Kapadokya’da nerelere gidilir?
Kapadokya, Türkiye’nin tabiatına özgü yeryüzü şekillerinden peri bacaları, yeraltı şehirleri, sıcak hava balonu turları ve lezzetleri ile mutlaka deneyimlenmesi gereken bir tatil rotası sunuyor. Peki, Kapadokya’da nerelere gidilir?
Kapadokya planınıza Peri bacaları ile başlayabilirsiniz. Peri bacaları, Kapadokya’nın en ilgi çekici yeryüzü şekilleri arasında yer alıyor. Bölgedeki iki adet sönmüş volkanın püskürttüğü lavların aşınması ile oluşmuşlar.
3268 metredeki zirvesiyle Aksaray il sınırlarında kalan Hasan Dağı ile 3916 metredeki zirvesiyle Kayseri sınırları içinde kalan Erciyes Dağı bölgeye güzellik katan bu oluşumlar.
GÖREME AÇIK HAVA MÜZESİ
Göreme Açık Hava Müzesi, M.Ö. 4 yüzyıla kadar uzanan tarihi boyunca manastırlar, kiliseler ile bir yaşam kompleksi olarak hizmet vermiş.
AŞIKLAR VADİSİ
Bu bölge Göreme’nin kuzeybatı tarafında yer alıyor. Eğer bir balon turu yaparsanız bu bölge içinde uçacaksınız. Göreme’nin Ortahisar tarafına bakan yamaçları da günbatımı ve doğumu için seyirlik alanlar. Aydın Kırağı Sokak balona binemeyenler için fotoğraf çekimi ve günbatımı seyri alanlarına ev sahipliği yapıyor.
UÇHİSAR KALESİ
Göreme’den Güneybatıya Uçhisar’a geçiyoruz. Uçhisar Kalesi olarak isimlenen kale bölgedeki görülmesi ve ziyaret edilmesi tavsiye edilen en önemli yer olarak öne çıkıyor. Bölgedeki en büyük peri bacası oluşumu olan kale Bizans dönemine ait oyma kaya mezarlara ev sahipliği yapıyor.
GÜVERCİNLİK VADİSİ
Uçhisar tarihin belli dönemlerinde mezarlık alanı olarak kullanılmış alanlar içeriyor. Bu peri bacalarında ise ışık alınmasına yönelik delikler açılmış. Bu alanlar da güvercinler tarafından mesken tutulmuş.
ÜRGÜP TEMENNİ TEPESİ
Ürgüp de Kapadokya’daki diğer bölgeler gibi fantastik kaya oluşumlarına sahip. Bunlardan ilk göze çarpanı ise meydandaki Temenni Tepesi. Buradan manzarayı seyre dalabilir, çıkacağınız yüksek yokuşlardan sonra tepedeki kafede bir şeyler içebilir ve adı üstünde olan tepede dilekte bulunabilirsiniz.
ASMALI KONAK
Nurgül Yeşilçay ile Özcan Deniz’i Asmalı Konak’ta izleyen kaç kişi var? Ben izlemedim ama bir dizi meşhur ederse bir yeri böyle ediyor işte! Nasıl ki Cumalıkızık Kınalı Kar ile ünlenmiş, Ürgüp de işte bu konak ile ünlenmiş.
ÜÇ GÜZELLER
Kapadokya bölgesindeki en ilginç kaya oluşumlarından biri ve tam bir peri bacası görüntüsünü görebileceğiniz üçlü kaya oluşumu. Kral, prenses ve çobanın aşkı hikayelerinden biri de burası için uydurulmuş.
ORTAHİSAR KALESİ
Ortahisar’a geldiğinizde gözlerinize inanamayacak büyüklükte bir peri bacası görürsünüz. Tam kasaba meydanında yer alan bu peri bacası Kapadokya bölgesinin en büyük peri bacası olarak adlanır. Etiler tarafında ilk kez oyulan peri bacası savunma amacıyla, sonralarında ise sığınak olarak kullanılmış.
SAÇ MÜZESİ
Avanos’ta çok dikkat çekici yerlerin başında gelen bir müze var. Fantastik bir hikayenin sonucunda, buraya bırakılan saçlar istemdışı bir koleksiyon oluşturunca Galip Bey tarafından müzeye çevrilmiş.
DEVRENT VADİSİ
Ürgüp – Avanos yolu üzerinde yer alan vadi Kapadokya’nın en çok dikkat çeken vadilerinden birini oluşturyor. Buradaki peri bacalarının şekilleri hayvanlara benzetiliyor. En çok da deve görünümlü peri bacası dikkat çekiyor.
ZELVE AÇIK HAVA MÜZESİ
Dervent yönünden direksiyonu Çavuşin yönüne doğru kırdığınızda karşınıza fantastik bir yer daha çıkacak: Zelve Açık Hava Müzesi. Müze kartınızla ziyaret edebileceğiniz bölgedeki alanda sıklıkla farklı inanışlara ait ibadethaneler ve eski yerleşimler göreceksiniz.
PAŞABAĞI VADİSİ
Kapadokya bölgesinin en çok fotoğraflanan ve dünyada bir yer olamaz dedirten vadisine geliyoruz: Paşabağı. Bu bölgedeki peri bacalarında daha büyük ve keskin şekiller ön plana çıkıyor. Bölge aynı zamanda Zelve’nin bir parçası.
KAPADOKYA YERALTI ŞEHİRLERİ
Bölge peri bacalarındaki yerleşimler kadar yeraltı yerleşimleri ile de turistik bir rota oluşturuyor. Gerçekten çok sayıda vadi olduğu kadar çok sayıda da yeraltı şehri bulunuyor.
IHLARA VADİSİ
Göreme’den 80 km kadar güneye, Hasan Dağı’nın eteklerine uzanıyoruz. Burası Melendiz Çayı’nın derin vadiler açarak kendisine su yolu oluşturduğu, 14 km uzunluğundaki eşsiz bir doğa harikası. Belisırma ve Ihlara girişlerinin olduğu vadiye iki koldan girebilmeniz mümkün.
Kaynak: http://www.brandlifemag.com/?s=kapadokya