Dijital Mecralar Komisyonu: “Ulusal güvenlik sorununa dönüşebilir”

Dijital Mecralar Komisyonu Sosyal medya platformları ve oyunlar gündemiyle toplandı. Komisyon Başkanı Hüseyin Yayman dijital platformların ulusal bir güvenlik sorununa dönüşme ihtimaline vurgu yaptı.

Cemre Nilsu Çatakoğlu Cemre Nilsu Çatakoğlu
Dijital Mecralar Komisyonu: “Ulusal güvenlik sorununa dönüşebilir”

Dijital Mecralar Komisyonu Sosyal medya platformları ve oyunlar gündemiyle toplandı. Komisyon Başkanı Hüseyin Yayman dijital platformların ulusal bir güvenlik sorununa dönüşme ihtimaline vurgu yaptı. Muhalefet milletvekilleri ise katalog suç kavramının soyut olduğunu savunarak, kamuoyundan gizlendiğini öne sürdü. Dijital bağımlılıklara yönelik atılması gereken adımlar da masaya yatırıldı.

Neredeyse dünyanın dört bir yanında kullanıcısı bulunan dijital platformlarda son durum ele alındı.

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu’nda erişim engelleri ve dijital bağımlılık konuları masaya yatırıldı. Komisyon Başkanı Hüseyin Yayman, platformların işleyişine ilişkin “Ulusal bir güvenlik sorununa dönüşebilir” ifadelerini kullandı.

Hem AK Parti hem muhalefet milletvekilleri sosyal medya şirketlerinin üstenci kuralları olduğu konusunda uzlaştı. Ancak CHP, Dem Parti ve İYİ Parti Instagram’ın erişim engeli sebebi olan katalog suçlar tanımını eleştirdi. Muhalefet milletvekilleri, Instagram ile ilgili kararın “Ben yaptım, oldu” anlayışıyla yapıldığını iddia etti.

CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan da aldığı tüm sözlerde "Toptancı yasaklara karşıyız" ifadelerini kullandı.

Komisyonda başta Yayman olmak üzere AK Parti milletvekilleri sosyal medya şirketlerinin ticari ayağına dikkat çekti. Sosyal medya temsilcileri talep edilmesine rağmen kazançlarını ve vergilerinin miktarını rapor olarak sunmadı.

Komisyon Başkanı Yayman, We Are Social(Vi Ar Soşıl) 2024 Ocak ayı verilerini katılımcılara sundu. Verilere göre Türkiye 20 milyon kullanıcıyla X’te 2’nci, 60 milyona yakın kullanıcıyla Instagram’da 15’inci sırada yer alıyor.

Çocuk ve genç kesimle ilgili hassasiyetlere de komisyonda dikkat çekildi. Yoğun bir şekilde cinsellik ve şiddet içeren oyunların bağımlılıkları körüklediği vurgulandı. Hem ailelere hem çocuklara dijital okur yazarlık eğitimi verilmesi gerektiğinin altı çizildi.

Komisyon Başkanı Yayman, küresel sistemin aygıtlarından birinin dijital platformlar olduğunu belirtti. Buna yönelik olarak yeni adımlar atılması gerektiğini savundu.

AK Parti Yalova Milletvekili Ahmet Büyükgümüş ise komisyona somut bir öneri getirdi. Özellikle dijital pazar dışında bırakılan ülkelerle iş birliği yaparak yeni bir platform kurmayı önerdi.

Kaynak: Ulusal Kanal Haber Merkezi

dijital sosyal medya