ABD'li yetkililer İncirlik Üssü'nde kimle görüştü?

ABD, Ankara ile Şam arasındaki normalleşme sürecine karşı Suriye’deki kışkırtma faaliyetlerine hız verdi. Amerikalıların 29 Nisan’da Adana’daki İncirlik Üssü’nde bazı Suriyeli muhalifler ile görüşme yaptığı iddia edildi.

Haber Merkezi Haber Merkezi

ABD, Ankara ile Şam arasındaki normalleşme sürecine karşı Suriye’deki kışkırtma faaliyetlerine hız verdi. Amerikalıların 29 Nisan’da Adana’daki İncirlik Üssü’nde bazı Suriyeli muhalifler ile görüşme yaptığı iddia edildi. ABD’nin perspektiflerine göre yeniden örgütlenmesi için bu gruplara 600 bin dolar tahsis ettiği öne sürüldü.

Washington, Suriye'deki kaos için bir yanda kara gücü PKK/PYD'yi kullanırken diğer yanda radarına Suriyeli muhalifleri aldı.

Türkiye ile Suriye ilişkilerinin normalleştirilmesi sürecinden duyduğu rahatsızlığı açıktan dile getiren ABD, olumlu tabloyu baltalamak için düğmeye bastı. Bu kapsamda da Washington’un Suriye’deki bazı muhalif grupları Türkiye'ye karşı harekete geçirdi.

ABD'NİN GİRİŞİMLERİ İFŞA OLDU

PKK’ya yakınlığı ile bilinen “Kürdistan Stratejik Araştırmalar Merkezi”, ABD’nin girişimlerini ifşa etti. 24 Temmuz’daki yayınlanan bir yazıda, ABD’nin Suriyeli bazı muhalif gruplar üzerindeki nüfuzunu artırmak için toplantılar yaptığı belirtildi. Söz konusu grupların Türkiye’nin Suriye’de kontrol ettiği bölgeler ve İdlib’de faaliyet yürüttüğüne işaret edildi.

PKK’lı merkez bu kapsamda, Amerikalıların 29 Nisan 2024’de Adana’daki İncirlik Üssü'nde Ceyş El-İzza grubu lideriyle bir toplantı yaptığını yazdı.

Aynı zamanda toplantıda bu grubun Amerika’nın perspektiflerine göre yeniden örgütlenmesi için yıllık 600 bin dolar tahsis etti belirtildi. Ceyş El-İzza adlı grubun daha önce de ABD’den başta TOW füzeleri olmak üzere mali ve lojistik destek aldığı bilgisine yer verildi.

Analizde, ABD’nin, 30 Nisan günü saat 14.00’te de Suriye’nin Mare kentinde El Mutasim grubunu lideri Mutassim Abbas ile de görüştüğü iddiası yer adı.

Türkiye ile Suriye ilişkilerinin normalleşmesine yönelik Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın bu açıklamaları sonrası Suriye muhalefeti içindeki bazı gruplar ayaklanmıştı. Ahrar el-Şarkiye ve Cephet-ul Şamiye gibi grupların öncülük ettiği isyanda Türk tırları kurşunlanmış, Türk bayrakları yırtılmış, Mehmetçiğin kontrol noktalarına saldırılar düzenlenmişti.

Kaynak: Ulusal Kanal Haber Merkezi

abd incirlik üssü