Sultan Alparslan kimdir?
Büyük Selçuklu Devleti hükümdarı Sultan Alparslan, 26 Ağustos 1071'de Bizans ordusunu Malazgirt'te bozguna uğratarak tarihin en önemli zaferlerinden birini kazandı. Sultan Alparslan, bu zaferle Türklerin Anadolu'yu yurt edinmelerinin önünü açtı. Peki Sultan Alparslan kimdir? Sultan Alparlan hangi zaferleri kazanmıştır? İşte Sultan Alparslan hakkında bilgiler...
Sultan Alparslan hükümdarlığında Bizans ordusunu Malazgirt'te bozguna uğratan Büyük Selçuklu Devleti, 26 Ağustos 1071'deki bu zaferler tarihin önemli zaferlerinden birini elde etmişti. İşte o zafer ve Sultan Alparslan hakkında bilgiler...
SULTAN ALPARSLAN KİMDİR?
Sultan Alparslan, 1029 yılında doğmuştur. Sultan Alparslan, Büyük Selçuklu İmparatorluğu'nun ikinci sultanı olan ve Türklerin Orta Asya'dan Anadolu'ya gelişlerini ve mücadelesini yöneten askeri komutan ve hükümdardır. Doğum adı Muhammed bin Davud Çağrı'dır. 1071 yılında Bizans İmparatorluğu hükümdarı Romen Diyojen ile yaptığı Malazgirt Muharebesi'ndeki başarısından dolayı tanınmaktadır.
SULTAN ALPARSLAN'IN HAYATI
Alp Arslan, Büyük Selçuklu Devleti'nin kuruluş dönemindeki güç koşullarda yetişti. Tarih yazarlarının çok yiğit bir savaşçı olarak tanımladıkları hükümdar çok küçük yaşta ata binip ok atmayı öğrendi. Gençlik yıllarında arkadaşlarından oluşan kendi birliğiyle katıldığı Dandanakan vb. savaşlardaki başarısıyla dikkati çekti.
Tuğrul Bey 1063'te ölünce Selçuklu ülkesinde taht kavgaları başladı. Oğlu olmayan Tuğrul Bey, vasiyetinde Çağrı Bey'in oğullarından Süleyman'ın tahta geçmesini vasiyet etmişti. Ancak Çağrı Bey'in öteki oğlu Alp Arslan ve Arslan Yabgunun oğlu Kutalmış ile bazı emir ve şehzadeler Süleyman'ın sultanlığını tanımadılar. Kazvin şehrinde Alp Arslan adına hutbe okundu. Daha sonra Alp Arslan Rey şehrinde Selçuklu Devleti tahtına çıktı.
BİZANS İLE SAVAŞ
Bizans İmparatoru Romen Diyojen Türkleri Anadolu'dan çıkartmak için 1068 yılında sefere çıktı ve Halep'e kadar ilerledi. Ancak bu hareket Türklerin akınlarının ilerlemesinde engel olmadı. İmparator Diyojen ikinci bir sefere çıktı ve bu sefer Fırat Nehri kenarına kadar ilerledi. Selçuklu akıncıları başka kollardan akınlara devam ederek Malatya'ya hücum ettiler ve Konya'yı tahrip ettiler.
1068'de Bizans İmparatorluğu'na karşı savaş ilan ettikten sonra Sultan Alparslan komutanlığında kazandıkları savaşlar Türkler'i Orta Doğu'ya doğru geri çevirmiş; bu başarılar Bizanslılar'ı, Türkler'i çıkarmak için Malazgirt'e kadar getirmiştir.
Şam'a yönelen Sultan; Bizans imparatoru Romen Diyojen'in sefere çıktığını haber aldı ve süratle geri döndü. Rey şehrinde konuşlanacağı duyumunu yayan Alparslan, daha sonra Muş'a doğru hareket etti ve Malazgirt Ovası'nda karargahını kurdu. 26 Ağustos 1071 Cuma günü Sultan Alparslan, Bizans ordusunun üzerine yürüdü. "Turan" taktiğinin en başarılı örneğini uyguladığı savaşın ardından, Romen Diyojen yenilgiyi kabul etti.
SULTAN ALPARSLAN'IN ÖLÜMÜ
Sultan Alp Arslan, Karahanlılar arasındaki iç mücadele ve Selçuklu topraklarına yaptıkları baskınları önlemek üzere 1072 yılının Eylül ayı sonlarında 200.000 kişilik büyük bir orduyla Türkistan bölgesine sefere çıktı. Seferde bir süre kuşatma altında tuttuğu Barzam (Berzem) kalesini teslim aldı. Huzuruna çıkan kale kumandanı Yusuf Hârizmi tarafından, çizmesine sakladığı küçük bir hançerle ağır şekilde yaralanan Alp Arslan dört gün sonra da hayatını kaybetti.
Türkmen takviminde 2002 yılından Temmuz 2008'e kadar Ağustos ayı Alp Arslan olarak adlandırılmıştır. Merv şehrinde olduğu düşünülen mezarın tam yeri bilinmemektedir.