ATM'lerde yeni dönem! 7 kamu bankasının iş birliğiyle "TAM" hayata geçti!
7 kamu bankasının hizmeti tek ATM'de toplandı. Kamu bankalarının müşterileri ek ücret ve ek komisyon ödemeden TAM ATM'lerini kullanabilecek. İstanbul Finans Merkezi'nde yapılan toplantıda konuşan Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Alpaslan Çakar, tasarrufa dikkat çekti.
7 kamu bankası tek ATM çatısı altında buluştu. Kamu bankalarının müşterileri ek ücret ve ek komisyon ödemeden TAM ATM'lerini kullanabilecek. Bu kamu bankalarını Ziraat Bankası, VakıfBank, Halkbank, Ziraat Katılım, Vakıf Katılım, Emlak Katılım ve PTT'den oluşturuyor.
TAM ATM’leri Türkiye’nin 81 ilinde 5 bin 600 noktaya kuruldu ve hizmet vermeye başladı. İlerleyen dönemde 19 bin noktada TAM ATM’si kurulması planlanıyor.
Bu işbirliği sonucunda ATM’ler ile müşteri alışkanlıklarının değişmesi, konvansiyonel şube bankacılığının işlem payının azalıp, operasyonel süreçlerin daha iyi yönetilmesi ve sektörün hizmet kalitesinin artması öngörülüyor.
Platformun teknik detaylarının yer aldığı açıklamaya göre, TAM projesi ile üye bankaların müşterileri masrafsız ve komisyonsuz hizmet alabilecek. Tüm ATM bileşenleri tek bir merkezde yönetilirken, bu ATM’ler üzerinde yeni ve ortak bir yazılım çalışacak. Kullanılan yeni yazılım sayesinde mevcuttaki sınırlı işlem seti genişleyerek müşterilere tam set olarak hizmet sunulacak. Optimizasyon sayesinde aynı hizmet noktalarındaki ATM’lerin, ihtiyaç duyulan lokasyonlara yönlendirilmesi, bu sayede finansal erişilebilirliğin artırılması sağlanacak.
ALPASLAN ÇAKAR'DAN TASARRUF MESAJI
İstanbul Finans Merkezi'nde yapılan toplantıda konuşan Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Alpaslan Çakar, tasarrufa dikkat çekti. Tam ATM platformuna dahil olan bankaların sahip oldukları ATM'lerin ülkedeki toplam ATM sayısının yüzde 36'sını, Türkiye'deki toplam ATM'lerde yapılan işlemlerin ise yüzde 40'ını oluşturduğunu belirten Çakar, şunları kaydetti:
- Böyle bir büyüklük eğitim işinin üretimi açısından büyük bir maharet gerektirdiği gibi bankalarımız ve müşterilerimiz açısından da çok önemli fırsatlar sunmaktadır. Bu projeyle bankalarımız optimum sayıda ATM tahsisiyle satın alma ve operasyonel maliyetlerini azaltacak, daha etkin market yönetimi yapabilecek. Finansal erişimi kolaylaştırarak müşterinin memnuniyeti sağlayacaklardır. TAM ATM eğitim platformuna dahil olan banka müşterileri herhangi bir ücret, masraf ve herhangi bir şey ödemeyecekler. Bu proje hükümetimizin son dönemde başlattığı tasarruf tedbirleri dikkate alındığında ciddi bir adımla atılmış olacak. ATM'nin yazılımı, monitoring (izleme) gibi işbirliğinin önümüzdeki dönemde daha da yayılarak bütüncül bir eğitmen platformu haline gelmesini bekliyoruz. Bugün 7 bankayla hayata geçirdiğimiz bu platformun yayılarak daha farklı bankaların da sisteme katılacağını öngörüyoruz. Bu konuda birkaç bankanın da talepleri vardı. Bileşim AŞ Genel Müdürü Murat Hakseven'le de paylaşmıştım onlar ön görüşmelerini de yaptılar. Dolayısıyla bu platform bütün bankacılık sektörü adına daha da büyüyen bir mekanizma haline gelecektir.
BAKAN MEHMET ŞİMŞEK'TEN ÖZEL BANKALARA ÇAĞRI
Toplantıda Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de konuştu. Şimşek özel bankalara da çağrı yaptı. Mehmet Şimşek, Türkiye'de toplamda 53 bin civarında ATM bulunduğunu, burada birçok noktada tasarrufa gidilebileceğini ve maliyetlerin aşağı çekilebileceğini kaydederek, böylece hizmet kalitesinin artacağından bahsetti.
ATM'lerin maliyetinin artık ucuzladığını ancak burada önemli olanın "yazılım ve bu cihazların idame edilmesi" olduğunu dile getiren Şimşek, şu açıklamalarda bulundu:
- Burada da bir optimizasyona gidiliyor. Yazılımın Türkiye'de yapılmış olması çok değerli. Nakit optimizasyon da önemli. Yani bütün bu ATM'lere bir şekilde nakit koyuyorsunuz. Şimdi burada da bir optimizasyona gidiyoruz. Dolayısıyla nereden bakarsanız bakın Türkiye kazanacak. Kamu bankaları ve müşterileri kazanacak, milletimiz kazanacak. Onun için çok basit bir çağrıda bulunmak istiyorum. Özel bankaların da aslında buraya katılımı ülke açısından faydalı olur. Ülkenin menfaatine olur ve müşteriler açısından bir memnuniyet kaynağı olur.
PROJE İLE VERİMLİLİK VE TASARRUF HEDEFLENİYOR
Projeye dahil bankaların nakit ve çevresel sistemler yönetim süreçleri ile nakit operasyonları da birleştirilecek. Bu sayede ATM’lerde atıl para bulundurulmasının önüne geçilerek ciddi tasarruf sağlanması hedefleniyor. Merkezi yönetim sonucu operasyonel maliyetin azaltılması, etkin nakit yönetimi ve güvenlik konularında avantaj sağlanırken, artan finansal erişim imkanıyla müşterilere daha çok noktada masrafsız işlem yapabilme fırsatı sunulacak.
Bu proje ile satın alma ve bakım/onarım kalemleri, yazılımın tekleştirilmesi ve ATM’de bulundurulması gereken nakit paranın alternatif şekilde değerlendirilmesi ile orta vadede ekonomiye yaklaşık 500 milyon dolar katkı sağlanması bekleniyor. ATM donanım ithalatının dengelenmesi ile dış ticaret dengesine olumlu katkıda bulunulması ve makro düzeyde kamu faydası sağlanması öngörülüyor.
TAM projesi sahip olduğu inovatif teknoloji ve altyapı sayesinde özel bankaların da sistemlerini entegre edebilmesine imkan sağlandı.
Kaynak: Ulusal Kanal Haber Merkezi