AB'den Türkiye'nin BRICS başvurusuna tepki

ABD basınında geniş yankı uyandıran Türkiye'nin BRICS'e katılmak için başvuru yaptığı iddialarına Avrupa Birliği'nden tepki geldi.

Yağmur Biçen Yağmur Biçen
AB'den Türkiye'nin BRICS başvurusuna tepki

AB, Türkiye'nin BRICS'e başvurmasına rağmen, Ankara'nın AB'ye aday ülke statüsünün devam ettiğini belirtti. Bloomberg'in haberine atıfta bulunarak, Avrupa Komisyonu Dışişleri ve Güvenlik Politikası Sözcüsü Peter Stano, Türkiye'nin BRICS başvurusu hakkında açıklamalarda bulundu.

Brüksel'de bir basın toplantısında Stano'ya, Türkiye'nin BRICS'e üyelik başvurusu iddiaları soruldu. Stano, Türkiye'nin de diğer ülkeler gibi kendi çıkarlarını gözeterek ittifaklar kurabileceğini ve işbirlikleri yapabileceğini belirtti. Ancak Türkiye'nin AB üyeliğine aday bir ülke olarak kalacağını ve Gümrük Birliği ile güçlü ticari ilişkilerin sürdüğünü vurguladı.

Stano ayrıca, aday ülkelerin AB'nin değerlerine ve anlaşmalar kapsamındaki yükümlülüklere saygı göstermeleri gerektiğini, dış politikalarını AB ile uyumlu hale getirmelerinin beklendiğini ifade etti. Üyeliğe kabul edilen ülkelerin, AB’nin politikaları ile tamamen uyumlu politikalar izlemek zorunda olduğunu da sözlerine ekledi.

Öte yandan, Kremlin’in 4 Ağustos’ta yaptığı Türkiye’nin BRICS’e katılım başvurusuna dair açıklamaya yönelik AB'den henüz resmi bir yorum yapılmadığı biliniyor.

avrupa birliği brics türkiye