Erdoğan ve Esad, Moskova'da mı görüşecek? Türkiye-Suriye ilişkilerinin normalleşmesi Rusya'nın da gündeminde

Erdoğan ile Esad arasında yapılması beklenen görüşme Rusya’nın da gündeminde. Peskov, Rusya’nın Türkiye ve Suriye arasında ilişkilerin kurulmasına ilgi duyduğunu belirtti. Putin’in eski kamu sözcüsü Markov ise iki ülke liderinin görüşmesi için Moskova'ya ihtiyaç olmadığını belirtti.

Türkiye ile Suriye ilişkilerinin normalleşmesi konusunda Rusya’dan açıklama geldi.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, diğer ülkeler gibi Rusya’nın da Türkiye ve Suriye arasında ilişkilerin kurulmasına ilgi duyduğunu belirtti.

Peskov, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad arasında yakın zamanda yapılması beklenen görüşmenin bölgenin istikrarı için önemli olduğunu kaydetti.

"GÖRÜŞME İÇİN 3. ÜLKEYE İHTİYAÇ YOK"

Vladimir Putin’in eski kamu sözcüsü ve Siyasi Araştırmalar Enstitüsü Başkanı Sergey Markov, Erdoğan ile Esad arasındaki görüşmenin üçüncü bir ülkeye ihtiyaç duyulmadan yapılabileceğini söyledi.

- Rusya, Suriye ve Türk hükümetine siyasi uzlaşmaya varmaları ve iki ülke arasında barışa varmaları için moderatör olarak yardımcı oldu. Ancak Türkiye ile Suriye arasındaki normalleşmenin son aşaması bence moderatör olmadan, doğrudan müzakere şeklinde olacak. Suriye ve Türkiye uzun yıllar, on yıllar ve yüzyıllar boyunca birbirine çok yakın olan iki ülke ve bunu kendileri yapabilirler.

Sergey Markov, Erdoğan – Esad görüşmesinin iki ülkeye büyük fayda sağlayacağını söyledi.

- Görüşme, Suriye'deki siyasi durumun nihai olarak normalleşmesine yönelik çok büyük bir adım olacaktır. Türkiye için de büyük faydaları olacaktır. Türkiye'deki Suriyeli mültecilerin sayısı azalacaktır.

"İLİŞKİLERİN DÜZELMESİ TERÖRÜ BİTİRİR"

Markov, Türkiye ile Suriye ilişkilerinin normalleşmesinin terörü bitireceğinin altını çizdi.

- Türkiye’nin güvenlik sorunu azalacaktır. Türk hükümeti tarafından terör örgütü olarak kabul edilen Kürt militanlar Türkiye'ye karşı askeri faaliyette bulunmak ve saldırmak için çok daha az fırsata sahip olacaklar. Ayrıca radikal İslamcıların Suriye topraklarını Irak ve diğerleri de dahil olmak üzere diğer ülkelere saldırmak için kullanma fırsatını da azaltacaktır.
cumhurbaşkanı erdoğan Beşşar Esad rusya