Hisarcıklıoğlu'ndan TOGG açıklaması: "Mart ayında hep beraber göreceğiz"
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "TOGG fabrikamızı 29 Ekim'de Gemlik'te açılışını yapıyoruz. Hayırlı uğurlu olsun. Allah nasip ederse de mart ayında inşallah Afyonkarahisar'da TOGG arabasını hep beraber göreceğiz” dedi.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "TOGG fabrikamızı 29 Ekim'de Gemlik'te açılışını yapıyoruz. Hayırlı uğurlu olsun. Allah nasip ederse de mart ayında inşallah Afyonkarahisar'da TOGG arabasını hep beraber göreceğiz” dedi.
Afyonkarahisar'a bir dizi ziyaretler ve açılışlar için gelen TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ilk olarak İscehisar ilçesinde Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası’nın İscehisar temsilciliğini hizmete açtı. Burada iş insanlarına hitap eden Hisarcıklıoğlu, Afyonkarahisar ve İscehisar’ın mermerin başkenti olduğunu söyledi. Hisarcıklıoğlu, "Türkiye’nin en büyük Mermer İhtisas OSB’si burada. Odamız Afyon mermerini, coğrafi işaret olarak da tescil ettirdi. Dünya çapında tanınan, bilinen bir markanız var. Hatta Vatikan'daki en önemli kilise olan San Pietro’da bile, İscehisar'ın mermerleri kullanılmış. Blok mermerde dünya lideriyiz. İhracatımız, yüzde 60’ı tabakalı işlenmiş halde olmak üzere, 2 milyar doları geçti. İşlenmiş mermerde İtalya ve Çin bizden önde olsa da bu alanda da gelişme içindeyiz. Öte yandan, en büyük pazarımız olan Çin’deki yavaşlamayla ve küresel resesyonla karşı karşıyayız” dedi.
İç pazarda inşaat sektörünün henüz tam toparlamadığını aktaran Hisarcıklıoğlu, "Bunlara ilaveten son dönemde elektrik ve akaryakıt fiyatlarındaki artışın da etkisi altındayız. Ruhsatlandırma, harçlar ve devlet hakkı gibi maliyetleri artıran sorunlarımız mevcut. Biz blok mermeri 20 sent, tabaka mermeri 40 sent civarında satarken, İtalya işlenmiş mermeri 2 dolara gönderiyor. Tüm sıkıntılara rağmen, sektörde ürün işleme ve kalite artıyor, ihracat yapılan ülke sayısı büyüyor. Bu sektörde gidecek daha uzun bir yolumuz var. Hem bu bölgenin kalkınması hem de ülkemizin döviz ihtiyacının karşılanması için, el birliğiyle çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
İscehisar temsilciliğinin kurdelesini kesen Hisarcıklıoğlu ve protokol üyeleri daha sonra Afyonkarahisar Valiliği'ne geçti. Burada heyete TOBB Uyum Arabuluculuk ve Uyuşmazlık Çözüm Merkezi Başkanı Cemil Çiçek de katıldı. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ve beraberindeki heyet Vali Kübra Güran Yiğitbaşı’nı makamında ziyaret etti. Ziyarette Vali Yiğitbaşı, Hisarcıklıoğlu ve Çiçek'e hediye takdim etti. Valilik sonrasında Hisarcıklıoğlu ve heyet Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası’nda TOBB Uyum ve Arabuluculuk Merkezi'nin açılış törenine katıldı.
KONYA'DA ÖDÜL TÖRENİNE KATILDI
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Afyonkarahisar'daki temaslarının ardından geldiği Konya'da Sanayi Odası tarafından düzenlenen Uluslararası Otomotiv Sektörünün Geleceği konferansının ödül törenine katıldı. Törenin açılış konuşmasını gerçekleştiren Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, "Konya otomotiv sektörümüz, 460’ı aşkın üretici firma ve 22 binden fazla çalışanıyla şehrimizin hem istihdamına, hem de ihracatına çok büyük katkı sunuyor. Marmara Havzası'ndan sonra, otomotiv sektörünün en güçlü olduğu şehirlerden biriyiz. Şu anda otomotiv sektöründe Türkiye’nin 7'nci büyük ihracatçı şehriyiz. 2010 yılında 191 milyon dolar ihracat yapan Konyalı otomotivcilerimiz, son 12 yılda ihracatlarını 3 katına çıkararak geçtiğimiz yılı 596 milyon doları aşkın ihracatla tamamladı. Konyalı otomotivcilerimiz bu yılın ilk 8 ayında ise 500 milyon dolara yakın ihracatla 81 ilimizin 53’ünden daha fazla ihracat gerçekleştirdi.'' dedi.
Rifat Hisarcıklıoğlu da, Türkiye'nin otomotiv sektöründe bir üretim üssü haline geldiğini belirterek şöyle konuştu:
"Yenilikçi ve yeşil üretime odaklanmamız şart. Zamanında bazı basiretsiz idareciler yüzünden hem yerli otomobilin, hem de yerli uçak konusunda kendi ayağımızla çelme takmışız. Çok şükür bugün hem kamuda, hem özel sektörde daha bilinçli, daha güvenli ve öz güvenli yöneticiler var. İşte bunun sonucu hem Konya'da, hem Türkiye'de de ortada. Otomotivde Türkiye'nin bir numaralı ihracatçı sektörü haline getirdik. İhracat şampiyonu, hep artık otomotiv sektöründen çıkıyor. Oto sanayimiz ihracatın çok büyük bir kısmını Avrupa'ya yapmaya başladı. Avrupa'nın en büyük otomobil tedarikçisi olan ülkesi biziz. Eskiden bundan bahsedemezdik. Tekstilden bahsederdik. Şimdi Avrupa'nın en büyük tedarikçisi bu durum sektörümüzün yüksek kalitede üretiminde göstermektedir. Otomotiv sektöründe bir üretim üssü haline gelen Türkiye'nin teknoloji ve tasarruf haline gelmesine de hedefliyoruz. Türkiye'nin otomobil projesi TOGG'a biz bu vizyonla başladık."