve KKTC için tehdit olduğunu söyleyen Arıklı’ya göre, buna uygun mevzi alınmalı.

- Karşımızda ciddi bir Haçlı İttifakı var. Amerika bize dost görünüyor ama netice itibarıyla Lozan'ı imzalamamış bir ülkedir. İşte şu anda Kuzey Irak'ta ve Suriye'de Amerika'nın planlarını herkes görüyor. Kime karşı bunlar? Herhalde Esad'a karşı değil sadece. Dedeağaç'a bu kadar silah yığmalarının, orayı üs haline getirmelerinin sebebini iyi bilmemiz gerekiyor. Hedef Türkiye'dir. Bunu bilmemiz ve gardımızı almamız gerekiyor.

"TÜRKİYE'YE HEM DENİZ ÜSSÜ HEM DE HAVA ÜSSÜ VERMEMİZ ŞART"

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin ABD ve AB ülkelerine üs vermesi de bakanın gündemindeydi. Erhan Arıklı, buna karşılık Türkiye'ye hem deniz hem hava üssü kurma çağrısı yaptı.

- Çok kısa bir süre içerisinde Türkiye'ye hem deniz üssü hem de hava üssü vermemiz şart. Rumlar, Türkiye'ye düşman her devletle dostluk ve savunma işbirliği anlaşması imzalıyorsa, bizim de artık bir karşı adım atmamızda büyük fayda var.

Kaynak: Ulusal Kanal Haber Merkezi

KKTC Erhan Arıklı suriye