Türkiye'de gezilecek 8 tarihi yer
Türkiye, tarihi, kültürel ve doğal zenginlikleriyle dünyanın en çok ziyaret edilen ülkelerinden biri. Her bölgesinde farklı güzellikler bulabileceğiniz bu ülkede, hem tatil hem de gezi yapmak için çok sayıda seçenek var. İşte sizin için seçtiğimiz Türkiye'nin en güzel tarihi yerleri...
TAŞ KÖPRÜ
Adana Taş Köprü Seyhan Nehri üzerindedir. IV. yüzyılda Roma İmparatoru Hadrianus tarafından yaptırılmıştır. Yüzyıllarca Avrupa ile Asya arasında önemli bir köprü olmuştur. Harun Reşit (766-809) köprüyü bazı eklerle Adana Kalesi'ne birleştirmiştir.
OLİMPOS
Antalya'nın Kumluca ilçesine bağlı Olimpos, Likya uygarlığının izlerini taşıyan antik bir kent. Burası hem deniz hem de orman manzarasına sahip bir yer. Olimpos'ta hem tarihi yapıları gezebilir hem de doğayla iç içe olabilirsiniz. Ayrıca burada Çıralı'da 3 bin yıldır yanan ateşi görebilirsiniz.
AMASRA
Bartın'ın şirin bir ilçesi olan Amasra, Karadeniz'in incisi olarak biliniyor. Burası hem tarihi hem de doğal güzellikleriyle dikkat çekiyor. Amasra'da Kale, Müze, Cenova Şatosu gibi tarihi yapıları ziyaret edebilir, denize girebilir veya balık yiyebilirsiniz.
İSHAK PAŞA SARAYI
Ağrı'nın Doğubeyazıt ilçesinde, bir dağın yamacındaki tepe üzerine kurulan İshak Paşa Sarayı, Osmanlı İmparatorluğu'nun Lale Devri'nde yapılan son büyük anıt yapısıdır. Saray, 18. yüzyıl Osmanlı mimarisinin en belirgin ve seçkin örneklerinden biridir. Sarayda 366 oda, cami, hamam, harem, kütüphane, mutfak ve zindan gibi bölümler bulunuyor.
PHASELİS ANTİK KENTİ
Phaselis Antik Kenti'nin Akdeniz’e uzanan küçük bir yarımada üzerinde İÖ 7'nci yüzyılda Rodoslu kolonistlerce kurulduğu söylenir.
MYRA ANTİK KENTİ
Bugünkü Demre ilçe merkezi ve civarında yer alan Myra Antik Kenti, aynı adı taşıyan ova üzerinde kurulmuştur. Myros Nehri'nin (Demre Çayı) batısındaki ulaşıma elverişli kanal ile şehrin denizle bağlantısı sağlanmaktaydı. Kanalın diğer yanında yer alan Andriake (Çayağzı) Limanı'ndan da bölgenin deniz ulaşımı ve ticareti yürütülmekteydi.
HATTUŞA
Hititler’in başkenti Hattuşa Çorum’un güneybatısında, Boğazkale İlçesi’nde yer almaktadır. 1986 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınan Hattuşa (Çorum, Boğazköy), Hitit İmparatorluğunun başkenti olarak Anadolu’da yüzyıllar boyu çok önemli bir merkez olmuştur.
MALABADİ KÖPRÜSÜ
1147 tarihli inşa kitabesine göre, Timurtaş b. İlgazi b. Artuk tarafından Artukoğulları Dönemi'nde inşa ettirilen ve 12'nci yüzyıl Selçuklu Dönemi anıtsal mühendislik-mimarlık başyapıtlarından olan tarihi Malabadi Köprüsü, 40.86 metre açıklığındaki sivri ana kemeri ile dünyanın günümüze ulaşan en büyük kemer açıklığına sahip taş kemer köprüsüdür. Kemerin her iki yanından kervan ve yolcular için iki barınak oda da bulunmaktadır.
Kaynak: kulturportali.gov.tr