Bombacı teröristin örgüt bağlantıları deşifre ediliyor

İstanbul Beyoğlu’ndaki terör saldırısıyla ilgili 5’i Bulgaristan’da olmak üzere 13 kişi daha gözaltına alındı. Şüpheliler arasında, Interpol'ün kırmızı bültenle aradığı terörist Bilal Hassan’ın yakın adamı Amran Abdulrami de yer alıyor.

İstanbul İstiklal Caddesi'nde 13 Kasım’da gerçekleşen terör saldırısının şüphelisi 5 kişi Bulgaristan’da yakalandı.

Şüphelilerden 3’ü Moldova vatandaşı, 2’ise Arap kökenli… Şüpheliler arasında, Interpol'ün kırmızı bültenle aradığı terörist Bilal Hassan’ın yakın yardımcısı Amran Abdulrami de bulunuyor.

İstanbul’da da bombacı Ahlam Elbeşir ve firari terörist Bilal Hassan'a yardım ve yataklık yaptığı belirlenen 8 zanlı daha gözaltına alındı. Şüphelilerden biri adliyeye sevk edilirken, diğerlerinin emniyetteki işlemleri sürüyor.

Emniyetin, zaman ayarlı olduğu değerlendirilen bombanın parçaları üzerindeki incelemesi de devam ediyor. Yapılan tespitlerde TNT cinsi patlayıcının güçlenmesi için içine çivi, demir parçaları ve olta kurşunu konulduğu belirlendi. Ayrıca, delillerde TNT ve nitro selüloz kalıntıları ortaya çıktı.

Öte yandan bombacı teröristin PKK/PYD/YPG ile bağlantıları deşifre edildi. Saldırıyla bağlantılı isimler tek tek ortaya çıkarıldı. İşte saldırıyı organize eden kilit isimler ve olaydaki rolleri…

Saldırının en üst düzey ve kilit ismi Hacı:
Bu, kod adı. Gerçek ismi henüz bilinmiyor. Terör örgütü PYD/YPG’nin Membiç’teki önemli isimlerinden. Suriyelilerden devşirilenleri terör eylemlerine yönlendiriyor. İstanbul’daki saldırıyı Membiç’te organize etti. Ahlam Elbeşir ve Bilal Hassan’a evli olduklarını gösteren sahte bir belge de verdi. Bu belge polis tarafından ele geçirildi.

Amman Jarkas (Carkes):
İnsan kaçakçısı. İstanbul’da ticari işler de yapıyor. Elbeşir ve Bilal Hassan’ın yurtdışına kaçırılması operasyonundan sorumluydu. Bilal Hassan’ı Bulgaristan’a kaçmak üzere Edirne’ye götüren kişi… Bombacı Elbeşir, Küçükçekmece’de onun evinde yakalandı.

Ahmed Jarkas:
Ammar’ın kardeşi. Elbeşir ve Hassan'ı yurtdışına kaçırma işi Ammar ile onun sorumluluğundaydı. Saldırıdan sonra Elbeşir’i Esenler’den alıp Küçükçekmece’ye götürdü.

Bilal Hassan:
Hacı kod adlı PYD’lİ teröristin yakın adamlarından biri. Membiçli. İddiaya göre, 2014 yılında Türkiye’de hapis yattı ve tahliye olunca sınır dışı edildi. Elbeşir ile kaçak yollardan Türkiye’ye geldi. Karı-koca rolüyle bombalı saldırıya hazırlanıp saldırıyı yaptılar. Türkiye’de olduğu süreçte Hacı ile sürekli irtibat halindeydi. Saldırıdan sonra yurtdışına kaçırıldığı düşünülüyor.

Ferhat Habeş: Esenler’deki tekstil atölyesinin sahibi. Bilal Hassan ve Ahlam Elbeşir’in hem barınmasına hem de saldırı hazırlıklarına yardım etti. Saldırıda kullanılan bomba bir süre onun atölyesinde saklandı. Terör örgütüyle bağlantılı üst düzey bir organizatör olduğu değerlendiriliyor.

Ve bombacı Ahlam Elbeşir: Ailesiyle birlikte Halep’te yaşıyordu. Suriye’deki savaş şiddetlenince 2013 yılında Hama’nın Ebu Hanaya kasabasına yerleştiler. 3 yıl sonra önce Rakka’ya ardından PKK/YPG’nin kontrolündeki Membiç’te ablasının yanına geçti. 2002 doğumlu ancak pasaport çıkarabilmek için kendisini 1999 doğumlu olarak kaydettirdi. Pasaport çıkardıktan sonra Lübnan’daki amcasının yanına gitti. 2017’de Membiç’e döndü. Bir pastanede çalışmaya başladı. Erkek arkadaşı aracılığıyla terör örgütü PKK/YPG’ye katıldı.

Elbeşir’in çeşitli sosyal medya uygulamalarında farklı isimlerle hesapları var. Arapça “Salih’in Esmeri” anlamına gelen Facebook hesabını aktif kullanıyordu.

Ahlam Albashir, polise verdiği ifadede terör örgütü PKK/YPG ile 2017 yılında, erkek arkadaşı aracılığıyla tanıştığını anlattı. Bu kişinin, 'Hamedoş' kod adlı Hamed El- Ali olduğu tespit edildi.

13 Kasım İstiklal Caddesi Saldırısı terör saldırısı pkk YPG pyd