Anayasa Mahkemesi, İletişim Başkanlığı hakkındaki kararnamenin 2 maddesini iptal etti! İletişim Başkanlığından AYM'nin kararıyla ilgili açıklama

AYM, İletişim Başkanlığı Teşkilatı Hakkındaki Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 2 maddesini "basın ve ifade özgürlüğüne müdahale etme imkânı tanıyabileceği" gerekçesiyle iptal etti. Dezenformasyonla Mücadele Merkezi ise İletişim Başkanlığı'nın böyle bir yetkisinin zaten bulunmadığını belirtti.

Haber Merkezi Haber Merkezi
Anayasa Mahkemesi, İletişim Başkanlığı hakkındaki kararnamenin 2 maddesini iptal etti! İletişim Başkanlığından AYM'nin kararıyla ilgili açıklama

Anayasa Mahkemesi (AYM), 17 Eylül 2020 tarihli 66 numaralı İletişim Başkanlığı Teşkilatı Hakkındaki Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 2 maddesini iptal etti.

Karar, CHP’nin başvurusu sonrası alındı. AYM, Söz konusu maddelerin Anayasa’ya aykırı olduğunu savundu.

AYM kararında bu iki maddenin “İletişim Başkanlığı’nın basın özgürlüğü ve ifade özgürlüğüne müdahale etmesine imkân tanıyabileceğini” belirtti.

Bu noktada da bu alanın Cumhurbaşkanlığı kararıyla düzenlenemeyeceği ifade edildi.

İLETİŞİM BAŞKANLIĞI AYM'NİN KARARI HAKKINDA AÇIKLAMA YAPTI

Konuyla ilgili İletişim Başkanlığı'na bağlı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi’nden de bir açıklama geldi. Açıklamada “Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığının, basın ve ifade özgürlüğüne yönelik müdahale yetkisi zaten bulunmamaktadır” ifadesi yer aldı.

AYM'NİN İNTERNET SİTESİ KISITLANDI MI?

Bu arada AYM’nin aldığı kararın BTK’nın yaptığı İnstagram’a erişim kısıtlanması sonrası gelmesi dikkat çekti. AYM, 2 Ağustos tarihli kararını önce X platformu üzerinden paylaştı. Kısa bir süre sonra ise paylaşımı sildi.

Bu silme işlemi üzerinden tartışmalar sürerken, bir süreliğine de Yüksek Mahkemenin web sitesine erişim sağlanamadı. Bunun üzerine AYM’nin de sitesinin erişime kapatıldığı iddiaları gündeme geldi.

Ancak bunun nedeninin internet trafiğindeki yoğunluk olduğu belirtildi. Açıklama yine Dezenformasyonla Mücadele Merkezi tarafından yapıldı.

anayasa mahkemesi İletişim Başkanlığı