İki bin yıllık gizemli tarih: Nemrut Dağı'nın hikayesi
Gizemini koruyan devasa heykellerle Nemrut Dağı, Adıyaman’ın Kahta ilçesinde bulunan Kayadibi Köyüne yakın bir konumda bulunuyor. Nemrut Dağı, hikayesi, devasa heykeller ve kralın mezarı ile bilgileri sizler için derledik. Detaylar haberimizde...
Nemrut Dağının yüksekliği 2150 metre. MÖ 1. yy civarlarında burada hüküm süren Kommagene Krallığının bulunduğu bölgedir.
NEMRUT DAĞI'NIN TARİHİ
Dağ, eski çağlarda "Kommagene" olarak bilinen, bu alanda bulunan arkeolojik kalıntılara ev sahipliği yapmaktadır. Antiochos tümülüsü ve buradaki dev heykeller, Eskikale, Yenikale, Karakuş Tepe ve Cendere Köprüsü millî park içinde kalan kültürel değerlerdir.
Doğu ve batı teraslarında Antiochos ile tanrı-tanrıça heykellerinin yanı sıra aslan ve kartal heykelleri bulunmaktadır. Batı terasında eşsiz bir aslanlı horoskop yer almaktadır.
Aslanın üzerinde 16 ışından oluşan 3 adet yıldız vardır ve bunların Mars, Merkür ve Jüpiter gezegenlerini temsil etmekte olduğu sanılmaktadır. Tarihte bilinen en eski horoskoptur. Heykeller Helenistik, Pers sanatı ve Kommagene ülkesinin özgün sanatı harmanlanarak yontulmuştur.
Kommagene kralı Antiochos Theos, MÖ 62 yılında bu dağın tepesine, pek çok Yunan ve Pers tanrısının heykelinin yanı sıra kendi mezar-tapınağını da yaptırmıştır. Mezarda, bir kartalın başı gibi, tanrıların taş oymaları bulunur. Heykellerin diziliş şekli hiyerotesyon olarak bilinir.
Mezarda 1881 yılında Alman mühendis Karl Sester tarafından kazı çalışmaları yapılmıştır. Daha sonraki yıllarda yapılan kazılarda da Antiochus'un mezarı bulunamamıştır.
HEYKELLERİN ANLAMI NEDİR?
Nemrut Dağında bulunan devan sa kafa şeklindeki heykelleriamacının tüm dinleri ve kültürleri tek bir bayrak altında toplamak amacıyla yapıldığı düşünülüyor.
Tarihi belgelerin ve çevresel kalıntı ve bulgular ışığında burada bulunan devasa heykellerinin o dönem inanılan tanrıları simgelediği biliniyor.
Heykeller, 2 grup olacak şekilde bulunuyor; bir grup heykel güneşin doğuşunu, diğer grup da batışını selamlayacak şekilde yerleştirilmiş.
Sadece kafası görülen heykellerin vücutları oturur pozisyondaki heykellere ait ancak zamanla düşmüş. Binlerce yıllık tarihe tanıklık eden heykeller, kireçtaşı blok yapımıdır.
Nemrut’un simgesi haline gelmiş tanrı heykelleri doğu ve batı terası olmak üzere iki yerde bulunuyor. Ortalarında ise I. Antiokhos’un mezarı olan tümülüs bulunmakta.
2002’de tüm bu heykel başları, koptukları gövdelerin önüne yerleştirilmiş ve tek sıra halinde dizilmiş. Yapılan ölçümlerde bu heykellerin gerçek boyutu 8-9 metreyi bulduğu düşünülüyor. O dönemde nasıl yaptıklarına dair gizem hala devam etmekte.
Heykellerden ilk iki sırada olan Aslan ve Kartalın koruyucu hayvan heykelleri olarak biliniyor. Bunlar tanrılara ait heykel dizisinin başında ve sonunda ikişerli olarak durur ve onları koruduğu düşünülmektedir.
1987'de UNESCO tarafından Dünya Mirası ilan edilen Nemrut Dağı, 1988 yılında tesis edilen Nemrut Dağı Milli Parkı ile korumaya alınmıştır.