Akdeniz'de keşfedilmesi gereken 7 antik kent
Kültür ve Turizm Bakanlığı, "kulturportali" internet adresi üzerinden Akdeniz'de keşfedilmesi gereken 7 antik kent belirledi. İşte birbirinden güzel tarihi dokuları ile antik kentler...
Olimpos, Perge, Side gibi ünlü antik kentlerin bulunduğu Akdeniz Bölgesi'nde keşfedebileceğiniz çok sayıda tarihi bölge ve uygarlık bulunmaktadır. Bölgenin doğal güzellikleri ve tarihin derinliklerini birlikte keşfetme imkanı veren antik kentleri sizin için derledik...
PATARA ANTİK KENTİ
Patara Antik Kenti Fethiye-Kalkan arasında Xanthos Vadisi'nin güneybatı ucunda bugünkü Ovagelemiş köyünde yer almaktadır ve Likya'nın en önemli ve en eski şehirlerinden biridir.
MÖ 13'üncü yüzyıla ait Hitit metinlerinde şehrin adı Patar olarak geçmektedir. Tepecik Akropolü'nde ele geçen seramik parçaları, Orta Tunç Çağı özelikleri içerirken, yine Tepecik'in doğu yamacı eteklerinde ortaya çıkarılan, Demir Çağı öncesine ait taş balta Patara'nın tarihinin ne kadar eskilere gittiğini göstermektedir.
TERMESSOS
Termessos Antik Kenti, Pisidia Bölgesi'nin “Milyas” olarak anılan güneybatı bölümünde, Anadolu’nun en eski halklarından Luviler ve Solymler tarafından kurulmuş önemli bir antik kenttir. Şehrin tarih sahnesine çıkışı Büyük İskender’in MÖ 333’te kenti kuşatması ve Termesosluların güçlü bir savunma yaparak kenti teslim etmemesiyle olmuştur.
ANEMURIUM ANTİK KENTİ
Anemurium ’da ilk yerleşimin ne zaman başladığı bilinmemektedir. Kentin adı bir liman listesinde geçtiği için MÖ 4. yüzyılda var olduğu söylenebilmektedir. Kıbrıs’a yakın olması nedeniyle, özellikle Roma Dönemi’nde ara istasyon konumunda olan Anemurium, karayoluyla önemli Roma kentlerinden biri olan Germaniopolis ile bağlantılıdır. Bölgedeki doğal kaynakların ihraç edildiği önemli bir ticaret kenti olmuştur. Şu anda ayakta kalan şehrin önemli yapıları bu dönemden kalmadır.
KANLIDİVANE
Antik dönemde Dağlık Kilikya sınırları içinde kalan Kanytella, bugünkü adıyla Kanlıdivane, Eliaussa Sebaste’den (Ayaş) 3 km içeri kısımda yer almaktadır. Kanlıdivane’nin Antik Dönem’de Olba Krallığı’nın sınırları içinde bulunan önemli bir dinsel merkez olduğu Bizans Dönemi’ne ait kiliselere dayanılarak söylense de son yapılan çalışmalarla burasının ayrı bir kent olma özelliği de taşıdığı ve önemli bir zeytinyağı üretim merkezi olduğu ortaya çıkarılmıştır.
KREMNA ANTİK KENTİ
Kremna Antik Kenti Burdur Çamlık köyü sınırların içerisinde, Aksu Vadisi’ne hâkim bir tepe üzerine Psidialılar tarafından kurulmuş olan önemli bir Psidia şehridir. Ayakta kalan yapılar Roma Dönemi’ne aittir. Şehrin etrafı surlarla çevrilidir. Izgara planlı olarak kurulan kentin güney ve batıdan olmak üzere iki girişi vardır. Yapılan kazılarda çıkarılan büyük ve küçük Atena, Leto, Hygeia, Nemesis giyimli kadın, Apollon, Asklepios ve Herakles heykelleri Burdur Müzesi Kremna Salonu’nda sergilenmektedir.
KASTABALA ANTİK KENTİ
Osmaniye il sınırları içinde bulunan Kastabala Antik Kenti Ceyhan Nehri’nin yakınlarında küçük bir ovaya hakim konumdadır. Kastabala Antik Kenti’nin de yer aldığı Kilikia bölgesinden elde edilen yüzey buluntuları MÖ 2. bin ile geç Roma dönemleri arasında farklı dönemlere tarihlenmiştir.
KİBYRA ANTİK KENTİ
Kibyra Antik Kenti, Burdur Gölhisar ilçesinin Horzum mahallesinde birbirinden derin yarlarla ayrılan hâkim üç tepelik üzerinde yer almaktadır. Kentin yerleşim alanı oldukça büyüktür. Yapılar, simetrik düzenlenmiş, tepelik teraslanarak göl ve ova manzarasına hâkim konumda ve hiçbir yapı bir diğerinin manzarasını kesmeyecek biçimde yerleştirilmiştir.
Kaynak: kulturportali.gov.tr - https://www.kulturportali.gov.tr/portal/akdeniz-de-kesfetmeniz-gereken-7-antik-kent