15 Temmuz darbe girişimi davalarında son gelişmeler
15 Temmuz Darbe Davaları Platformu, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminin ardından İstanbul ve Ankara'daki yargılamaların durumunu kamuoyuna duyurdu.
Platform Başkanı Avukat Mehmet Alagöz, Bayrampaşa'daki bir otelde düzenlenen basın toplantısında, FETÖ mensubu yaklaşık 9 bin askerin savaş uçakları, helikopterler, tanklar ve zırhlı araçlarla düzenlediği saldırılarda 252 kişinin şehit olduğunu, 2 bin 735 kişinin yaralandığını belirtti. Darbe girişiminin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hükümet ve milletin direnişi sayesinde durdurulduğunu ifade eden Alagöz, ilk derece mahkemelerinde açılan fiili darbe davalarının tamamlandığını, yeni delillerle bazı ek davaların açıldığını ve firari sanıklar nedeniyle bazı dosyaların ayrıldığını kaydetti.
400'Ü AŞKIN DAVA
Alagöz, 15 Temmuz'dan sonra 58 ilde darbe yargılaması yapıldığını, Türkiye genelinde başlangıçta 293 fiili darbe davası görüldüğünü, mahkemelerce yapılan tefrikler, istinaf ve Yargıtay aşamalarındaki kısmi bozmalar sonrasında dosya sayısının 400'ü aştığını belirtti.
İstanbul'da 2 bin 423 sanık hakkında hüküm verildiğini belirten Alagöz, bunlardan 382'sinin ağırlaştırılmış müebbet, 688'inin müebbet hapis cezası aldığını söyledi. 282 sanık hakkında süreli hapis cezası, 789 sanık hakkında beraat kararı verildiği, 282 sanık hakkında ise ceza verilmesine yer olmadığı kararlaştırıldı.
Ankara'daki yargılamalarda ise 3 bin 460 sanık hakkında hüküm kurulduğunu, bunlardan 927'sinin ağırlaştırılmış müebbet, 491'inin müebbet hapis cezası aldığını belirtti. 1036 sanık hakkında süreli hapis cezası verildiğini, 696 sanık hakkında beraat kararı verildiğini, 310 sanık hakkında ise ceza verilmesine yer olmadığı kararlaştırıldığını söyledi.
1634 SANIĞA AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET
Alagöz, Muğla'da Cumhurbaşkanı Erdoğan'a suikast girişiminde bulunan sanıklardan firari olan bir kişinin dosyasının ayrıldığını ifade ederek, Türkiye genelinde ilk derece mahkemelerince karar verilen 289 fiili darbe davasında toplam 8 bin 725 kişi hakkında karar verildiğini belirtti. 1634 sanığa ağırlaştırılmış müebbet, 1336 sanığa müebbet, 1891 sanığa süreli hapis cezası, 2 bin 870 sanığa beraat kararı verildiğini, 964 sanık hakkında ise ceza verilmesine yer olmadığı kararlaştırıldı.
Alagöz, 289 fiili darbe davasının tamamında karar verildiğini, bunlardan 269'unun Yargıtay aşamasında olduğunu, Yargıtay'da 195 davanın onandığını, 37 davanın ise kısmen bozulduğunu ifade etti. Türkiye'de bir daha darbe girişimlerinin yaşanmaması için yargılamaların her aşamasını takip edeceklerine dikkati çeken Alagöz, "Milletimiz 15 Temmuz gecesi vatanına sahip çıktı. Bizler de milletin davasına sahip çıkacağız." dedi.
Alagöz, 15 Temmuz Darbe Davaları Platformu olarak, yargılama süreçlerinin şeffaf ve adil bir şekilde devam ettiğini, darbecilerin cezalandırılması için çalıştıklarını, 15 Temmuz şehitlerinin yakınları ve gaziler adına adalet arayışlarını sürdüreceklerini vurguladı.
Toplantıya, İstanbul 2 Nolu Baro Başkanı Yasin Şamlı, Hukukçular Derneği Genel Başkanı Avukat Ahmet Yılmaz, 15 Temmuz Darbe Davaları Platformu Kurucu Başkanı Avukat Rıza Saka ve çok sayıda hukukçu katıldı.
Kaynak: Anadolu Ajansı