KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar: "Kıbrıs'ta en güçlü söz Türkiye'nin"

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, "Kıbrıs Türklüğünün Damgası: Kıbrıs Barış Harekatı" etkinliğinde konuştu. Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Türkiye'nin güvenliğinin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin güvenliği anlamına geldiğini söyledi.

Topkapı Üniversitesi, “Kıbrıs Türklüğünün Damgası: Kıbrıs Barış Harekatı” konulu konferans düzenledi. Konferansa Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da katıldı. Ersin Tatar, Kıbrıs davasının bir ülkü olduğuna vurgu yaptı.

- Bu adanın esas sahibi biziz ama işte İngiltere döneminde Kıbrıs’ı Yunan’a bağlanacak diyerek bizi bezdirip Ada’yı bırakacağımızı zannettiler ama yanıldılar. Gazze’deki benzer manzaraları bizim halkımız o dönemlerde yaşadı.Türkiye hem anavatandır hem garantör ülkedir hem 40 mil uzaklıkta bölgenin en güçlü söz sahibi ülkesidir. Dendias geçen tribünlere oynayacak bir açıklama yaptı. Kıbrıs Brüksel’den 2000 kilometre uzaklıkta. Ankara 100 kilometre uzaklıkta.

Yunanistan’ın “Güney Kıbrıs’a bir üs daha yapacağız” açıklamaları üzerine konuşan Cumhurbaşkanı Tatar, “Bu üslerin Gazze’de İsrail lehine kullanıldığını herkes biliyor” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde bir üs kurabiliriz sözlerini değerlendiren Tatar, "Bu kararı Türkiye verecektir. Ama böyle bir talep olursa mutlaka olumlu değerlendiririz" dedi.

- Türkiye her zaman KKTC’de farklı meseleleri gündeme getirebilir. Biz onu her zaman olumlu değerlendiririz. Zaten Türkiye’nin güvenliği demek KKTC’nin güvenliği demektir. Nitekim Geçitkale Havalimanının TSK’nın talebi üzerine benim Başbakanlığım döneminde bunun kararı verilmiş ve şu an TSK’nın kullanımındadır. Şu anda deniz üssüne ihtiyaç var mı yok mu bunun değerlendirmesini Türkiye yapacaktır.

Üniversite Ersin Tatar’a fahri doktora unvanı verdi.

ersin tatar KKTC Kıbrıs