İran'ın En İyi Tatlıları! Şeflerin Seçtiği Lezzetler
İran kültürel olarak çok zengin bir ülkedir ve kimi dinlerseniz gezilmesi gereken ülkeler arasında ilk sıralarda görebilirsiniz. İran'a gidecek olursanız emin olun birbirinden enfes bir sürü lezzetler deneyeceksiniz. Peki bu kadar yemekten sonra tatlısız olmaz. İşte İran'ın en iyi tatlıları...
10. Helva Ardeh
Helva ardeh, genellikle şeker ve öğütülmüş susam veya tahin ile hazırlanan tatlı, yoğun bir İran ezmesidir. Karışım ara sıra antep fıstığıyla süslenir, ancak geleneksel olarak yalnızca fıstık şeritleriyle doldurulur. Tatlı bir atıştırmalık olarak tüketilse de helva ardeh yaygın bir kahvaltı malzemesidir ve ara sıra yanında ekmekle servis edilir.
Bu klasik şekerlemeyi, un, mercimek, tereyağı, fındık, gül suyu ve safranın farklı kombinasyonlarıyla hazırlanabilen diğer helva çeşitleriyle karıştırmamak gerekir.
9. Naan Berenji
Naan berenji, pirinç unuyla yapılan hafif ve çıtır İran kurabiyeleridir. Genellikle gül suyu veya kakule ile tatlandırılır, düz, yuvarlak şekillere dönüştürülür ve ardından haşhaş tohumu, antep fıstığı veya kızamıkla süslenir. Bu geleneksel kurabiyeler genellikle İran Yeni Yılı'nda sıcak bir fincan kahve veya çay eşliğinde hafif bir ikindi tatlısı olarak hazırlanır ve tüketilir.
Ülkenin her yerinde yenilse de Kermanshah bölgesinden gelen naan berenji kurabiyelerinin en özgün çeşit olduğuna inanılıyor.
8. Qottab
Derin yağda kızartılmış qottab hamur işleri, badem veya ceviz dolgusunun etrafına sarılmış yumuşak buğday hamurundan oluşan geleneksel İran tatlılarıdır. Genellikle tarçın, gül suyu, kakule ve portakal çiçeği ile cömertçe baharatlanır, daha sonra yuvarlak veya hilal şeklinde şekillendirilirler.
Küçük boyutlu ve üzerine pudra şekeri serpilmiş bu tatlılar, İran'daki birçok şenlik ve kutlamada servis edilen temel bir tatlıdır. Her ne kadar Yezd kökenli olsa da günümüzde bu leziz tatlılar ülke çapında hazırlanmakta ve tüketilmektedir.
7. Noghl
Noghl, İran'ın popüler şeker kaplı bademleridir. Şeker, su ve gül suyu kaynatılarak homojen bir sıvı elde edilir ve kavrulmuş bademler hızla içine batırılır. Kaplama soğuduğunda katılaşarak bademlerin çevresinde tatlı ve çıtır beyaz bir tabaka oluşturur.
Mutluluğu ve iyi şansı simgeledikleri için bu parlak beyaz ikramlar İran düğün geleneklerinin önemli bir parçası. Her İran düğününün sonunda genellikle çay eşliğinde servis edilir. Noghl, düğünlerin yanı sıra, bir fincan sıcak kahve veya çayın yanında günlük ikram olarak da tüketilebilir.
6. Masgati
En ünlü İran tatlılarından biri yumuşak ve renkli masghati'dir. Bu geleneksel şekerlemenin temeli, su veya süt gibi sıvıların nişasta ve şekerle bir araya getirilmesinden oluşan bir karışımdır. Soğuduğunda nişasta sıvıyı katılaştırır ve hassas, sıkı ve neredeyse jöle benzeri bir tatlı ikramı oluşturur.
Baz oldukça çok yönlüdür ve farklı lezzet kombinasyonları sağlamak için genellikle geleneksel İran baharatları ve malzemeleriyle birleştirilir. Tipik eklemeler arasında gül suyu, kakule, safran, nar suyu, nar taneleri ve ezilmiş veya doğranmış fındık bulunur.
5. Sholeh Zard
Sholeh zard olarak bilinen safranlı sütlaç, bir zamanlar sadece özel günlerde servis edilen eski bir İran tatlısıdır. Pirinç suda pişirilir ve ardından safran ve şekerle zenginleştirilir; yaygın olarak kullanılan ilaveler arasında kıyılmış fındık ve kakule ve tarçın gibi baharatlar bulunur.
Sholeh zard tipik olarak ayrı büyüklükte porsiyonlar halinde servis edilir ve öğütülmüş tarçın, kıyılmış badem veya antep fıstığı ile süslenir.
4. Bastani Sonnati
Bastani sonnati, 20. yüzyılın başında Tahran'ın ilk dondurma satıcısı Akbar Mashti tarafından icat edilen, safranla zenginleştirilmiş eşsiz bir İran dondurmasıdır. Bu dondurulmuş ikram, süt veya krema, dondurulmuş muhallebi ve dilimlenmiş antep fıstığından oluşan kremsi bir karışımla yapılır.
Gül suyu ve safranla tatlandırılır ve geleneksel olarak yabani orkidelerden elde edilen bir madde olan salep içerir. Canlı sarı rengi ve egzotik tatları, bastani'yi en sevilen İran tatlılarından biri haline getiriyor. İranlılar , bastani nooni dondurmalı sandviç olarak bilindiğinde, üzerine kıyılmış fıstık serpilmiş veya iki sade gofret içinde servis edilen ayrı kaselerde tadını çıkarmayı tercih ediyor.
3.Peşmak
Peşmak, pamuk şekere benzeyen geleneksel bir İran tatlısıdır. Çok sayıda ince ve kırılgan iplik oluşana kadar yavaşça çekilen aromalı şeker şurubuyla yapılır. Nihai ürün, yumuşak ancak yoğun ve ağır olan saça veya yüne benzer ve genellikle melek saçı olarak anılır.
Bu geleneksel şekerlemenin İran'ın Yezd şehrinden geldiğine inanılıyor ve bugün genellikle fabrikada üretiliyor. Tipik olarak susam, gül suyu, kakule, portakal çiçeği, safran, vanilya veya antep fıstığı ile tatlandırılır. İran'da tek başına yemek yaygın değildir ve genellikle diğer tatlılara dahil edilir.
2.Zulbia
Kökeninin İran'a dayandığına inanılsa da zulbia veya jalebi, Orta Doğu, Hindistan ve Asya'ya yayılan çeşitleri olan uluslararası bir tatlıdır. Temel haliyle, bu tatlı tatlı, unun yoğurt veya sade yağın yanı sıra kabartma tozu veya maya ile birleştirilerek bir hamur oluşturulmasıyla oluşturulur ve daha sonra doğrudan cızırtılı yağın içine dairesel desenler halinde dökülür.
Nihai sonuç, daha sonra gül suyu, safran, bal, portakal çiçeği suyu veya kakule ile tatlandırılabilen kalın bir şuruba batırılan çıtır bir ikramdır. Hem İran'da hem de Hindistan'da zulbia özel günlerde servis edilir ve üzerine genellikle doğranmış antep fıstığı veya safran iplikleri serpilir.
1.Gaz
Gaz, İran nuga çeşididir. Günümüzde çoğunlukla yumurta akı, şeker ve kuruyemiş karışımıyla hazırlanmaktadır ancak orijinal gaz biraz farklı bileşenlerden oluşmaktadır. Ham gaz, yabani ılgın ağaçlarından bulunup toplanan bir böceğin salgısıdır.
Toplandıktan sonra eritiliyor, eleniyor, fındıkla karıştırılıyor, ardından gül suyu, safran gibi tipik aromalarla tatlandırılıyor. Son olarak gaz kütük veya dikdörtgen şeklinde şekillendirilir ve daha küçük parçalara bölünür. Geleneksel olarak üretilen gaz, ılgın ağaçlarının bol olduğu İsfahan şehrine özgü, mevsimlik bir malzemedir.