Türkiye’de görülmesi gereken 15 yer
Türkiye seyahat etmek isteyenler için adeta bir cennet rotası. Tüm mevsimlerde ayrı güzelliğe sahip olan Türkiye'nin dört bir yanında bu güzelliğe sahiğ doğa harikaları maceracıların keşiflerini bekliyor. İşte Türkiye’de mutlaka görülmesi gereken 15 yer...
KRAL KAYA MEZARLARI / AMASYA
Helenistik Dönem'de, Amasya’yı İÖ. 302’den İÖ. 26’ya kadar başkent olarak kullanan Pontus Krallarına ait olan Kral Kaya Mezarları, Amasya Kalesi eteklerinde düz bir duvar gibi dikine uzanan kalker kayalara oyularak yapılmıştır.
Hatuniye Mahallesi’nin dar sokaklarından, tren yolunu geçerek çıkılan mezarların arasında, kayaya oyulmuş yollar ve merdivenler bulunmaktadır. Yeşilırmak Vadisi boyunca, irili ufaklı 21 mezar olduğu bilinmekle birlikte bunlardan sadece birkaç tanesi günümüze gelebilmiştir.
Mezarlara, Hatuniye Mahallesi’nin dar sokaklarından geçerek çıkılıyor. Mezarların arasında, kayaya oyulmuş yollar ve merdivenler bulunmakta. Yeşilırmak Vadisi boyunca, irili ufaklı 21 mezar olduğubilinse de, günümüze sadece birkaç tanesi gelebilmiş.
LAODİKEİA ANTİK KENT / DENİZLİ
Laodikeia Antik Kenti, coğrafi bakımdan çok uygun bir noktada ve Lykos Irmağı'nın güneyinde kurulmuştur. Kentin adı antik kaynaklarda daha çok “Lykos'un kıyısındaki Laodikeia” şeklinde geçmektedir. Diğer antik kaynaklara göre ise kent MÖ. 261-263 yılları arasında II. Antiokhos tarafından kurulmuş ve kente Antiokhos'un karısı Laodike'nin adı verilmiştir. Laodikeia MÖ I. yüzyılda Anadolu'nun en önemli ve ünlü kentlerinden biridir.
UZUNKÖPRÜ / EDİRNE
Türkiye'nin ve Edirne'nin en önemli kültür miraslarından biri olan Uzunköprü...
II. Murad döneminde 1427 yılında yapımına başlanan köprü on altı yılda bitirilmiş ve 1443 yılında hizmete girmiştir. Dünyanın en uzun taş köprüsüdür.Uzunköprü'nün ustası Muslihittin Bey’dir.
Uzunköprü, 1.392 metre uzunluğa, 6.80 metre genişliğe sahip olup toplamda 174 kemer bulunmaktadır. Köprünün bazı ayaklarında selyaranlar, üstlerinde balkonlar yer almaktadır. Yine köprünün ayaklarında fil, aslan ve kuş figürleri de görülmektedir. Son olarak 1963 yılında onarılan köprünün üzerine dökülen beton neticesinde tarihi kimliğine zarar verilmiştir desek yanılmış olmayız. Günümüzde köprü üzerinden halen Edirne – İzmir karayolu geçmektedir.
ZEUGMA MOZAİK MÜZESİ / GAZİANTEP
Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi sanat tarihçileri ve arkeologlar kadar tarihe ve kültüre meraklı her yaştan ziyaretçi için çok önemli ve gözde bir müzedir. Müze, Türkiye’yi ziyaret etmek için tek başına sebep oluşturabilecek bir sanatsal zenginliğe ve çeşitliliğe sahiptir. Gerek bina büyüklüğü gerekse sergilenen mozaiklerin kapladığı alan bakımından, dünyanın en büyük mozaik müzelerinden biri olarak bilinmektedir.
EĞİRDİR GÖLÜ / ISPARTA
Dik kayalara, düz ve sığ bir tabana sahip olan gölün kıyı uzunluğu 150 km dir.
Eğirdir Gölü’nde Kemer Boğazın Kuzeyinde yer alan bölümü Hoyran, Güneyinde yer alan bölümü Eğirdir bölümü olarak bilinmektedir.
Göller Yöresi olarak adlandırılan bölgenin merkezi konumunda bulunan Eğirdir, bünyesinde barındırdığı birçok konaklama tesisi sayesinde başta yerli olmak üzere birçok ziyaretçiye ev sahipliği yapıyor.
YEDİ UYUYANLAR MAĞARASI / MERSİN
Efes Antik şehrinin yakınlarında, Panayır Dağı eteklerinde bulunan Yedi Uyuyanlar Mağarası'na Vedius Gymnasium’unun yanından doğuya doğru dönen asfalt yoldan giderek ulaşılabilir. Burası, hem İslam dininde, Hem Hristiyanlıkta söz edilen Yedi Uyuyanlar –ya da Yedi Uyurlar- hikâyesindeki yedi gencin uyuduğu mağara olarak bilinir.
ÇATAK KANYONU SEYİR TERASI / KASTAMONU
Çatak Kanyonu Cam terası ilçemiz Karakuşlu Köyü sınırları içinde olup Azdavay ilçe merkezine 7 kilometre uzaklıktadır. Bu yolun 6 kilometresi araç yolu 1 kilometresi orman içindeki yürüyüş parkurundan oluşur.
Yaklaşık 25 ton metal, 10 ton cam ağırlığı olan teras 60 tonluk ağırlığı ile boşluk üzerinde duracak. Bu ağırlığı taşıması için arka tarafta 900 tonluk çelik ve beton inşa edilmiştir.
Burada dikkat çekmek istediğimiz bir başka konu yaklaşık 1500 metre uzunluğa sahip Çatak Kanyonu Engelli Yürüyüş yolu da hizmete açılmıştır. Engelli vatandaşlarımızı düşünüp böyle bir hizmet sunan yetkililere de teşekkür ederiz.
MAŞUKİYE / KOCAELİ
Kocaeli’nin yeşil cenneti beldelerinden birisi de Maşukiye’dir. Belde, İstanbul’a 120 kilometre ve İzmit’e 20 kilometre uzaklıktadır. Etrafı yemyeşil, sağlı sollu et-mangal ve alabalık lokantalarıyla dolu bir yoldan geçilerek ulaşılan Maşukiye; elma, ceviz ve kiraz ağaçlarıyla kaplıdır. Maşukiye’nin ismi âşık anlamına gelen mâşuktan gelir.
BALLIKAYALAR TABİAT PARKI / KOCAELİ
Gebze'ye bağlı Tavşanlı Köyü'ndeki "Tabiat Parkı ve Doğal Sit Alanı" ilan edilen Ballıkayalar Vadisi 1,5 kilometre uzunluğunda 40-80 metre genişliğindedir. Dağcıların iniş ve tırmanış yaptıkları Ballıkayalar Vadisi, kireç taşlarının erimesi sonucu gelişen jeomorfolojik şekilleri ile karstik boğazdır.
Vadi içinde göl, şelaleler ve Ballıkaya Deresi'ne ulaşan travertenler üzerinde seyir terasları bulunmaktadır. Kamping için çadır kurmaya elverişli düzlüklerin bulunduğu kanyonda doğu ve batıdaki sırtlarında yürüyüş alanları bulunmaktadır.
DERİNKUYU YERALTI ŞEHRİ / NEVŞEHİR
Kapadokya bölgesinin jeolojik oluşumu sayesinde inşa edilmiş sekiz katlı Derinkuyu Yeraltı Şehri, büyük bir topluluğu içinde barındıracak ve ihtiyaçlarını karşılayacak mekânlardan oluşuyor. Bölgede bulunan bir diğer örnek olan Kaymaklı Yeraltı Şehri'nden farklı olarak Derinkuyu'da bir misyonerler okulu, günah çıkartma yeri, vaftiz havuzu ve ilgi çekici bir kuyu da bulunuyor.
ACARLAR LONGOZU / SAKARYA
1,562 hektarlık bir alanı kapsayan Acarlar Gölü, Sakarya’nın önemli turizm merkezlerindendir. Acarlar Gölü Longoz Ormanı ise birinci derece doğal sit alanıdır. Koruma bölgesi içinde bulunan Acarlar Longozu, yaz aylarında kurumakta kışın ise su birikintisi ile oluşmaktadır.
Longozun yüzölçümü 1.562 hektar olup, derinliği 1,5 metreye kadar çıkmaktadır. Yazın suları çekilen longozun toprakları köylüler tarafından tarım arazisi olarak kullanılmaktadır. Longozun çevresi bütünüyle dişbudak ormanlarıyla çevrilidir ve bu ağaçlar yer yer gölün bataklık kesimlerine sokulmaktadır.
İNCEBURUN FENERİ / SİNOP
Karadeniz Bölgesinde, Sinop il merkezinin yaklaşık 20 km kuzeybatısında bulunan burun üzerinde olup Türkiye'nin en kuzeyindeki deniz feneridir.1863 yılında yapılmıştır. Görünüş mesafesi 18 mildir.Yerden 9 metre, denizden 26 metre yüksekliktedir.
ERFELEK TATLICA ŞELALELERİ / SİNOP
Karadeniz Bölgesi'nin Batı Karadeniz Bölümü'nde, Sinop ilinin Erfelek ilçesinin Tatlıca köyü sınırları içerisinde yer almaktadır.19.04.2019 tarihinde onaylanmış Gelişme Planı ile onaylı peyzaj ve uygulama projesi mevcuttur. Karasu'nun kollarından Gülleyük deresi, yatağını derine doğru yararken, tabaka başlarından döküldüğü kesimlerde, vadisi boyunca merdiven basamakları şeklinde sıralanan 28 şelale oluşturmuştur. Şelaleler Gülleyük deresi tarafından oluşturulmuştur.
IHLARA VADİSİ / AKSARAY
Aksaray İli Güzelyurt İlçesi sınırları içerisinde bulunan Ihlara Vadisi dünya üzerindeki kanyonlar arasında önemli bir yere sahiptir. 18 kilometre uzunluğunda, ortalama 150 metre derinliğinde ve 200 metre genişliğinde, bünyesinde binlerce yaşam alanı bulunan Ihlara Vadisi, diğer kanyonlardan farklı olarak geçmiş dönemlerde içerisinde insanların yaşadığı dünyanın en büyük kanyonu olma özelliğini taşımaktadır.
Ihlara Vadisini şekillendiren ve vadiye hayat veren Melendiz Nehri buradaki yaşamın ana kaynağıdır. Vadiyi çevreleyen kayaçların kolay yontulmasıyla oluşturulmuş yüzlerce kilise ve kaya oyma mekan, vadiyi dünyanın en önemli kültür ve medeniyet merkezlerinden biri haline getirmiştir.
ATATÜRK ARBORETUMU / İSTANBUL
Atatürk Arboretumu’na gittiğinizde bol bol fotoğraf çekip, göl kenarında keyifli anlar yaşayabilirsiniz. Bahçeköy Orman İsletme Müdürlüğü’ne bağlı bir isletme şefliği olan arboretum, kelime anlamı da çeşitli canlı ağaç türlerinin "derlemini (koleksiyonunu)" barındıran bir ağaç müzesi olarak tanımlanabilir. Belgrad ormanının güneydoğusunda, 345 hektarlık alana kurulmuştur.