Azerbaycan BRICS üyeliği için resmi başvuruda bulundu

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 18-19 Ağustos tarihlerinde Azerbaycan'a yaptığı resmi ziyaretin ardından, Azerbaycan önemli bir adım atarak BRICS'e üyelik başvurusunda bulundu.

Yağmur Biçen Yağmur Biçen
Azerbaycan BRICS üyeliği için resmi başvuruda bulundu

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ayhan Hacızade, Azerbaycan'ın BRICS'e katılmak için resmi başvuruda bulunduğunu duyurdu. Hacızade, yaptığı açıklamada, "Azerbaycan, BRICS'e üyelik başvurusunu resmi olarak gerçekleştirmiştir" ifadelerini kullandı.

Bu gelişme, Azerbaycan ile Çin arasında Temmuz ayının başında Kazakistan'ın başkenti Astana'da düzenlenen Şanghay İşbirliği Örgütü Devlet Başkanları Zirvesi'nde kabul edilen "Stratejik Ortaklığın Kurulmasına İlişkin Ortak Bildiri"de yer alan bir adımın devamı niteliğindedir. Söz konusu bildiride, Azerbaycan'ın BRICS'e katılma arzusunun altı çizilmiş ve Çin'in bu talebi olumlu karşıladığı belirtilmişti. Rusya Devlet Başkanı Putin'in Ağustos ayında gerçekleştirdiği ziyaretin ardından yayımlanan ortak bildiride de, Rusya'nın Azerbaycan'ın BRICS üyeliğini desteklediği vurgulandı.

BRICS, Haziran 2006'da St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu'nda Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin tarafından kurulan bir ekonomik blok olarak doğdu. 2010 yılında Güney Afrika'nın katılımıyla genişleyen yapı, bu yıl Mısır, Etiyopya, İran ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin de katılımıyla daha da çok uluslu bir hale geldi. BRICS'e katılmak isteyen 40'tan fazla ülke bulunuyor ve Azerbaycan da bu gruba katılmak için adım atan son ülke oldu.

Kaynak: Anadolu Ajansı

rusya Azerbaycan bricks