İstanbul Üniversitesi iddiaları yalanladı: Kadroda olmayan açığa da alınamaz
İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı, bazı haber siteleri ve sosyal medya platformlarında yer alan “50 akademisyenin açığa alındığı” iddialarına ilişkin kamuoyuna açıklama yaptı.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) veya İstanbul Üniversitesi tarafından Devlet Konservatuvarı’nda görev yapan akademisyenlere yönelik herhangi bir açığa alma işleminin gerçekleştirilmediğinin vurgulandığı açıklamada, "Bir öğretim elemanının açığa alınabilmesi için öncelikle kadrolu olarak görev yapıyor olması gerekmektedir. Konservatuvar kadrosunda olup da açığa alınmış herhangi bir öğretim elemanımız bulunmamaktadır." ifadelerine yer verildi.
Üniversite dışından ders saati ücreti karşılığında veya süreli olarak görevlendirilen öğretim elemanlarının, çeşitli nedenlerle görevlerinin sona erebildiği belirtilen açıklamada, bu durumun kadro dışı eğitimcilerle ilgili olağan bir süreç olduğu ifade edildi.
Konservatuvar yönetimi, sosyal medyada yayılan iddiaların gerçeği yansıtmadığını ve kamuoyunun bu tür asılsız haberlere itibar etmemesi gerektiğini belirtti.
AÇIKLAMANIN TAMAMI:
"Bazı sosyal medya ve haber sitesi mecralarında, İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarımızda görev yapan 50 akademisyenin YÖK/İstanbul Üniversitesi tarafından açığa alındığına dair gerçek dışı haberlerin yayıldığı görülmektedir. Yükseköğretim Kurulu veya İstanbul Üniversitesi tarafından Konservatuvarımızda bu şekilde bir açığa alma tasarrufu veya girişimi söz konusu değildir.
Nitekim bir öğretim elemanının açığa alınabilmesi için öncelikle Konservatuvarımızda kadrolu olarak görev yapıyor olması gerekmektedir. Konservatuvar kadrosunda olup da açığa alınmış herhangi bir öğretim elemanımızın bulunmadığını bir kez daha tekrarlamak isteriz.
Diğer taraftan, bilindiği üzere Üniversitelerde ihtiyaç halinde ilgili mevzuat uyarınca Üniversite dışından öğretim elemanları ders saati ücreti karşılığında veya süreli olarak görevlendirilebilmektedir. Bu şekilde görevlendirilen öğretim elemanlarından bazılarının ya görevlendirme sürelerinin bitmesi ya hizmetlerine ihtiyaç kalmaması (ilgili alanda kadrolu yeni öğretim elemanının istihdam edilmesi, Konservatuvarımızın insan kaynağının ve eğitim öğretimin optimize edilip devamlılığının etkin ve verimli bir şekilde sağlanması…) ya da bireysel sonlandırma talepleri gibi nedenlerle Konservatuvarımızdan doğal olarak ayrılmaları söz konusu olabilmektedir.
Dolayısıyla, “somut ve hukuki durum” hakkında herhangi bir bilgi sahibi olunmadan 50 akademisyenin YÖK/İstanbul Üniversitesi tarafından açığa alındığı gibi toplu şekilde yapılan bu tür gerçek dışı paylaşımların maksatlı olduğunu ve itibar edilmemesi gerektiğini belirtmek isteriz."