40 terörist etkisiz hale getirildi! Milli Savunma Bakanlığı bilançoyu duyurdu

Irak ve Suriye'nin kuzeyi dahil son bir haftada yürütülen operasyonlarda 40 terörist etkisiz hale getirildi. Operasyonların bilançosu Milli Savunma Bakanlığı tarafından açıklandı. Böylece, bu yılın başından itibaren etkisiz hale getirilen terörist sayısı 1868 oldu.

Yasin Kerim Aşan Yasin Kerim Aşan
40 terörist etkisiz hale getirildi! Milli Savunma Bakanlığı bilançoyu duyurdu

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) haftalık basın bilgilendirme toplantısı düzenledi. Toplantıda, Milli Savunma Bakanlığı (MSB) Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk açıklamalarda bulundu.

Tuğamiral Zeki Aktürk, terörle mücadele operasyonlarına ilişkin bilgi verdi. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Irak ve Suriye'nin kuzeyi dahil son bir haftada 40 teröristki etkisiz hale getirdiğini belirten Zeki Aktürk, bu yılın başından itibaren etkisiz hale getirilen terörist sayısının 1868 olduğunu duyurdu.

Tuğamiral Zeki Aktürk, açıklamasında, "Ayrıca, Irak'ın kuzeyindeki Metina, Zap, Gara, Hakurk, Kandil ve Asos'ta bulunan terör hedeflerine yönelik 2 Eylül'de icra edilen hava harekatıyla içerisinde sorumlu düzeyde teröristlerin de bulunduğu değerlendirilen mağara, sığınak, barınak, depo ve terör örgütünün kullandığı tesislerden oluşan 20 hedef başarıyla imha edilmiştir." ifadelerini kullandı.

İcra edilen hava harekatında azami oranda yerli ve milli mühimmat kullanılarak çok sayıda teröristin etkisiz hale getirildiğini bildiren Tuğamiral Aktürk, hedeflerdeki etki kıymetlendirmesinin devam ettiğini kaydetti.

Aktürk, Irak'ın kuzeyindeki barınma alanlarından kaçan 1 PKK'lı teröristin daha Habur'daki hudut karakoluna teslim olduğunu hatırlattı.

YASA DIŞI YOLLARLA GEÇİŞLE MÜCADELE SÜRÜYOR

Hudutlarda yasa dışı geçişlere karşı yapılan faaliyetler hakkında bilgi veren Tuğamiral Zeki Aktürk, şunları kaydetti:

"Birliklerimizin imkan ve kabiliyetlerinin sürekli olarak geliştirildiği, teknoloji yoğunluklu sistemlerle korunan hudutlarımızda, son bir hafta içerisinde, 4'ü terör örgütü mensubu olmak üzere 531 şahıs yakalanmış, 1 Ocak'tan bugüne kadar yasa dışı yollarla geçmeye çalışırken yakalananların sayısı 9 bin 598 olmuştur. Son bir haftada engellenen 1370 şahısla bu yıl içerisinde engellenen kişi sayısı da 73 bin 787'ye ulaşmıştır."

BÖLGESEL VE KÜRESEL BARIŞA KATKILAR

Tuğamiral Zeki Aktürk, TSK'nin ikili ilişkiler ve uluslararası misyonlar kapsamında uluslararası güvenlik, barış ve istikrara katkıda bulunmaya devam ettiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Tarihi gerçekleri çarpıtarak Rum çeteler tarafından acımasızca katledilen Kıbrıs Türkü kardeşlerimizin aziz hatıralarına büyük saygısızlık içeren ve dijital bir platformda yayınlanacağı duyurulan kara propaganda amaçlı 'Famagusta' adlı dizi ve benzeri provokatif girişimlerin Rum tarafı dahil kimseye yarar sağlamayacağı açıktır. Her iki tarafa barış ve huzur getiren Kıbrıs Barış Harekatı'nı karalayan, çözümsüzlüğe hizmet eden bu tarz beyhude çabalar; adada sağlanan güvenlik ortamına zarar vermektedir. Öte yandan, bakanlığımız tarafından hazırlanan Kıbrıs Barış Harekatı'na giden süreçte uydurma senaryoların değil, yaşanan gerçeklerin anlatıldığı '50'nci Yıl Belgeseli' İngilizce alt yazılı olarak çeşitli platformlarda yayınlanacaktır."

"Milli davamız Kıbrıs konusunda bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Kıbrıslı kardeşlerimizin yanlarında olmaya devam edeceğiz." diyen Zeki Aktürk, ayrıca Milli Mücadele döneminde Yunan ordusunun Türklere yaptığı zulüm ve yaşattığı acıların objektif ve tarihsel dokümanlara dayanarak anlatıldığı "Ertesi Gün" adlı belgeselinin 9 Eylül'de TRT Belgesel'de yayınlanacağını bildirdi.

40 terörist etkisiz hale getirildi! Milli Savunma Bakanlığı bilançoyu duyurdu - Resim : 1

BAKAN YAŞAR GÜLER'İN TEMASLARI

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler'in son bir haftada yaptığı görüşmeler ve katıldığı programları da hatırlatan Zeki Aktürk, Yaşar Güler'in bugün de Kuveyt'in Ankara Büyükelçisi'ni kabulü olduğunu bildirdi.

Zeki Aktürk, Türkiye ile Yunanistan arasında "Güven Artırıcı Önlemler 2024 Yılı Uygulama Planı" kapsamında 1'inci Ordu Komutanı'nın 11-12 Eylül'de Yunanistan 1'inci Ordu Komutanı'nı Larissa'da ziyaret etmesinin planladığını kaydetti.

EĞİTİM VE TATBİKATLAR

TSK'nin eğitim ve tatbikat faaliyetlerinin aralıksız devam ettiğini söyleyen Zeki Aktürk, şunları kaydetti:

"Bu kapsamda, 2-6 Eylül arasında Yunanistan ev sahipliğinde gerçekleştirilen Dynamic Guard-II/2024 tatbikatına NATO Daimi Deniz Görev Grubu-2'de görevli TCG Yıldırım gemimiz tarafından katılım sağlanmaktadır. 2-13 Eylül arasında İtalya'da Dynamic Move-II tatbikatı icra edilmektedir. 10-19 Eylül arasında Almanya'da Steadfast Foxtrot-24 tatbikatına katılım sağlanacaktır. Endonezya Deniz Kuvvetlerine ait Diponegoro korveti tarafından 16 Ağustos-3 Eylül, Fransa Deniz Kuvvetlerine ait Languedoc fırkateyni tarafından 31 Ağustos-4 Eylül arasında Mersin'e, Arnavutluk Deniz Kuvvetlerine ait Oriku gemisi tarafından 30 Ağustos-2 Eylül, ABD Donanmasına ait USS Wasp amfibi gemisi tarafından 1-5 Eylül arasında İzmir'e liman ziyaretleri gerçekleştirilmiştir.

4 Eylül'de Doğu Akdeniz'de TCG Gelibolu, TCG Bafra ve TCG Doğanay gemilerimiz ile Fransa Deniz Kuvvetlerine ait Languedoc​​​​​​​ gemisi tarafından geçiş ve 2 adet F-16 uçağımızın katılımıyla hava savunma eğitimleri icra edilmiştir. NATO'nun en donanımlı denizaltıdan personel kurtarma gemisi olan TCG Alemdar gemimiz, 8-20 Eylül arasında Arendal/Norveç'te gerçekleştirilecek Dynamic Monarch-2024 tatbikatı kapsamında 2-4 Eylül arasında Plymouth/İngiltere'ye liman ziyareti gerçekleştirmiştir. Deniz Harp Okulu İleri Deniz Eğitimleri kapsamında, 4-6 Eylül arasında Foça/İzmir'e liman ziyaretinde bulunan TCG İskenderun tarafından 9-12 Eylül arasında Gazimağusa/KKTC'ye, 15-17 Eylül tarihleri arasında ise Aksaz'a liman ziyaretleri yapılacaktır."

Zeki Aktürk, NATO Müttefik Hava Komutanlığınca "Artırılmış Teyakkuz Faaliyetleri" bünyesinde yürütülmekte olan "Esnek Caydırıcılık Seçenekleri" kapsamında, Romanya hava sahasında icra edilen "Mukabil Hava Harekatı" eğitimlerine bugün dört F-16 ve tanker uçağıyla, 3-5 Eylül tarihleri arasında Mısır'da düzenlenen "Uluslararası Havacılık Fuarı"na iki F-16 uçağıyla katılım sağlandığını belirtti.

Tuğamiral Zeki Aktürk, 6-7 Eylül'de Avusturya'da düzenlenecek "Airpower 2024" faaliyetine de iki F-16 uçağıyla katılımın planlandığını aktardı.

Yerli ve milli savunma sanayisinin yüksek teknoloji ürünleriyle donatılan TSK'nın imkan ve kabiliyetlerinin her geçen gün daha da arttığına dikkati çeken Zeki Aktürk, "Bu kapsamda, Kara Kuvvetleri Komutanlığımızca, muhtelif miktarda OMTAS Kuleli Zırhlı Tanksavar Aracı'nın muayene ve kabul faaliyetleri tamamlanmıştır." dedi.

Kaynak: Anadolu Ajansı

operasyon terörist Milli Savunma Bakanlığı