Asya'nın en iyi 10 çorbası: Şeflerin seçtiği lezzetler!
Asya mutfağı deyince aklımıza birçok yemek gelse de mutfak zenginliği ile olmazsa olması ülkemizde yerini alıyor. Asya'nın en iyi 10 çorbası listesi...
10. TOM YUM
Tom Yum, geleneksel olarak pirinçle servis edilen baharatlı, ekşi ve aromatik bir çorba olan en iyi bilinen Tayland yemeklerinden biridir. Arpacık soğanı, limon otu, balık sosu, kıyılmış taze zencefil veya havlıcan, karides, mantar, misket limonu yaprağı, limon suyu ve kıyılmış Tay biberinden oluşur.
Genellikle meze olarak servis edilen tom yum, geleneksel olarak üstüne kişniş yapraklarıyla süslenir. Popülerliği nedeniyle yıllar geçtikçe çorbanın tavuk eklenmiş tom yum gai ve karışık deniz ürünleri içeren tom yum talay gibi farklı versiyonları ortaya çıkmaya başladı.
9. ŞİO RAMEN
Et suyunda ana baharat olarak tuzun kullanılmasıyla öne çıkan shio ramen, tat bazlı dört ana ramen kategorisinden biridir. Diğer ramen çeşitleri gibi üç önemli unsuru birleştirir: lezzetli et suyu, erişte ve çeşitli soslar.
Her ne kadar ara sıra domuz eti eklense de, çoğu versiyonda deniz ürünleri bazlı veya tavuk bazlı et suları kullanılıyor; bu da güçlü, tuzlu bir tada sahip, hafif, berrak bir çorba sağlıyor. Et suyu genellikle düz, ince eriştelerle eşleştirilir ve üzerine chashu , yeşil soğan, haşlanmış yumurta ve wakame deniz yosunu olarak bilinen Japon tarzı domuz göbeği eklenir.
Tuz, ramende kullanılan bilinen en eski baharat olduğundan, shio, ramen'in en eski versiyonu olarak kabul edilir ve önemli bir kanıt olmamasına rağmen, birçok kişi bunun, hâlâ yaygın ramen çeşidi olan Hakodate'de icat edildiğine inanır.
8. MİSO RAMEN
Miso ramen, miso bazının, et suyunun ve sebzelerin wok tavada pişirilmesiyle yapılan lezzetli bir yemektir. Karışımın üzerine fasulye filizi, doğranmış domuz eti, sarımsak, tatlı mısır ve (bazen) yengeç, deniz tarağı ve kalamar gibi yerel deniz ürünleri eklenir. Bu yemek 1955 yılında Sapporo'da, Aji no Sanpei erişte evindeki bir müşterinin şeften domuz eti ve miso çorbasına erişte koymasını istemesiyle icat edildi.
1960'larda miso rameninin popülaritesi hızla arttı ve Sapporo hâlâ ramen sevenler için bir cennet olmaya devam ediyor; caddeye dağılmış bir düzineden fazla ramen dükkanının bulunduğu Ramen Sokağı ile gurur duyuyor.
7. SHOYU RAMENİ
Soya sosu bazlı shoyu ramen, enfes lezzetleri nedeniyle övülen dört ana ramen - erişte yemeği grubundan biridir. Erişte, et suyu ve çeşitli soslar her ramen kasesindeki üç temel unsurdur. Koyu ve tuzlu çorba, shoyu'yu diğer çeşitlerden ayıran özelliktir.
Genellikle kombu suyu ve soya sosunun hoş kokulu bir kombinasyonuyla karıştırılan et veya deniz ürünleri suyu kullanılır. Shoyu rameninde genellikle taze kıvırcık buğday eriştesi kullanılır. Ayrı olarak pişirilip bir kasede servis edilir ve zengin et suyuna batırılır.
6. TONKOTSU RAMENİ
Tonkotsu, son derece zengin, yağlı domuz suyu, taze erişte, yumuşak sarılı yumurta ve ağızda eriyen yumuşak domuz karnından oluşan eşsiz bir ramen tarzıdır. O kadar popüler ve özel ki sadece bir ramen tarzı değil, başlı başına bir yemek olabilir.
Ramen genellikle parlaklık ve canlılık için yeşil soğan, gevrek, fındıksı bir tat için bambu filizleri, gevreklik için nori deniz yosunu ve daha da iyi bir tat için tatlı mısırla doldurulur. Zengin et suyu, domuz kemiklerinin kollajen ve yağ eriyene kadar çok uzun bir süre pişirilmesiyle geliştirilir ve yemeğin benzersiz, kremsi dokusu elde edilir.
5. LAKSA
Zengin ve baharatlı et suyuyla karakterize edilen bu rahatlatıcı erişte çorbası, birçok Güneydoğu Asya ülkesinde bulunan klasik yemeklerden biridir. Farklı mutfak geleneklerinin etkisi altında geliştirilmiş, bu da tat ve içerik bakımından farklılık gösteren çok sayıda bölgesel çeşidin yaratılmasına yol açmıştır.
En ünlü versiyonlardan ikisi demirhindi bazlı ekşi ekşi asam laksa ve kremalı körili laksadır. Özellikle Malezya, Singapur ve Endonezya'da tercih edilen laksa, genellikle seyyar satıcılarda doyurucu bir ana yemek olarak hazırlanıp tüketiliyor.
4. MERCİMEK ÇORBASI
Mercimek çorbası, kırmızı mercimek, tavuk suyu, soğan ve havuçla yapılan sevilen bir Türk çorbasıdır. Genellikle tuz, karabiber, kimyon veya kırmızı biber ile tatlandırılır. Hazırlanması, doldurulması ve ısıtılması kolay olan çorba, Türkiye'nin her kesiminde, özellikle lokantaların vazgeçilmez lezzetidir.
3. DASHİ
Japon mutfağının temel malzemelerinden biri olan dashi, genellikle farklı miso ve erişte çorbaları, donburi veya pirinç kasesi yemekleri, güveçler ve diğer birçok nimono veya kaynatılmış yemek için temel olarak kullanılan bir tür çorba ve pişirme suyudur.
Dashi tipik olarak kombu (kurutulmuş yosun), katsuobushi (kurutulmuş ve tütsülenmiş ton balığı), iriko veya niboshi (hamsi veya sardalya) veya bu bileşenlerin bir kombinasyonundan yapılır ; bunların tümü doğal olarak glutamat bakımından zengindir ve dolayısıyla yoğun bir umami sağlar. birçok Japon yemeğine lezzet katıyor.
2. PHO
Pho bir Vietnam şehriye çorbası, Vietnam'ın ulusal yemeği, sokak yemeği, rahat yemek ve bir yaşam biçimidir. Aynı zamanda karmaşık, benzersiz tatları ve zarif sadeliği nedeniyle batı yarımkürede en sevilen Vietnam yemeklerinden biridir. Her ne kadar çorba olarak sınıflandırılsa da pho ana yemek olarak servis ediliyor ve iki kasenin tadı asla aynı olmuyor.
Geleneksel olarak tavuk veya sığır eti suyuyla yapılır; burada kemikler, et suyu mükemmel hale gelinceye kadar en az üç saat tembel bir şekilde kaynatılır. Otların ve baharatların eklenmesi lezzetleri vurguluyor ve çiğneme gerektiren pirinç erişteleri, sulu dana dilimleri ve çıtır lahanalar yemeği başka bir seviyeye taşıyor.
1. RAMEN
Ramen, ilk kez 1910 yılında Japonya'da Çinli aşçıların erişteleri tuzlu et suyuyla birleştirmesiyle ortaya çıkan bir erişte çorbasıdır. Bu kıvırcık erişteler parlak sarı renkteydi ve o dönemde hazırlanan Japon eriştelerinden daha elastikti; hamur, kansui adı verilen sodyum karbonatla zenginleştirilmiş maden suyuyla yoğruluyordu.
1958'de adı Çince lamian (erişte) kelimesinin telaffuzundan türetildi ve aynı yıl Nissin Foods, Chickin Ramen adı verilen tavuk aromalı et suyuyla eriştenin ilk hazır versiyonunu üretti.