En popüler 10 Azerbaycan yemeği: Şeflerin seçtiği lezzetler
Azerbaycan'a gideceklerin bilmesi gereken birbirinden leziz 10 Azerbaycan yemeği. Yemek listesini dünyadaki en popüler yemek uygulamalarındaki yorumlara göre hazırladık. Şeflerin seçtiği lezzetler, en popüler 10 Azerbaycan yemeği....
10. ŞAH PİLAVI
Azerbaycan'a misafir olarak gidiyorsanız veya her hangi bir törene davetliyseniz, törenlerin vaz geçilmez yemeği şah pilavıdır. Yerel aromalardan oluşan bir karışımla harmanlanmış geleneksel bir Azerbaycan yemeğidir. Kendine özgü son şekline ulaşana kadar birkaç hazırlık aşamasından geçer.
Önce basmati pirinci pişirilir, ardından lavaş (ince ve yumuşak buğday bazlı bir gözleme) ile kaplı bir kaseye yerleştirilir. Eşsiz bir doku ve tat karışımı oluşturmak için pirincin üzerine kuru kayısı, erik, kestane ve kuru üzüm katmanları eklenir.
9. DOMATES DOLMASI
Domates dolması Azerbaycan'da da popüler olan geleneksel bir Türk yemeğidir. Doldurulmuş ve pişirilmiş domateslerden oluşur. Domateslerin içi kıyma, pirinç, soğan, maydanoz, zeytinyağı, nane ve baharatlardan oluşan bir karışımla dolduruluyor. Daha sonra büyük bir tavaya dik olarak yerleştirilirler ve yumuşayana ve dolmalar tamamen pişene kadar pişirilirler.
Bittiğinde, dolma domateslerin üzerine kepçeyle çekilmiş domatesin iç kısmı, kırmızı biber salçası ve zeytinyağından oluşan bir sos konulabilir. En iyi deneyimi yaşamak için yemeği kırmızı pul biberle süsleyin ve yanında bir kase sade yoğurtla servis edin.
8. SOYUTMA
Azerbaycan'ın milli yemeğine uzun ve yavaş pişirilmiş et anlamına gelen soyutma adı veriliyor. Azerbaycan mutfağında yemeğin iki versiyonu var; biri kuzu etiyle, diğeri tavuk etiyle hazırlanıyor. Etler suda uzun süre haşlanır ve hem ana yemek hem de garnitür olarak servis edilebilir.
Geleneksel garnitürler arasında dilimlenmiş domates ve çiğ soğan halkaları bulunurken, servis edilmeden önce genellikle etin üzerine bir parça ekşi krema konur.
7. LYULYA KEBABI
Lyulya kebabı, Kafkasya bölgesinde popüler olan eşsiz bir kebap çeşididir. Tipik olarak ince kıyılmış soğanla birleştirilmiş öğütülmüş kuzudan oluşur. Karışım tuz ve karabiberle tatlandırıldıktan sonra şişlere geçirilip ızgarada pişirilir. Lülyanın hazırlanmasında balık ve kümes hayvanları gibi diğer et türleri de kullanılabilir.
Bu kebap çeşidini bu kadar benzersiz kılan şey, etin daha yoğun hale gelmesi ve dağılmaması için uzun süre yoğrulması işlemidir. Yemeğin tarihi 2. yüzyıla kadar uzanıyor ve hatta ünlü Romalı tarihçi Yaşlı Pliny ve ünlü Romalı bilim adamı Ptolemy tarafından da övüldü.
6. YAPRAK DOLMASI
Azerbaycan'ın ulusal yemeği yarpak dolmasi olarak adlandırılan, asma yapraklarının doğranmış et, soğan, pirinç, tuz, karabiber, tereyağı ve kişniş, dereotu ve nane gibi taze otlarla doldurulmasından oluşan lezzetli bir yemektir. Dolma, eski Osmanlı İmparatorluğu'nun ve Rusya, Orta Doğu, Kafkaslar, Orta ve Güney Asya gibi komşu bölgelerin mutfaklarına ait dolma yemeklerinden oluşan bir aileye aittir.
Yerel halk, Azerbaycan'da dünyanın en iyi dolmasının bulunduğunu iddia ediyor ve bunun arkasındaki mantık da üzüm asmalarının ülkelerinin dağlık vadilerinden kaynaklandığı yönünde. Yarpak dolması genellikle öğleden sonra veya akşam geç öğle veya akşam yemeğinde tüketilir.
5. KUTUB
Kutub, Azerbaycan'ın en ünlü yemeklerinden biridir. Şekli quesadilla'ya benzeyen kutab, kağıt inceliğinde hamurdan yapılır, çeşitli malzemelerle doldurulur, katlanır ve genellikle geleneksel bir Azerbaycan kızartma tavası olan saj'da pişirilir.
En yaygın dolgulardan üçü et (kuzu ulusal favoridir), yeşil sebzelerin bir karışımı ve kabaktır. Çoğunlukla öğün aralarında, besleyici bir atıştırmalık olarak tüketilir. Kutab servis edilmeden önce genellikle daha küçük üçgenler halinde kesilir ve sumak, maydanoz, nar taneleri veya kıyılmış ceviz ile süslenir.
4. BALIK KEBABI
Balık, marine edilmiş, şişlenmiş ve ızgarada pişirilmiş herhangi bir sert, zengin balıktan oluşan popüler bir Azerbaycan kebabıdır. Azerbaycan'da balık için en yaygın tercih Hazar Denizi'nden gelen mersin balığıdır. Balık parçalara bölünür ve daha sonra doğranmış dereotu, limon suyu ve tuz karışımıyla marine edilir.
Bu kebap türü genellikle dilimlenmiş soğan ve domatesle servis edilir ve yanında limon dilimleri ile servis edilmesi tavsiye edilir.
3. ZÜLBİYE
Kökeninin İran'a dayandığına inanılsa da zulbia veya jalebi, Orta Doğu, Hindistan ve Asya'ya yayılan çeşitleri olan uluslararası bir tatlıdır. Temel haliyle, bu tatlı tatlı, unun yoğurt veya sade yağın yanı sıra kabartma tozu veya maya ile birleştirilerek bir hamur oluşturulmasıyla oluşturulur ve daha sonra doğrudan cızırtılı yağın içine dairesel desenler halinde dökülür.
Nihai sonuç, daha sonra gül suyu, safran, bal, portakal çiçeği suyu veya kakule ile tatlandırılabilen kalın bir şuruba batırılan çıtır bir ikramdır. Hem İran'da hem de Hindistan'da zulbia özel günlerde servis edilir ve üzerine genellikle doğranmış antep fıstığı veya safran iplikleri serpilir.
2. DOVGA
Dovga, dereotu, nane, kişniş gibi çeşitli taze otlarla yoğurdun pişirilmesiyle yapılan bir çorbadır. Azerbaycan'ın milli yemeği olup yazın serinletici olarak soğuk, kışın ise sıcak olarak servis edilebilir. Soğutulmuş olarak servis edilirse, genellikle ana yemek için servis tabaklarının hemen yanına yerleştirilen kasa adı verilen geleneksel, derin kaselere kepçeyle konulur.
Azerbaycan çorbaları normal çorbalardan farklı olarak daha konsantre ve kıvamlıdır. Dovga ayrıca geleneksel olarak düğün masalarında ilk yemek olarak değil et yemeklerinin arasında servis edilir ve sindirimi güçlendirici görevi görür.
1. GURU KRAL
Guru Khingal, Azerbaycan menşeli geleneksel bir kıyma yemeğidir. Yemek genellikle kıyma (kuzu veya dana eti), soğan, tereyağı, tuz, karabiber, yoğurt, sarımsak ve un, yumurta ve tuzdan oluşan ev yapımı kare şeklindeki eriştelerin birleşiminden yapılır.
Kıyma tereyağında kızartılıp tuz ve karabiberle tatlandırılır. Soğanlar doğranır ve tereyağında kızarana kadar kızartılır, erişteler ise servis yapmadan hemen önce pişirilir. Erişteler, üzerine eritilmiş tereyağı, kıyma ve kızarmış soğan eklenerek ayrı ayrı tabaklarda servis edilir ve yemeğin, tercihen yanında yoğurt-sarımsak sosuyla birlikte tadını çıkarmaya hazırdır.