Atina, Kıbrıs'taki üs için Türkiye'den onay almadı! Cihat Yaycı'dan Ulusal Kanal'a değerlendirme: İki devletin varlığının kabulü anlamına geleceğini belirtti

Müstafi Amiral Cihat Yaycı, Yunanistan’ın Güney Kıbrıs Rum Kesimine kuracağını duyurduğu askeri üssün Türkiye için bir fırsat oluşturduğunu söyledi. Ulusal Kanal’a konuşan Yaycı, Ada’da garantör konumunda bulunan Türkiye’den üs için onay alınmadığına dikkat çekti.

Atina, Güney Kıbrıs Rum Kesimi’ne yeni bir askeri üs kuracağını duyurdu. Ancak, Yunanistan’ın bu adımı atabilmesi için Türkiye’nin onayı gerekli.

Konuyla ilgili Ulusal Kanal’a değerlendirmeler yapan Müstafi Tümamiral Cihat Yaycı, askeri üs için Atina’nın Türkiye’den onay almadığına dikkat çekti. Yaycı, bu adımın karşı kuvvet tarafından adada iki devletin varlığının kabulü anlamına geleceğini belirtti. Bunun da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin tanıtılması için fırsata dönüştürülmesi gerektiğini vurguladı.

- Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve Yunanistan bindiği dalı kesmişlerdir.
- Çünkü 1960'ta kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti'nin devamı olduğunu iddia eden Güney Kıbrıs Rum Yönetimi bu adada bir askeri üs, bir lojistik üs yapılması için aslında garantör olan devletlerden yani Yunanistan, İngiltere ve Türkiye'den mutlaka onay alması gerekirken, onların onayını almamıştır. O zaman demek ki bunlar Güney Kıbrıs yönetimi Kıbrıs Cumhuriyeti'nin devamı değildir. Onay almayarak iki devlet olduğunu kabul etmektedir. Yani biz ayrı bir devletiz. Kuzey'de ayrı bir devlet...
- Güney Kıbrıs Rum Yönetiminin Mari'de, Larnaka'da Yunanistan'la birlikte bu üssü kurması çok önemlidir. Aslında bu girişim, bu üs yapma faaliyeti adada iki devletli yapının herkes tarafından kabul edildiğinin bir göstergesidir. Bunu Türkiye'nin çok iyi kullanması lazım.
Cihat Yaycı Kıbrıs yunanistan