Bartın'daki maden kazasında 15 dk kesinti

AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu toplantısında gündem Bartın'daki maden kazası oldu. Enerji Bakanı Fatih Dönmez'in sunum yaptığı toplantıda, kaza ve nedenleri ayrıntılı şekilde değerlendirildi.

Bartın'daki maden kazasının nedenleri araştırılıyor. 6 savcının, 6 iş müfettişinin görevlendirildiği soruşturma AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu'nun da gündemindeydi.

17 Ekim'de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığındaki toplantıda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez sunum yaptı. AK Parti kaynaklarından edinilen bilgiye göre, maden ocağındaki metan gazı oranının da içerisinde olduğu takip ekranında kazanın kısa süre öncesini de kapsayan yaklaşık 15 dakikalık bilgi akışı kesintisi olduğu tespiti paylaşıldı.

Maden ocağındaki metan gazı birikiminin yüzde 5 olması durumunda patlama meydana geldiği belirtildi. Ocakta metan gazı seviyesinin yükselme trendinde olduğu, kaza günü ölçülen en yüksek değerin yüzde 1.89 olduğu kaydedildi.

Yüzde 5’in altında olan metan gazı değerlerinde mevzuata aykırı şekilde gaz boşaltma, madenin tahliyesi gibi tedbirlere başvurmama gibi bir ihmallerinin olup olmadığı araştırılacak.

Söz konusu o tedbirlerde, yüzde 1.5’ta gaz boşaltma, yüzde 2’de madenin tahliye edilmesi tedbirleri uygulanmak zorunda.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha önce maden kazasında yaşamını yitirenler için mevzuata eklenen geçici düzenlemelerin kalıcı hale getirilmesi için talimat verdi. MKYK’dan yasa hazırlığı için çalışma grubu kurulması kararı alındı.

maden kazası Bartın Amasra Fatih Dönmez ak parti