Türkiye’nin en iyi 10 dalış noktası
Deniz ve güneş turizmi denince akla gelen ilk yerlerden olan Türkiye, aynı zamanda dünyanın en iyi dalış noktalarına sahip. Dalış meraklıları, sualtında yatan tarihi kalıntıları, batıkları ve renkli sualtı faunasını görmek için Türkiye’yi tercih ediyor. İşte Türkiye’nin en iyi dalış noktaları.
BÜYÜK RESİF, BODRUM
Bodrum merkeze 20 dakikalık uzaklıkta bulunan Büyük Resif, 35 metrelik zemini, 7 metrelik zirvesi ile adeta bir dağı andırıyor. Büyük Resif, bu özelliğiyle deniz canlılarının en çok görüldüğü yer olarak biliniyor. Bu dalış bölgesi aynı zamanda Kızıldeniz göçmenlerinin de durağı. Büyük Resif’te üst kısım 4 metre ile başlıyor, güneyde 32, kuzeyde ise 36 metreye ulaşıyor. Büyük Resif’te, Gümbet tarafına bakan kısım teraslar halinde aşağı iniyor, Karaada’ya dönük kısım ise dik bir duvar dalışı gerektiriyor. Büyük Resif, profesyoneller kadar dalışa yeni başlayanlar için de oldukça uygun.
Büyük Resif’in sığ noktalarında karagöz, ahtapot, iskorpit görebilirsiniz. 20 metre sonrasında derinliklere indikçe ise müren, sinarit, lahos, orfoz size eşlik ediyor. Büyük Resif’e dalış esnasında duvar boyunca sünger oluşumlarını da inceleyebilirsiniz. Dalış sırasında arada sırada su üzerine bakmayı unutmayın. Belki de baraküda sürüleri size bir sürpriz yapar.
12 ay boyunca keyifle dalış yapabileceğiniz Bodrum’da kış aylarında su sıcaklığının 14-15 derecelere kadar düştüğünü belirtelim.
DELİKLİ MAĞARA, BODRUM
Karaada’nın Kos tarafında ve ortasında olan Delikli Mağara, Bodrum limanına 40 dakika uzaklıkta. İki sualtı mağarasına sahip olan bu alan, dalgıçların 12 metrelik derinlikten giriş yapıp 4 metre derinlikten çıktığı, orta zorlukta bir yer. Derinlik, mağaraların bulunduğu alanda 20–25 metreye, diğer tarafta ise 40–45 metreye kadar iniyor. Girişi dar olan birinci mağara, 15 metre derinliğinde. Diğerine 20–30 metre mesafede olan ikinci mağaranın girişi ise rahat. İkinci mağaranın içi de oldukça geniş. Delikli Mağara’nın tepesinde bulunan 1 metre çapındaki delikten 6 metreye çıkabilirsiniz. Bu esnada regülatörünüzden çıkan hava kabarcıklarının mağara çatlaklarından dışarı çıkmaya çalışmasını izlemek için bile buraya dalmak isteyeceksiniz.
Delikli Mağara içindeki mor ve sarı renkli oluşumlar sizi büyüleyecek. Mağara içindeki kovuklarda ise iskorpit, karavida ve ıstakoz ile yüzme keyfine varacaksınız. Mağaranın ön tarafında, 25 metrelerdeki kaya başlangıcında büyükçe bir orfoz balığına rastlamanız da olası.
ORAK ADASI, BODRUM
Bir ucunun orak şeklinde olmasından dolayı Orak Adası adını alan bu yer, Bodrum merkeze 1,5 saatlik uzaklıkta. Gökova Körfezi girişindeki en büyük adalardan biri olan Orak Adası’ndaki dalış alanı, adanın güneyindeki ince burun. Burundan iki yöne doğru dalış yapılsa da Gökova yönündeki dalış oldukça heyecan verici. Bu yöndeki mağarada 32-34 metrelerde mor süngerler görmeniz mümkün. Aynı alanda önce 25 sonra 190 metrelere inen bir sualtı duvarı olmasından dolayı duvar dalışı severler burayı sıklıkla tercih ediyor.
Orak Adası’nda canlı popülasyonu yok denecek kadar az. Sığ yerlerde irili ufaklı balık sürülerini, duvar tarafının açığında ise akya sürülerini görebilirsiniz. Duvar boyunca ilerlerken orfoz, vatoz, müren ve lagos da karşınıza çıkabilir.
KANYON, KAŞ
Turkuaz rengi denizi, sakin koylarıyla Kaş, dalış turizminin dünyadaki sayılı noktalarından biri. Kanyon ise Kaş’ta olan onlarca dalış noktası arasında ön plana çıkıyor. İki ada arasına uzanan Kanyon’da dar bir boğazdan geçiliyor. 20 metrede başlayan ve 30 metreye kadar devam eden iki adet dik duvarın olduğu bu bölgede bir de tünel biçiminde mağara bulunuyor. Bu mağarada sünger, ıstakoz, anemon, yengeç gibi kabuklu canlıları görebilirsiniz. Kanyon, aynı zamanda Akdeniz foku avlanma noktası olduğu için hem mağara içinde hem de dışında dalış sırasında dikkatli olmanızda fayda var.
Zengin dalış ortamına ve çok sayıda farklı canlıya ev sahipliği yapan Kanyon’un en büyük özelliği ise derinlerde sizi karşılayan Dimitri Batığı. 42 metreye kadar inen Dimitri Batığı’nın 1968 yılında mayına çarparak battığı söyleniyor.
Rüzgâr ve dalga sebebiyle, Kanyon’da dalış için en uygun zaman sabah saatleri. Kanyon’un genellikle tecrübeli dalgıçlar tarafından tercih edilen bir dalış noktası olduğunu belirtelim.
UÇAN BALIK, KAŞ
Kaş’ta dalış denince akla iki bölge geliyor. Biri Kanyon diğeri ise Uçan Balık. Uçan Balık, adını 2. Dünya Savaşı sırasında Meis bombalanırken uçaksavar ateşiyle düşürülmüş bir İtalyan savaş uçağından alıyor. Sparviero-atmaca lakaplı, İtalyan Savoia-Marchetti SM79 model, 3 pervaneli bu uçağın kalıntıları ise bu bölgenin 55 ila 70 metre derinliklerinde saklanıyor. Uçan Balık’ın üst kısmı 6-7 metre, derinliği ise 75 metre uzunluğunda. Sualtı görüş mesafesi genellikle 30 metre ve üzerinde. Suyun sıcaklığı kış aylarında 17-18 derece iken yaz aylarında 25 derecelerde.
Güçlü bir akıntıya sahip olan Uçan Balık, profesyonel dalgıçlar için uygun. Eğer amatörseniz Uçan Balık’ta dalış deneyimi için tecrübeli bir dalgıçtan yardım almanızda fayda var. Akıntı nedeniyle bölgede farklı su canlılarını görmek mümkün. Nesli tükenmekte olan büyük orfozları, karagöz ve akya sürüleri ile burada yüzebilirsiniz. Uçan Balık’ta ayrıca karşınıza her an vatoz ya da caretta caretta çıkabilir.
AKVARYUM KOYU, FETHİYE
İster duvar dalışı ister tüplü dalış yapın, ister profesyonel ister amatör olun… Akvaryum Koyu her türlü kitleye hitap eden özel bir bölge. Deneme dalışından ileri seviyedeki dalış eğitimlerine kadar her türlü kursu burada alabilirsiniz. Eğer amatör bir dalışçıysanız 18-20 metrelik bir dalış yapabilirsiniz. Profesyonelseniz, Akvaryum Koyu’nda 60 dakikayı bulan uzun süreli dalışlar tam size göre.
Akvaryum Koyu’nda genellikle koyun 150 metre dışındaki sol alandan dalışa başlanıyor. Koyda bulunan kayalık bölge ve Akvaryum Resifi olarak adlandırılan duvar bölgesi koyun en verimli bölgesi. Burada taşlara tutunarak birçok canlıyı izleyebilirsiniz.
Akvaryum Koyu’nda denizatı, ahtapot, turuncu sünger, kum balığı, lahoz, orfoz hatta şanslıysanız deniz atı bile görebilirsiniz. Çok nadir de olsa bu koyda deniz tavşanları ile karşılaşmanız mümkün.
Farklı bir deneyim yaşamak isteyen özellikle profesyonel dalgıçlar gece dalışını tercih ediyor. Akvaryum Koyu, bu gece dalışları için Türkiye’nin sayılı uygun yerlerinden biri. Bu koyda gerçekleştireceğiniz gece dalışlarında kaplan mürenlerin dansını seyretmeye doyamayacaksınız.
AFKULE, FETHİYE
Fethiye’de dalış söz konusu olduğunda Akvaryum Koyu’ndan sonra akla gelen ilk yer Afkule oluyor. Afkule, Türkiye’de güvenli dalış yapılabilecek en iyi noktalardan biri. İleri seviye dalgıçlar için uygun olan Afkule’de birçok canlı türünü görebilirsiniz.
Dik dağların yamacındaki Afkule’de masmavi sular iki mağarayı barındırıyor. Dalışlar, genellikle girişi derin olan mağaradan başlıyor. 7 metreye kadar yukarı yükselen bu mağaranın derinliklerindeki kovuklarda orfozları, eşkina sürülerini görebilirsiniz. Koyun içine doğru yüzerek ve büyük bir delikten geçerek ikinci mağaraya ulaşabilirsiniz. İçi ve çevresi kırmızı deniz gülleriyle kaplı bu mağaraya Türk Hamamı deniyor. Derinliği 6 metre olan bu mağaranın tepesindeki delikten içeriye süzülen ışığı seyretmek oldukça keyifli. Afkule’ye özellikle havanın rüzgârsız olduğu zamanlarda gitmenizi öneririz.
FENER ADASI, ÇEŞME
İzmir’in popüler tatil beldesi Çeşme’nin Ildır Köyü açıklarındaki Fener Adası, her seviyeden dalgıç için uygun bir alan. Ortalama derinliği 18 metre olan Fener Adası’nın renkli dip yapısı sualtı dünyasını keşfetmek isteyenler için oldukça güzel bir seçenek.
Karagöz, sarpa gibi balık sürüleriyle yüzebileceğiniz adada, sarı tüp süngerler ve çiçek mercanlar eşliğinde keyifli bir dalış tecrübesi yaşayabilirsiniz. Birkaç eski fok mağarasının bulunduğu Fener Adası’nda kimi zaman foklara da denk gelebilirsiniz.
Genellikle rüzgârlı olan Fener Adası’nda keyifli ve sağlıklı bir dalış için dingin havaları tercih etmenizi öneririz.
DELİ MEHMET, AYVALIK
Kuzey Ege’nin sevilen yerlerinden biri olan Ayvalık, dalış noktaları ve adalarıyla dalgıçların ilgi gösterdiği bir yer. Deli Mehmet ise Ayvalık’ın en iyi dalış noktalarından. Deli Mehmet’te iki sualtı adası var. Bunlardan biri Deli Mehmet 1. Burası 18-70 metre derinliğe sahip. Orta seviye dalgıçlar bu alanı tercih edebilir. İkinci ada, Deli Mehmet 2’nin derinliği ise 27-70 metrelerde. Burası diğerinin aksine profesyonel dalgıçlar için uygun bir alan. Mercan kayalıkları ve gorgonlar, 27 metreden başlayan, 50 metrelere kadar devam eden görsel bir şölen sunuyor. Her iki adada da kırmızı mercanları, sarı gorgon ağaçlarını görebilir, müren, böcek ve renkli balıklarla yüzebilirsiniz. Deli Mehmet’te görebileceğiniz diğer canlı türleri ise deniz böceği, antias balıkları, orfoz, ahtapot, mığrı, gelincik balığı ve karagöz.
İLYOSTA, AYVALIK
Yerli ve yabancı dalgıçların Türkiye’de tercih ettiği dalış noktalarından biri de Ayvalık. Ayvalık, birçok dalış noktasına sahip olsa da Deli Mehmet ve İlyosta Adası, dalgıçlar tarafından sıklıkla tercih ediliyor. Ayvalık’ın batısında yer alan İlyosta Adası’nın çok sayıdaki renkli ve birbirinden farklı canlı türleri hem dalgıçlara hem de fotoğrafçılara ilham veriyor.
İlyosta Adası’nda bulunan Gavur Limanı ise adanın popüler dalış noktalarından. Gavur Limanı, 3-35 metre derinliğinde. Eğitim seviyeniz ne olursa olsun Gavur Limanı’nda rahatlıkla dalış gerçekleştirebilirsiniz. Bu alanda yapacağınız dalışlarda size müren, böcek ve hatta deniz tavşanları eşlik edebilir. İster İlyosta Adası ister Deli Mehmet olsun, özellikle kırmızı mercanları keyifle izlemek için kendinize mutlaka bir deniz feneri edinin.
SAROS, ÇANAKKALE
Saros Körfezi, sualtı akıntılarının fazla olması, etrafında büyük yerleşim ve sanayileşme olmaması nedeniyle Ege denizinin en temiz bölgelerinden biri olarak biliniyor. Körfez, yılda üç kez ve aynı zamanda kendi kendini temizliyor. Bu işlem sırasında tabandaki soğuk sularla yüzeydeki sıcak suların neden olduğu akıntılar körfezi tüm atık maddelerden arındırıyor. Körfezde 200’den fazla çeşit deniz canlısının olduğu biliniyor. Deniz yıldızlarını, deniz salyangozlarını, böcekleri ve ıstakoz yavrularını gözlemleyebilirsiniz.
Saros Körfezi’nde çok sayıda dalış noktası bulunuyor. İbrice Limanı, Cennet, Cehennem, Toplar Burnu, Asker Taşı, Üç Adalar, Kömür Limanı, Bebek ve Minnoş Kayalıkları… Bunlardan en bilineni Minnoş kayalıkları. Deniz seviyesinin yaklaşık 15 metre üzerinde olan minnoş kayalıkları renkli bir dip yapısına sahip. İlk metrelerden sonra turuncu mercanların eşlik edeceği dalışta yunusları ve kaplumbağaları görebilirsiniz. Kayalıkların sonunda ise fener balığı ve iri vatozlarla karşılaşabilirsiniz.
Saroz Körfezi, batıklara da ev sahipliği yapıyor. 1908 yapımı, 188 tonluk Lundy Batığı bunlardan biri. Bu batık Saroz Körfezi’nin güneyindeki Suvla Koyu’nda bulunuyor. Geminin silueti 13 metreden sonra beliriyor. 18. metreden sonra ise geminin kaptan köşkünde dolanabilirsiniz. Aynı derinlikte güvertede sizi karagözler bekliyor. Geminin kumla buluştuğu yerde ise ıstakozlar ve akyalar sizi karşılıyor.
Saros Körfezi’nin en yeni misafiri ise Airbus A330 tipi bir uçak. Bu uçak dalış turizmini canlandırmak ve yapay resif olarak kullanılmak üzere Mart ayında Saros Körfezi’nde batırıldı. Artık 2019 yazında Saros Körfezi’nde keşfedilecek yepyeni bir batık var.
Hem batıklar hem de rengarenk faunası ile Saros Körfezi dalış için en keyifli yerlerden biri.
Kaynak:blog.turkishairlines.com