İlber Ortaylı'dan bozkurt işareti açıklaması: "Türk tarihinde vardır"

Milli futbolcu Merih Demiral’ın Avusturya maçında yaptığı bozkurt işaretli gol sevinci sonrasında tartışmalar devam ediyor. Ünlü Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı konuya ilişkin açıklama yaptı.

Yağmur Biçen Yağmur Biçen
İlber Ortaylı'dan bozkurt işareti açıklaması:  "Türk tarihinde vardır"

 Ünlü tarihçi Prof. İlber Ortaylı, bozkurt işaretinin Türk tarihinde önemli bir yere sahip olduğunu, hatta yabancıların Atatürk için de “Bozkurt” ifadesini kullandığını belirtti.

İlber Ortaylı'dan bozkurt işareti açıklaması:  "Türk tarihinde vardır" - Resim : 1

Türkiye’nin Euro 2024’te Avusturya’yı 2-1 yendiği maçta, Merih Demiral gol sevincinde bozkurt işareti yapmış ve bu hareketi nedeniyle UEFA tarafından soruşturma başlatılmıştı. Hürriyet’ten Musa Kesler’e konuşan Prof. Dr. İlber Ortaylı, bozkurt işaretinin Türk tarihindeki önemine dair şunları söyledi:

'TÜRK TARİHİNDE VARDIR'

"Türk tarihinde 'Bozkurt' bir semboldür, bir idol olarak kabul edilir. Sadece bir partinin veya grubun sembolü değildir. Biz, çöl topluluklarından değil, steplerden gelen bir milletiz. Bu nedenle kurt, bizim için önemli ve anlamlı bir semboldür. Efsaneleri ve hikâyeleri vardır. Tür olarak da oldukça dayanıklıdır. Kurt, sırtını bir yere dayamadan, kendi başına savaşabilen bir hayvandır. Hayatta kalma konusunda çok yeteneklidir. Sürü halinde avlandığı gibi, tek başına da çok dirençli ve güçlüdür."

İlber Ortaylı'dan bozkurt işareti açıklaması:  "Türk tarihinde vardır" - Resim : 2

'MİLLİ MÜCADELE DÖNEMİNDE DE BU SEMBOL KULLANILMIŞTIR'

"Millî Mücadele döneminde de bu sembol kullanılmıştır. Devletin resmi belgelerinde yer almıştır. Gamalı haç ve Nazilerle kıyaslamak büyük bir yanlıştır. Bozkurt, birinin kafasından çıkmış, sonradan üretilmiş bir sembol değildir. Bir milletin mücadele azmini ve kararlılığını ifade eden derin tarihi kökleri vardır. Yabancılar da Atatürk’e 'Bozkurt' diyordu. Atatürk, bozkurt sembolünü benimsemişti. Paraların üzerinde kullanıldı, o dönemi hatırlayın. İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra bu semboller kaldırıldı."

Merih Demiral ilber ortaylı