6 ayda 878 işçi çalışırken öldü! Her gün en az 5 işçi çalışırken yaşamını yitiriyor

Haziran ayında 137, 2024 yılının ilk altı ayında ise en az 878 işçi çalışırken yaşamını yitirdi. Hayatını kaybeden işçilerin iş kollarına göre incelendiğinde güvencesiz çalışmanın hakim olduğu inşaat, tarım ve taşımacılık sektörü öne çıkıyor.

Barış Dikmen Barış Dikmen
6 ayda 878 işçi çalışırken öldü! Her gün en az 5 işçi çalışırken yaşamını yitiriyor

Ölümle sonuçlanan iş kazaları raporu yayınlandı. Rapora göre haziran ayında 137, son altı ayda ise 878 işçi çalışırken yaşamını yitirdi.

Ölenlerin yüzde 86'sını ücretliler oluştururken, yüzde 14'ünün de kendi hesabına çalışanlar olduğu belirlendi.

Ulusal Kanal'a konuşan İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Aydın Doğu Akar, iş güvenliği uzmanlarının işveren baskısından da yeterince önlemlerin alamadığını söyledi.

- Maalesef bunlar çok kolayca önlenebilirdi. Dünya çalışma örgütünün bize verdiği bilgiye göre yaşanan meslek hastalıklarının tamamı, yaşanan iş kazalarının da yüzde 98’i önlenebilir kazalar.
- Çalışacak alanlarda da hem işveren baskısı hem işimi kaybederim baskısı yeterli önlemlerin alınamaması... Çalışma bakanlığının burada sertifika verdiği iş güvenliği uzmanlarının yeteri kadar arkasında durmaması. Çünkü iş güvenliği uzmanları da bir işçi. Ve doğal olarak maddi gelir beklentileri var. Burada da yeri geldiği zaman göz yummak zorunda kalabiliyorlar.

Hayatını kaybeden işçilerin işkolları incelendiğinde güvencesiz çalışmanın hakim olduğu inşaat, tarım ve taşımacılık sekörleri öne çıkıyor.

Aydın Doğu Akar, konuyla ilgili, "İşçiler özellikle ALO 170’i Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığını arayıp hattına bilgi verebilirler. İşçi şunu sormalı. Ben güvenli değilsem, tehlikeli gördüğü hiçbir hareketi yapmamalı. Çünkü yaşadığımız iş kazalarının yüzde 88’i tehlikeli hareketlerden kaynaklanıyor. İşçi aslında biliyor. Bu durumla ilgili çoğu zaman ya işini kaybetmemek için önlem aldırmıyor veya önlem aldırmaktan çekiniyor." dedi.

Uzmanlar kanuni yönden eksikliğin olmadığını ancak kanunun sahada uygulanmasında sorunların yaşandığını belirtiyor. İş güvenliği uzmanı Doğu Akar, işçi ve işvereni cezalandırmak üzerine olan yasanın çözüm getirmediğini söyledi.

- Ülkemizdeki tüm işverenler tehlike kodlarını bilmeliler. Az tehlikeli sınıfta bile olsa işverenin bazı sorumlulukları var. Ülkemizde alınan hizmetler çoğu kağıt üzerinde yasal sorumluluğunu yerine getirmek üzerine. Denetilebilirliği de mevcut kanunun çok yeterli olmuyor.
iş sağlığı işçi