HDP'nin ek savunmasından sonra süreç nasıl işleyecek?

HDP’nin kapatılması istemiyle açılan davada, HDP’ye ek savunmasını yapması için verilen 30 günlük ek süre bu hafta sona erecek. HDP’nin ek savunmasını Anayasa Mahkemesi’ne sunmasıyla birlikte kapatma davası sürecinin de hızlanması bekleniyor.

PKK’nın siyasi uzantısı HDP’ye yönelik kapatma davasında Anayasa Mahkemesi’nin uzatma çabalarına rağmen süreç işliyor.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Şahin, 7 Haziran 2021'de HDP'nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesine dava açtı. Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu da 21 Haziran 2021'de iddianamenin kabulüne oy birliğiyle karar verdi.

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, 20 Eylül’deki toplantısında ise HDP’nin kapatılması istemiyle açılan davada HDP'nin ek savunmasındaki taleplerini ele almıştı.

Yüksek Mahkemeye ek savunmasını sunan HDP, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının gönderdiği ses kayıtlarına ilişkin savunma yapmak için ek süre istemişti. Anayasa Mahkemesi de HDP’ye ek savunması için 30 gün daha süre vermişti.

HDP’ye verilen 30 günlük ek savunma süresi bu hafta sona erecek. HDP’nin ek savunmasını Anayasa Mahkemesi’ne sunmasının ardından da kapatma davası sürecinin hızlanması bekleniyor.

Peki, bundan sonra süreç nasıl işleyecek? HDP ek savunmasını AYM’ye teslim edecek. Daha sonra belirlenecek bir tarihte Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin sözlü açıklama, HDP yetkilileri de sözlü savunma yapacak.

Bu sürecin ardından, davaya ilişkin bilgi, belgeleri toplayacak Anayasa Mahkemesi raportörü, esas hakkındaki raporunu hazırlayacak. Bu işlemler sürerken Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ve davalı HDP, ek delil veya yazılı ek savunma verebilecek.

Raporun, Yüksek Mahkeme üyelerine dağıtılmasının ardından Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, toplantı için gün belirleyecek. Toplantıda AYM, kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacak. 15 AYM üyesinin 10’u “Evet” oyu verdiği takdirde HDP’nin kapatılmasına karar verilecek.

hdp pkk anayasa mahkemesi