Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan NATO Zirvesi öncesi önemli açıklamalar

Erdoğan, NATO Zirvesi için bugün Washington’a hareket ediyor. Erdoğan, ABD'ye gitmeden önce düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Konuşmasında İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları, Ukrayna meselesi ve KKTC'nin Şuşa Zirvesi'ne katılımı gibi konulara değindi.

Yağmur Biçen Yağmur Biçen
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan NATO Zirvesi öncesi önemli açıklamalar

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 9-11 Temmuz tarihlerinde gerçekleşecek NATO Zirvesi için bugün Washington’a gidiyor. Erdoğan, ABD'ye hareket etmeden önce Esenboğa Havalimanı'nda düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

'NATO'DAN BEKLEDİĞİMİZİ ALAMADIK'

Erdoğan, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları hakkında konuşarak, "NATO'dan beklediğimizi alamadık" dedi. "NATO Liderler Zirvesi'nde ortak değerlerimizin samimiyet testinden geçmekte olduğu Gazze'deki Filistin halkına yönelik katliamları gündeme taşıyacağız. Uluslararası camianın İsrail'i durdurmadaki yetersizliğini vurgulayacağız." ifadelerini kullandı.

Zirve, 11 Temmuz'da yapılacak NATO-Ukrayna Konsey toplantısıyla sona erecek. Zirvede alınan kararların aynı gün yazılı olarak duyurulması bekleniyor.

Erdoğan'ın konuşmalarında öne çıkanlar şu şekilde:

"NATO'nun bel kemiği ülkeler arasında yer alıyoruz. NATO'daki konumumuzu güçlendirerek devam ediyoruz. Rutte'nin genel sekreterliğinde üst düzey rolümüz var. Yeni NATO Genel Sekreteri Rutte, Türkiye'ye gelecek. İlişkilerimizi geçmişte olduğu gibi Rutte ile de yürüteceğiz."

"Zirveden beklentimiz, müttefiklerimizin milli güvenlik hassasiyetlerini gözeten, ittifak dayanışmasını güçlendiren neticeler elde etmektir. Savunma sanayiindeki engellerin kaldırılması önemlidir. Görüşmelerde dünyada artan terör tehlikesine dikkat çekeceğiz."

"NATO'nun çabalarının artırılmasının gerektiğinin altını çizeceğiz. Ukrayna'da NATO'nun savaşın tarafı haline getirilmemesi için ilkeli duruşumuzu sürdürüyoruz. Silahların konuştuğu her gün bizim ne kadar isabetli bir yerde durduğumuzu gösteriyor."

"(Doha'daki ateşkes) Sabırla süreci takip ediyoruz. İstihbarat başkanımız ve Dışişleri Bakanımız takip ediyor. İnşallah kısa zamanda beklediğimiz neticeyi alırız."

"KKTC TÜRK DEVLETLERİNİN TAM ÜYESİ KONUMUNDA"

"KKTC bizim nezdimizde Türk Devletlerinin tam üyesi konumunda. Başta Azerbaycan olmak üzere, onların yaklaşımı da bizimle aynı konuma geldi. Türk Devletleri ile KKTC'yi tam üyeliğe taşımanın gayretindeyiz. Son Şuşa Zirvesi'nde de KKTC orada bulundu."

Kaynak: Anadolu Ajansı

nato NATO Zirvesi cumhurbaşkanı erdoğan