CKD "Kadın Zirveleri" Raporu"nu açıkladı
Cumhuriyet Kadınları Derneği, Türkiye’nin dört bir yanında yaptığı “Üretim ve İstihdamda Kadın Zirveleri” çalışmasının raporunu açıkladı. Genel Başkan Prof. Dr. Tülin Oygür, ilk görevin kadınları üretime hazırlamak olduğunu vurguladı.
Kadının istihdamdaki yerini artırmak ve sağlamlaştırmak için öneriler açıklandı.
- İşçi Kadınlar Zirvesinde kadın işçilerimiz çalışırken, çocuk büyütürken yaşadıkları sorunları, gördükleri baskı ve cinsel tacizleri, aynı işi yaptıkları halde erkek işçilerden daha ucuza çalıştırıldıklarını, sendikalı olana kadar haklarından habersiz olduklarını ve sendikalı olmanın önemini anlattılar.
Cumhuriyet Kadınları Derneği, Türkiye’nin dört bir yanında yaptığı “Üretim ve İstihdamda Kadın Zirveleri” çalışmasının raporunu açıkladı. Açıklamayı Genel Başkan Prof. Dr. Tülin Oygür, yaptı. Bakanlıklara, siyasi partilere, sendikalara ve kitle örgütlerine de sunulacak olan raporda tarımda kayıt dışı çalıştırılan kadınların ve esnaf kadınların zirvelerde dile getirdiği sorunlara yer verildi:
- TÜİK verilerine göre %94’ü kayıt dışı, %77’si ise ücretsiz aile işçisi olarak çalışan çiftçi kadınlarımız çiftçilikte yok sayılmalarına isyan etmekte ve devletten sosyal güvence ve emeklilik talep etmektedir. Esnaf Kadınlar Zirvesine, yerli üretim malzemelerini dolar kuru üzerinden almak zorunda olan bir kadın esnafımızın “Neden benim ülkemde benim param geçmiyor?” sorusu damga vurmuştur. Küçük dükkânında ekmeğini kazanmaya çalışan esnaf kadınımızdan yönelen bu yakarış, ülkemizin ve bölgemizdeki milli devletlerin dolar hegemonyasından kurtulup milli paralarıyla ticaret yapma arayışlarının önemini ortaya koymaktadır.
Ev Kadınları Zirvesi, İşçi Kadın Zirvesi ve Girişimci Kadınlar Zirvesi’nin sonuçları da raporda ayrıntılandırıldı:
- Ev kadınları değersizlik duygusu ile yaşadıklarını, evden çalışma modelinin hayattan beklentilerini karşılamadığını, fırsat verilse üretim ve istihdamda yer almaya hazır olduklarını söylemişlerdir. Halen erkek girişimciliğinin hâkim olduğu teknoloji ve yazılım alanlarının esasta kadın girişimciliği için çok verimli alanlar olduğunun altını çizerek kız çocuklarının fen - mühendislik gibi dallara soğuk bakmalarının önüne geçilmesi gerektiğini vurgulamışlardır. Kooperatifçi Kadınlar Zirvesinde kadın istihdamının artırılması, kadın kooperatiflerinin sayıca artırılmasına bağlanmıştır.
Serbest piyasa ekonomisinin en çok kadınları kötü etkilediği belirtilen raporda, kadının üretime katılması için öneriler tek tek açıklandı:
- İstisnasız bütün iş yerlerinde, kadın çalışanın doğum-emzirme-bebek bakımı yönünden desteklenme şartı aranmalıdır. 4-4-4 eğitim sistemi kaldırılmalı, bütün çocukların yetenek, beceri ve isteklerine göre yönelecekleri alanlarda çalışmak ve üretmek üzere eğitimlerini tamamlamaları sağlanmalıdır. Devletin planlaması ve denetiminde, ev kadınlarını istek ve becerilerine göre veya beceri kazandırmak suretiyle üretici güçlere katacak özgün modeller yaratılmalıdır. Özel sektörün alanına giren kadın girişimciliği de girişimciliğin temel unsurları olan markalaşma ve dış pazara ulaşmada devletin desteğini beklemektedir. Kayıt dışı çalışma kesinlikle önlenmelidir. Kadın kooperatifçiliği devletin kalkınma planları içine dâhil edilmeli, üretimi artırıcı ve sürdürülebilir hale getirecek şekilde yeniden düzenlenmelidir. “Sanatın ve sanatçının özgürlüğü” bahanesiyle çocuk ve gençlerimizi zehirleyen her tür müzik, film, çizgi film, dijital oyun, kitap vb. ürünün basılı, görsel ve sosyal medyada yer alması önlenmelidir.