İhracatçı normalleşme havasından memnun! Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Başkanı Fikret Kileci açıklamalarda bulundu

İhracatçı, Ankara ile Şam arasındaki normalleşme adımlarından memnun. Normalleşmenin şart olduğunu vurgulayan Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Başkanı Fikret Kileci, atılacak adımların bölge ve dünya ticaretine de yön vereceğini ifade etti.

Ankara ile Şam ilişkilerinin normalleşmesine yönelik süren olumlu hava ticari ilişkileri de hareketlendirdi. İki ülke ilişkilerinin yeniden tesis edilmesi olasılığı ihracatçıyı heyecanlandırdı.

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Fikret Kileci, 2 ülke arasındaki iş birliğinin önemine dikkat çekti.

- Suriye ve Türkiye, bu coğrafyada, bu bölgede birbirinin ayrılmaz parçasıdır. Bir ülke etrafındaki komşularıyla iyiyse çk daha iyi işler, çok iyi projeler çıkar. Bunu yapabilmek için biz elimizden gelen gayreti sarf ediyoruz.
- Suriye ile ilgili normalleşme süreci elbette ülke ticaretini özellikle de dünya ve bölge ticareti için de önemli.

Türkiye ile Suriye arasındaki ticaretin hiç kesilmediğini belirten Fikret Kileci, şu an Suriye'ye giden ürünleri sıraladı.

- Savaşın en ateşli olduğu dönemlerde bile hiçbir zaman sıfıra inmedi, sınır ticareti devam etmiştir. Böyle bir durumda en çok giden ürünler temel gıda maddeleri, çimento-demir, inşaat malzemeleri.

Suriye'ye ihracat 1 milyar 852 milyon dolarla 2010 yılında zirveyi gördü. 2023 yılındaki ihracat ise 1 milyar 365 milyon dolar olarak kayıtlara geçti.

Türkiye'nin Suriye'den yaptığı ithalat ise 2010 yılında 453 milyon dolarken bu rakam 2023 yılında 223 milyon dolara geriledi.

Fikret Kileci, "Oradan bize geçmişte pamuk gelirdi, tekstil gelirdi ama şu anda çok bir şey belki de hiç gelmiyor." dedi.

"SÜREÇ BÖLGE VE DÜNYA TİCARETİ İÇİN DE ÖNEMLİ"

2 ülke arasındaki dış ticaret hacminin 2012 hedefi 5 milyar dolar olarak açıklanmıştı. Kileci, ticari ilişiklerin sadece 2 ülke arasına sıkıştırmaması gerektiğini ifade etti.

- Çok daha büyük pencereden bakmak lazım. Biz aldığımız ya da sattığımız ürünleri sadece o ülke için değil, diğer ülkeler için de yapabiliyoruz. Gayet doğal, normal bir şey.

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Fikret Kileci, normalleşme sürecini bozmak isteyenlere karşı da uyarılar yaptı.

- Yıllardır dostumuz olan biz de onların dostuyuz ama bunu kaşıyanlar, belli noktaya getirmek isteyenler var. Bu tür tahriklere kapılmayalım.

Kaynak: Ulusal Kanal Haber Merkezi

suriye normalleşme ihracat ekonomi