Yabancı turistlere göre Karadeniz kıyısında en popüler gezi yerleri
Yemyeşil manzaralar için Karadeniz Sahili, Türkiye'de ziyaret edilecek en iyi yerlerden biridir. Bu bölge, bir yanda denizle çevrili dar kıyı şeridini benek gibi saran köyleri, diğer yanda sık ormanlarla kaplı engebeli dağlar ile ülkenin geri kalanından ayrı bir dünyadır.
1- SÜMELA MANASTIRI
Trabzon'un yaklaşık 70 kilometre güneyindeki Sümela'nın tarihi, Atinalı rahipler Barnabas ve Sophronios'un gelip burada küçük bir kilise kurdukları 4. yüzyıla kadar uzanıyor.
Sümela, Lozan Antlaşması koşulları altında Türkiye-Yunan Nüfus Mübadelesi kapsamında keşişlerin zorla götürüldüğü 1923 yılına kadar faal bir manastırdı.
2- KARADENİZ SAHİLLERİ
Pek çok yabancı turist, özellikle yaz tatili için Karadeniz'e gitmeyi göze almaz, ancak yerli halk onu gördüğünde iyi bir şey bilir.
Karadeniz kumsalları, Antalya ve Bodrum gibi sahil beldesi sıcak noktalarıyla kıyaslanamayacak olsa da , sahil boyunca yapılan bir yolculuğa ara vermek için rahat noktalardır.
3- TRABZON'DAKİ AYASOFYA CAMİİ
Başlıca turistik cazibe merkezi, İstanbul'daki Ayasofya'nın daha küçük adaşı olan Trabzon Ayasofya'dır . Trabzon'un versiyonu muhtemelen İmparator Aleksios Komnenos tarafından 1204'te İstanbul'dan Trabzon'a gelişinden hemen sonra yaptırılmıştır.
Kilise, Osmanlı döneminde camiye çevrilmiş, 1960'larda müze olmuş, daha sonra yeniden camiye çevrilmiştir.
4- UZUNGÖL
Gölün en güzel manzaraları köyün yukarısından alınır. Trabzon'dan Uzungöl'e yapılan turların çoğu güzergahına bu gözetleme noktalarında durak ekler.
Uzungöl, Trabzon'un 96 kilometre güneydoğusundadır.
5- AMASRA TARİHİ LİMANI
Karadeniz Sahili'nin açık ara en güzel liman kenti olan Amasra'nın eski şehir merkezi, denize inen dar sokaklar boyunca birbirine bitişik rengarenk evlerle dolu. Pek çok sokak sahnesi potansiyeline sahip bir fotoğrafçının rüyası.
Küçük limanın yanındaki Bizans kalesi başlıca turistik cazibe merkezidir, Amasra'nın Dereoğlu Sokak'taki küçük müzesinde ise bazı iyi düzenlenmiş sergiler vardır.
6- SİNOP'UN MİMARİ YAPISI
Sinop ili daha fazla tarihi cazibe merkezi sunmaktadır. Özellikle kervansaray mimarisine ilginiz varsa, Karadeniz kıyısında yapacağınız bir yolculukta Durağan'da mola vermek için sahil yolundan iç kesimlere sapmanızda fayda var.
Sinop'un 112 kilometre güneyindeki bu küçük, oldukça mülayim kasaba, 1266 yılında Pervane Süleyman tarafından yaptırılan bir Selçuklu kervansaray olan Durak Han'a ev sahipliği yapıyor.
Müstahkem kompleksin her köşesinde yarım daire kuleler bulunurken, dış duvarlar ek dikdörtgen kulelerle güçlendirilmiştir. İçeride, üç koridorlu bir kış salonuna açılan tonozlu odalarla çevrili geniş bir yazlık avluya sahiptir.
7- RİZE ÇAY BÖLGESİ
Engebeli tepelerin muhteşem manzarasını hayranlıkla seyrederken çayınızı yudumlayabileceğiniz, şehrin yukarısındaki Çay Bahçesi'ne bir gezi yapın. Bahçe, çok çeşitli çay bitkilerine ev sahipliği yapmanın yanı sıra, subtropikal bitki örtüsü koleksiyonuna da sahiptir.
8- KARACA MAĞARASI
Bu mağara ağı, Türkiye'nin en iyi ve en erişilebilir ağlarından biridir. Trabzon'dan 97 kilometre içeride, küçük Torul kasabası yakınında bulunan buradaki mağara sistemi, 107 metre boyunca uzanıyor ve tuhaf ve ürkütücü şekillerde oluşmuş devasa dikit ve sarkıtlarla dolu.
Bakımlı yürüyüş yolları ve mükemmel aydınlatma, ziyaretçilerin mağara oluşumlarını yakından görmelerini sağlar.
Mağara yerel olarak sağlık verici özellikleriyle de bilinir ve yerel halk mağaradaki oksijen seviyelerinin hem astım hastaları hem de diğer solunum problemleri olanlar için faydalı olduğunu iddia eder.
9- İNEBOLU'NUN ESKİ KENT BÖLGESİ
Batı Karadeniz bölgesindeki bu liman kasabası, Amasra ile Sinop'un yaklaşık ortasında, harap bir kaleye, çok sayıda geleneksel Osmanlı ahşap evine (birçoğu harap durumda) ve çok sayıda yakışıklı yerel Pontik tarzı arduaz taşlı şehir evine ev sahipliği yapıyor. örtülü çatılar
Antik çağda, kasaba Abonoteichus olarak biliniyordu, ancak Roma döneminde Ionopolis dolayısıyla modern adı olarak yeniden adlandırıldı.
Burada yapılacak en önemli şey, merkezi eski şehir bölgesinin şeritlerinde dolaşmak, ancak çevredeki kıyı şeridi de yüzmek isteyenler için küçük kumsallar sunuyor.
10- GİRESUN DURMA
Kiraz hayranıysanız, bu meyve için Giresun'a teşekkür etmelisiniz. Romalı general Lucullus ilk kirazını burada tattı kasabanın adı Yunanca kiraz kelimesinden geliyor. Meyveyi Roma'ya geri götürdü.
Giresun, MÖ 7. yüzyılda Miletos tarafından kurulan antik Kerasous bölgesini işgal eder.
Bu oldukça uzun tarihe rağmen, görülecek pek bir şey yok, ancak şehrin yukarısındaki Bizans döneminden kalma bir kalenin kalıntıları, çevredeki kırsal alanın harika manzaralarını sunuyor ve merkezde Atatürk Caddesi üzerindeki Giresun Müzesi, mükemmel bir arkeolojik buluntu koleksiyonuna sahip. geçiyorsun.
11- SAMSUN
Karadeniz'deki en büyük şehir, tamamen hareketli bir endüstri ile ilgilidir. Samsun'u çevreleyen kıyı ovasında tütün, tahıl ve pamuk üretilmekte ve bunlar daha sonra şehrin işlek limanından ihraç edilmektedir.
Uzun tarihine rağmen Yunanlılar tarafından M.Ö. 7. yüzyılda kurulan eski Amisos bölgesi, üç kilometre kuzeybatıda yer alır. modern şehrin ziyaretçilere sunacağı çok fazla şey yoktur, ancak müzeler için burada durmaya değer.
Samsun Arkeoloji Müzesi antik Amisos'tan buluntuları sergiler ve Gazi Müzesi (Atatürk'ün kaldığı otelde yer alır) Samsun'un 1919'daki Türk Kurtuluş Savaşı'nın başlangıç noktası olarak rolünü anar.
Şehrin merkezindeyken, göz atmanız gereken bazı ilginç camiler de var. Pazar Cami ve Ulu Cami görülmeye değerdir.
Kaynak: www.planetware.com/tourist-attractions-/black-sea-coast-tr-is-bsc.htm