6 Ekim 1923 İstanbul Kurtuluşu'nun süreci
Bugün 6 Ekim, İstanbul’un düşman işgalden kurtuluşunun 99. yılı. İşte 6 Ekim 1923 günü İstanbul Kurtuluşu'nun tarihinde gerçekleşenler...
İTİLAF DEVLETLERİNİN İSTANBUL'U İŞGAL ETMESİ
Osmanlı Devleti ve müttefikleri 1. Dünya Savaşı'nda yenilgiyi kabul ederek savaştan çekildi.
30 Ekim 1918 tarihinde imzalanan Mondros Ateşkes Antlaşması'na dayanarak İtilaf Devletleri 13 Kasım 1918'de donanmalarını Haydarpaşa önüne demirlemiştir.
1918'de başlayan işgal, 16 Mart 1920 yılında resmi bir işgale dönmüştür.
İSTANBUL'UN KURTULUŞU'NDA YAŞANANLAR
Yunanlıların İzmir'de Fahrettin Paşa komutanlığında ağır yenilgiye uğratılması sonucu, Türk Süvari Ordusu hızla Çanakkale'ye doğru ilerlemeye başladı. Çanakkale'de ise İngiliz ordusu General Harrington'un emriyle savunma pozisyonu alır.
İngilizler, Çanakkale'ye doğru ilerleyen donanmaya karşılık TBMM hükümetiyle anlaşma yolları aramaya başladı.
İstanbul ve Çanakkale boğazlarının denetim hakkını isteyen Ankara hükumeti, İngiliz başbakanı Lloyd George'un reddiyle karşılaştı. Winston Churchill'in başını çektiği bir grup bakan bu karara tepki göstererek istifa etti.
İzmir cephesinde, İzmir'in Kurtuluşu'ndan sonra padişah Vahdettin ve Damat Ferit Paşa Eylül 1922'de ülkeden gitti. 2 Ekim 1923'de işgal kuvvetleri İstanbul'u terketti. 6 Ekimde Selahattin Adil komutasındaki Türk ordusu İstanbul'a girdi.
Kurtuluş Savaşı'nın zaferle bitmesinden sonucunda Refet Bey komutasındaki Türk birliği İstanbul'a girdi ancak işgale resmi olarak son veremedi.
18 Eylül 1923 tarihinde Batı Anadolu tamamen düşmanlardan temizlenerek Mudanya Ateşkes Antlaşması imzalandı. Bun antlaşma sayesinde İstanbul, Boğazlar Bölgesi ve Doğu Trakya kurtarıldı.
Sonrasında Lozan Barış Antlaşması imzalandı. Antlaşma gereğince düşman askerleri altı hafta sonra yani 4 Ekim 1923 tarihinde düzenlenen bir törenle Türk Bayrağı'nı selamlayarak İstanbul'dan ayrıldılar.
İstanbul'un işgali 5 yıl sürdü. 5 Ekim 1923 tarihinde Türk Ordusu, şehrin Anadolu yakasına geldi. Türk Ordusu coşkulu bir bayram havasında, sevinç gözyaşları arasında 6 Ekim 1923 tarihinde işgale son verdi.
ATATÜRK İSTANBUL'UN İŞGALİ HAKKINDA NE DEMİŞTİR?
Mustafa Kemal Paşa, Adana treninden inerek Haydarpaşa rıhtımına gelmiştir.
Düşman gemilerinin zafer bayrakları açtığını ve topları İstanbul'a çevirerek limana girdiklerini gördüğünde "Geldikleri gibi giderler" demiştir.