Dışişleri Bakanlığından "Kerkük" açıklaması: Türkiye'nin terörle mücadelede kararlılığı tamdır!

Dışişleri Bakanlığından Kerkük'te yaşanan olaya ilişkin açıklama geldi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Türkiye ve Irak arasında terörle mücadele alanında giderek kuvvetlenen güçlü ve ortak bir irade bulunmaktadır..." denildi.

Yağmur Biçen Yağmur Biçen
Dışişleri Bakanlığından "Kerkük" açıklaması: Türkiye'nin terörle mücadelede kararlılığı tamdır!

Irak’ın Kerkük kentinde düşürülen Türkiye’ye ait SİHA konusunda Ankara’dan ilk açıklama geldi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, olayın tüm ayrıntılarıyla aydınlatılması için Irak makamlarıyla koordinasyon sağlandığını belirtti. Keçeli, Ankara ile Bağdat arasında terörle mücadelede giderek kuvvetlenen güçlü ve ortak bir irade bulunduğunu vurguladı.

Dışişleri Bakanlığı, terörle mücadele için Irak semalarında uçtuğu sırada düşürülen Türkiye’ye ait AKSUNGUR SİHA’sı hakkında açıklama yaptı.

X Platformu üzerinden bir paylaşım yapan Bakanlık Sözcüsü Öncü Keçeli, olayla ilgili Irak tarafından da açıklama geldiğin hatırlattı.

Sözcü Keçeli, "Olayın tüm ayrıntılarıyla aydınlatılması için Irak makamlarıyla koordinasyon sağlanmıştır. Türkiye'nin terörle mücadelede kararlılığı tamdır” dedi.

Keçeli, Türkiye’nin Irak topraklarında yuvalanmış terör örgütüyle mücadelesinin Birleşmiş Milletler Şartının 51’inci maddesinde yer alan meşru müdafaa ilkesine dayandığını belirtti.

Türkiye ile Irak arasında terörle mücadele alanında giderek kuvvetlenen güçlü ve ortak irade bulunduğunu bildiren Keçeli, PKK’nın Irak’ta “yasaklı örgüt” ilan edildiğine işaret etti.

Türkiye ile Irak, 15 Ağustos’ta “Askeri, Güvenlik İşbirliği ve Terörle Mücadele’ye dair Mutabakat Zaptı” imzalamıştı. Bu zapta dikkat çeken Keçeli, söz konusu adımların Ankara ile Bağdat arasındaki iradenin parçası olduğunu bildirdi.

Sözcü Keçeli, yetkili makamlar arasındaki eşgüdümün artırılması hususunda her iki ülkenin de kararlı olduğunu kaydetti.

Öte yandan SİHA’nın düştüğü yerde açıklamalar yapan Irak Hava Savunma Gücü Komutan Yardımcısı Abdüsselam Hammud’un görevden alındığı belirtildi. Gözaltına alınan Hammud'un adliyeye sevk edildiği ifade edildi.

Hammud, enkaz noktasında heyecanlı bir şekilde SİHA’yı nasıl düşürdüklerine dair Irak basınına bazı açıklamalar yapmıştı.

.

Kaynak: Ulusal Kanal Haber Merkezi

dışişleri bakanlığı Kerkük