Assos nerede? Assos'ta gezilecek yerler
Ülkemizde bulunan önemli tatil bölgelerinden biri de Assos. Son olarak bölgede Roma dönemine ait 2 bin 200 yıllık çeşme yapısı kalıntıları bulundu. Peki Assos nerede? Assos'a nasıl gidilir? Assos'ta gezilecek yerler neresidir? İşte Assos'a gitmeden önce bilmeniz gerekenler...
Türkiye'deki ilk akla gelen turizm bölgelerinden biri olan Assos, bölgeye her yıl çok sayıda ziyaretçi çekiyor. Peki Assos nerede? Assos'a nasıl gidilir? Assos'ta gezilecek yerler neresidir?
Türkiye'de yer alan önemli turizm bölgelerinden biri olan Assos, Çanakkale'nin Ayvacık ilçesindeki Behramkale köyü sınırları içinde yer alan antik bir kenttir. Assos, yer üstündeki zenginliğinin yanı sıra kazılarda ortaya çıkarılan Roma ve Bizans dönemi eserleriyle geçmişe ışık tutuyor.
Doğal güzelliği ve konumu itibarıyla Türkiye'nin pek çok bölgesinden ziyaretçi akınına uğrayan Assos, ekonomik olarak tatil yapmak isteyen kişilerin de tercih ettiği bir mekan olarak sıklıkla tercih edilmekte.
Assos tarihi milattan önce 6. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Antik çağlardan kalma pek çok eser olan Assos tarih meraklılarının gezmesi gerektiği yerdir. Assos'ta konaklama imkanları da oldukça gelişmiştir. Assos'u gezmek için de 2 gün ayırmanız yeterli olacaktır.
ASSOS NEREDE VE ASSOS'A NASIL GİDİLİR?
Assos Çanakkale'nin Ayvalık ilçesinde yer alan bir mekandır. Assos Behramkale olarak da adlandırılır. Assos'a gitmek son derecede kolaydır. Hem toplu taşıma araçlarını hem de özel aracınız ile bu bölgeye ulaşabilirsiniz. Şehir dışından gelecek ziyaretçiler öncelikle Ayvacık ilçesine doğrudan otobüs ile ulaşım sağlayabilir. Otobüs ile ulaşım sağladıktan sonra Assos'a gitmek için bir aktarma yapmanız gerekmektedir. Assos için otobanı da kullanarak ulaşabilirsiniz. İstanbul'un Avrupa yakasından doğrudan Tekirdağ Çanakkale yolundan ulaşım sağlayabilirsiniz.
ASSOS'TA GEZİLECEK YERLER
Assos Antik Limanı
Assos'un antik çağlardan kalma olan bir limanıdır. Assos antik liman 2000 yılında da restore edilmiştir. Restorasyon süreci bizzat bakanlık tarafından başlamıştır. Bu bölgeyi korumak amacı ile de ön tarafına bir dalga kıran eklenmiştir. Assos antik limanı çok güzel bir atmosfere sahip olan bir limandır. Assos'un en ilgi çekici yerleri arasında yer alan Assos antik limanı bölgenin turistik yerlerindendir. Assos antik limanı zamanında meşe palamutları ile çevrili olan bir limandı.
Behramkale Köprüsü
Behramkale köprüsü Assos'un en tarihi köprüleri ve günümüzde de halen daha kullanılan bir köprüdür. 14. yüzyılda inşa edilen bu Behramkale köprüsü Murat Hüdavendigar tarafından inşa ettirilmiştir. Tam olarak 600 yıllık bir geçmişi olan Behramkale köprüsü günümüzde de kullanılmaya devam edilmektedir. Toplam da 80 metre uzunluğu bulunan bu köprü 3.5 metre genişliğe sahiptir. Behramkale köprüsünden gidiş geliş yol bulunmaktadır. Osmanlı döneminde inşa edildiği bilinen bu köprü dönemin en sağlam köprülerinden bir tanesi olarak kullanılmaya devam etmiştir.
Assos Antik Kent
Tam olarak milattan önce 6. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Assos antik kent Osmanlı döneminde de kullanılmaktaydı. Behramkale köyüne de yakın bir lokasyonda bulunmaktadır. Assos antik kent volkanik tepe üzerine inşa edilmiştir. Bu bölgede tarihte ilk kazı Osmanlı döneminde yapılmıştır. Osmanlı döneminde Amerikalı arkeologlar tarafından yapılan kazı çalışmaları 2 yıl boyunca sürmüştür. Assos antik kent günümüze kadar bütün orijinalliği ile gelmeyi başarmıştır. Assos antik kentine giriş ücreti 25 TL olarak belirlenmiştir. Müze kart ile doğrudan giriş sağlayabilirsiniz.
Athena Tapınağı
En tarihi yerlerden bir tanesi olan Athena tapınağı şehrin en yüksek bölgesinde yer almaktadır. Assos'un tarihi yerlerinden bir tanesi olan Athena tapınağı Anadolu'da yapılmış olan en güzel tapınaklardan bir tanesidir. Athena tapınağına gelerek burada tarihe tanıklık edebilir ve bol bol fotoğraf çektirebilirsiniz. Athena tapınağı içerisinde bir tane de Tanrıça heykeli yer almaktadır.
Hüdevandigar Cami
Bölgede yer alan tarihi camilerden bir tanesidir. Bu cami 14. yüzyılda inşa ettirilmiştir. Tam olarak tek kubbeli ve kare şeklinde inşa ettirilen Hüdavendigar cami antik kente de oldukça yakın bir konumdadır. Hüdavendigar cami Osmanlı mimarisi ile inşa edilmiştir. Osmanlı döneminde 1. Murat döneminde inşa ettirilmiştir. Hüdavendigar Camii Behram köy içi yolunda bulunmaktadır.
Zeus Altarı
Dede tepe üzerinde bulunmaktadır. Zeus altarı kayalardan ve taşlardan oluşturulmuştur. Zeus altarı antik çağa kadar uzanan bir tarihi olduğu belirlenmiştir. Tam olarak kutsal mabet olarak da görülen Zeus Altarı birçok insanın takip ettiği yerdir.
Sivrice Plajı
Assos'un plajlarından bir tanesidir. Sivrice plajı tam olarak 10 kilometre uzaklıkta ulunmaktadır. Bektaş köyüne çok yakın bir konumdadır. Dar ve taşlık bir alana sahip olan Sivrice plajı 500 metre uzaklıkta yer almaktadır.