Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO zirvesi için ABD'ye gidiyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO zirvesine katılmak üzere ABD'nin başkenti Washington'a gidiyor. Zirvenin ilk günü olan 9 Temmuz'da, 75. yıl anma programına katılacak olan Erdoğan, bu programda diğer üye ülkelerin liderleriyle bir araya gelecek.

Yağmur Biçen Yağmur Biçen
Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO zirvesi için ABD'ye gidiyor

Çarşamba günü, 32 üyeli ittifakın devlet ve hükümet başkanları toplantısına katılacak olan Erdoğan, aynı gün akşamında Beyaz Saray'da ABD Başkanı Joe Biden'ın ev sahipliğinde düzenlenecek akşam yemeğine katılacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirve kapsamında birçok ikili görüşme gerçekleştirecek. İsrail'in Gazze'deki saldırılarının durdurulması konusunu da gündeme getirmesi bekleniyor. Washington'dan ayrılmadan önce bir basın toplantısı düzenleyecek.

GÜVENLİK KONULARI KONUŞULACAK

Bu yılki NATO zirvesinde, ittifak üyeleri güvenlik meselelerini ele alacaklar. Soğuk Savaş'tan bu yana en büyük güvenlik sınamalarıyla karşı karşıya kalınan bu dönemde, üye ülkeler savunma önlemlerini tartışacaklar.

İletişim Başkanlığı sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, zirvenin NATO'nun 75. kuruluş yıl dönümüne denk geldiği belirtildi. Zirvede, ittifakın coğrafyasına yönelik meydan okumalar ve risklerle ilgili olarak caydırıcılık ve savunma alanındaki çabaların yanı sıra Ukrayna'daki durum ve bu ülkeye yönelik destek konularının da görüşüleceği ifade edildi. Terörle mücadele konusundaki adımlar da zirve gündeminde yer alacak.

Ayrıca, NATO'nun Asya-Pasifik bölgesindeki ortakları olan Avustralya, Japonya, Güney Kore ve Yeni Zelanda'nın liderleri, Ukrayna Devlet Başkanı ve Avrupa Birliği temsilcileri de ilgili oturumlara katılacaklar. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, zirve sırasında bazı devlet ve hükümet başkanlarıyla ikili görüşmeler gerçekleştirmesi öngörülüyor.

cumhurbaşkanı erdoğan nato abd