Azerbaycan'ın birbirinden lezzetli 10 etli yemeği: Bu lezzetleri mutlaka denemelisiniz
Azerbaycan gezisi planlıyorsanız, bu listeyi incelemeniz size faydalı olacaktır. Azerbaycan mutfağı, dünyada kendinden söz ettirmeyi her zaman başarmış, başarılı bir mutfak olmuştur. Dünyaca popüler, seyahat grubu üyelerine göre hazırlanmış bir listeyi sizin için araştırdık.
10. ŞAH PİLAVI
Krallara layık bir yemek ya da belki de sadece bir düğün töreninin ana yemeği, Şah pilavı, yerel aromalardan oluşan bir karışımla harmanlanmış geleneksel bir Azerbaycan yemeğidir. Kendine özgü son şekline ulaşana kadar birkaç hazırlık aşamasından geçer.
Önce basmati pirinci pişirilir, ardından lavaş ile kaplı bir kaseye yerleştirilir. Eşsiz bir doku ve tat karışımı oluşturmak için pirincin üzerine kuru kayısı, erik, kestane ve kuru üzüm katmanları eklenir.
9. KURKA LEVENGİ
Kurka levengi, Azerbaycan menşeli geleneksel bir tavuk yemeğidir. Yemek genellikle tavuk, çekirdekleri çıkarılmış kuru erik, sumak, zeytinyağı, ceviz, soğan, limon kabuğu rendesi ve suyu, tuz ve karabiber karışımından yapılır. Tavuklar zeytinyağı ile yağlanır, üzerine sumak serpilir ve kızartma tavasına konur.
Kuru erikler doğranır ve ceviz, limon kabuğu rendesi, limon suyu ve soğanla karıştırılır. Karışım tuz ve karabiber ile tatlandırılır ve tavuğun içine doldurulur ve daha sonra bacağın kalın kısmından dilimlendiğinde suyu berraklaşana kadar kavrulur.
8. GURU KRAL
Guru Khingal, Azerbaycan menşeli geleneksel bir kıyma yemeğidir. Yemek genellikle kıyma (kuzu veya dana eti), soğan, tereyağı, tuz, karabiber, yoğurt, sarımsak ve un, yumurta ve tuzdan oluşan ev yapımı kare şeklindeki eriştelerin birleşiminden yapılır.
Kıyma tereyağında kızartılıp tuz ve karabiberle tatlandırılır. Soğanlar doğranır ve tereyağında kızarana kadar kızartılır, erişteler ise servis yapmadan hemen önce pişirilir. Erişteler, üzerine eritilmiş tereyağı, kıyma ve kızarmış soğan eklenerek ayrı ayrı tabaklarda servis edilir ve yemeğin, tercihen yanında yoğurt-sarımsak sosuyla birlikte tadını çıkarmaya hazırdır.
7. TAVA KEBABI
Tava kebabı, yerel otlar, sebzeler ve yumurtalarla yapılan, dünyaca ünlü et yemeğinin Azerbaycan çeşididir. En yaygın versiyon, kıyılmış koyun etinin (veya sığır etinin) ince doğranmış soğan ve sarımsakla karıştırılması, karışımın köfte haline getirilmesi ve ardından tavada kızartılmasıyla başlar.
Daha sonra soğan, domates, yeşil biber, kişniş ve nane etle birlikte tavaya konur. Bölgeye ve kişisel tercihlere bağlı olarak, tüm malzemeleri bir araya getirmek için karışıma çırpılmış yumurtalar dökülebilir veya etin üzerine güneşli tarafı yukarı bakacak şekilde bir yumurta yerleştirilebilir.
6. BUGLAMA
Buğlama, soğan, domates, biber, karabiber ve defne yaprağı gibi çeşitli baharatlar ve az miktarda sıvı ile pişirilen kuzu parçalarından oluşan popüler bir Azerbaycan ve Gürcü yemeğidir. Yemeğin adı, kuzu etinin kendi suyuyla pişirilmesinden dolayı buharda pişirilmiş anlamına geliyor.
En yaygın seçenek kuzu eti olsa da buğlamanın balıkla hazırlanması da alışılmadık bir durum değil.
5. ŞAKİ PİTİ
Gerçekten otantik ve geleneksel Azerbaycan mutfağı ararken, yerel halkın tavsiye edeceği ilk yemek şüphesiz piti olacaktır. Kuzeydeki Şeki kentinden gelen bu doyurucu güveç, şaşmaz tadını yapıldığı toprak çömleğe, yani dopuya borçludur .
Şeki tarihsel olarak çömlekçilerin şehri olarak biliniyordu; gerçek zanaatkarların ellerinde yakındaki dağlardan gelen kil dikkatlice dönüştürüldü ve bu eşsiz yemek için mükemmel bir kap haline getirildi. Piti bir işçi yemeği olarak kabul edilirdi çünkü yalnızca bir porsiyon o kadar doyurucudur ki tüm gün boyunca yeterli besin sağlayabilir.
4. DOMATES DOLMASI
Domates dolması Azerbaycan'da da popüler olan geleneksel bir Türk yemeğidir. Doldurulmuş ve pişirilmiş domateslerden oluşur. Domateslerin içi kıyma, pirinç, soğan, maydanoz, zeytinyağı, nane ve baharatlardan oluşan bir karışımla dolduruluyor. Daha sonra büyük bir tavaya dik olarak yerleştirilirler ve yumuşayana ve dolmalar tamamen pişene kadar pişirilirler.
Bittiğinde, dolma domateslerin üzerine kepçeyle çekilmiş domatesin iç kısmı, kırmızı biber salçası ve zeytinyağından oluşan bir sos konulabilir. En iyi deneyimi yaşamak için yemeği kırmızı pul biberle süsleyin ve yanında bir kase sade yoğurtla servis edin.
3. SOYUTMA
Azerbaycan'ın milli yemeğine uzun ve yavaş pişirilmiş et anlamına gelen soyutma adı veriliyor . Azerbaycan mutfağında yemeğin iki versiyonu var; biri kuzu etiyle, diğeri tavuk etiyle hazırlanıyor. Etler suda uzun süre haşlanır ve hem ana yemek hem de garnitür olarak servis edilebilir.
Geleneksel garnitürler arasında dilimlenmiş domates ve çiğ soğan halkaları bulunurken, servis edilmeden önce genellikle etin üzerine bir parça ekşi krema konur.
2. LYULYA KEBABI
Lyulya kebabı, Kafkasya bölgesinde popüler olan eşsiz bir kebap çeşididir. Tipik olarak ince kıyılmış soğanla birleştirilmiş öğütülmüş kuzudan oluşur. Karışım tuz ve karabiberle tatlandırıldıktan sonra şişlere geçirilip ızgarada pişirilir. Lülyanın hazırlanmasında balık ve kümes hayvanları gibi diğer et türleri de kullanılabilir.
Bu kebap çeşidini bu kadar benzersiz kılan şey, etin daha yoğun hale gelmesi ve dağılmaması için uzun süre yoğrulması işlemidir. Yemeğin tarihi 2. yüzyıla kadar uzanıyor ve hatta ünlü Romalı tarihçi Yaşlı Pliny ve ünlü Romalı bilim adamı Ptolemy tarafından da övüldü.
1. YARPAK DOLMASI
Azerbaycan'ın ulusal yemeği yarpak dolmasi olarak adlandırılan, asma yapraklarının doğranmış et, soğan, pirinç, tuz, karabiber, tereyağı ve kişniş, dereotu ve nane gibi taze otlarla doldurulmasından oluşan lezzetli bir yemektir. Dolma, eski Osmanlı İmparatorluğu'nun ve Rusya, Orta Doğu, Kafkaslar, Orta ve Güney Asya gibi komşu bölgelerin mutfaklarına ait dolma yemeklerinden oluşan bir aileye aittir.
Yerel halk, Azerbaycan'da dünyanın en iyi dolmasının bulunduğunu iddia ediyor ve bunun arkasındaki mantık da üzüm asmalarının ülkelerinin dağlık vadilerinden kaynaklandığı yönünde. Yarpak dolması genellikle öğleden sonra veya akşam geç öğle veya akşam yemeğinde tüketilir.