HAMAS lideri İsmail Heniyye suikast sonucu şehit oldu

HAMAS Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye İran’ın başkenti Tahran’da düzenlenen bir saldırıda şehit oldu. Saldırının İsrail tarafından düzenlendiğini duyurdu.

Yağmur Biçen Yağmur Biçen
HAMAS lideri İsmail Heniyye suikast sonucu şehit oldu

HAMAS Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye suikasta uğradı. Hamas'tan yapılan yazılı açıklamada, Heniyye'nin yeni İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın görevi teslim törenine katılmak için Tahran'da bulunduğu belirtildi.

Heniyye'nin, İsrail ordusunun tören sonrası Tahran'daki konutuna düzenlenen hava saldırısında hayatını kaybettiği aktarıldı.

Saldırıda Haniye'nin bir korumasının da hayatını kaybettiği aktarıldı.

İsrail ordusunun 10 Nisan'daki saldırısında da Heniyye'nin 3 oğlu ve 4 torununu hayatını kaybetmişti. Heniyye, "çocuklarının Gazze'yi terk etmediğini, Kudüs'ün ve Mescid-i Aksa'nın kurtuluşu yolunda hayatlarını feda ettiğini" söylemişti.

Heniyye, 6 Mayıs 2017'de Hamas Şura Konseyi tarafından Halid Meşal'in yerine Hamas'ın Siyasi Büro Başkanı seçilmişti.

İsmail Heniyye’nin oğlu Abdüsselam Heniyyeh suikastın artından konuştu. “Babamın kanı, en küçük Filistinli bir çocuğun kanından daha değerli değil. Onunla gurur duyuyoruz ve başımız dik.” dedi.

Dışişleri Bakanlığı, HAMAS lideri İsmail Heniyye'ye yönelik suikasta ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada saldırı lanetlendi. "Uluslararası toplum İsrail'i durdurmak için harekete geçmediği takdirde, bölgemiz çok daha büyük çatışmalarla karşı karşıya kalacaktır." denildi.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'den açıklama yayınladı. İsrail'e yönelik bir saldırı olması halinde ABD'nin İsrail'i savunmaya hazır olduğunu belirtti.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov, suikastın siyasi bir cinayet olduğunu ve bölgede gerilimin tırmanmasına yol açacağını söyledi.

İran Devrim Muhafızlarından Açıklama

İran Devrim Muhafızları Ordusu tarafından yapılan açıklamada, olay doğrulanarak şu ifadelere yer verildi: "Kahraman Filistin halkına ve İslam milletine, direniş cephesinin savaşçılarına ve asil İran halkına başsağlığı dileklerimizi sunuyoruz. HAMAS İslami direnişinin siyasi dairesi başkanı Dr. İsmail Heniyye'nin kaldığı konut bu sabah (Çarşamba) Tahran'da vuruldu. Korumalarından biri hayatını kaybetti. Olayın nedeni ve boyutları araştırılmakta olup, sonuçlar daha sonra açıklanacaktır."

Kaynak: Ulusal Kanal Haber Merkezi

hamas Hamas lideri İsmail Heniyye şehit