Yeni emeklilik sistemi geliyor! Emekliye çift maaş
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı Orta Vadeli Program'da yer alan ikinci basamak emeklilik ile çalışanlar çifte maaş alacak. Bunun yanında kıdem tazminatına da yeni düzenlemeler geliyor. Peki bu gelişmelerden kimler yararlanabilecek?
.Türkiye'de bir süre önce gündeme gelen ikinci emeklilik, Orta Vadeli Program (OVP) kapsamında da ele alındı. Bu sistem, ikinci basamak emeklilik olarak adlandırılıyor ve işveren katkısının olduğu bir tamamlayıcı emeklilik sistemini içermektedir.
MİLYONLARA 2. EMEKLİLİK FIRSATI OLACAK
Türkiye'de bir süre önce gündeme gelen ikinci emeklilik sistemi, dün Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan Orta Vadeli Program (OVP) içerisinde yer aldı. Bu ikinci basamak emeklilik sistemi, tamamlayıcı emeklilik olarak uygulanmaktadır. Türkiye'de zaten var olan Otomatik Katılımlı BES sistemi ile başlatılan ikinci emeklilik sistemi daha da geliştirilecek.
BAKAN MEMET ŞİMŞEK'TEN EMEKLİLİK SİSTEMİ AÇIKLAMASI
Yeni emeklilik sistemi ile ilgili konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "İşverenin katkısı olduğu yeni bir bireysel emeklilik modeli öngörüyoruz. Amaç sistemde kalış süresini ve fon tutarını artırmak" dedi.
YASA NE ZAMAN ÇIKACAK?
Dünyada çeşitli yöntemlerle uygulanan tamamlayıcı emeklilik sistemi çalışanların emekli olduklarında gelirlerinin düşmemesi ve yaşam standartlarının değişmemesini amaçlıyor. Bu sayede emeklilik döneminde kamudan sağlanan gelirin dışında bir maaş daha elde ediliyor.
SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?
Bugün uygulanan otomatik katılım ile Bireysel Emeklilik Sistemi'nde çalışanların ücretlerinden her ay en az yüzde 3 kesinti yapılarak primler biriktiriliyor. Ancak sistem zorunlu değil. Çalışanlar isterlerse sistemden ayrılıyor.
Bu sistem ile çalışanlar 10 yıl prim ödüyor ve 55 yaşında emekli olabiliyor. 10 yıl ve 55 yaşın sonunda hak sahipleri isterlerse toplu para isterlerse belirleyecekleri süre kadar (ömür boyu da seçilebilir) emekli maaşı alabiliyor.
Yeni getirilecek sistem bunu bir adım daha öteye taşıyacak. Çalışanlardan kesilen primlere işverenler de prim ekleyecek. Böylece birikim daha artacak, işverenler sigorta primi öder gibi her ay çalışanın hesabına para aktaracak. Sistem zorunlu olacağı için hem çalışan hem de işveren için bağlayıcı olacak.
TAZMİNAT İLE BİRLEŞTİRİLECEK
Sistem işverenlerin de katkısını öngördüğü için kıdem tazminatı ile birleştirilecek. Böylece kurulacak kıdem tazminatı fonu benzeri bir yapı ile işverenler işten ayrılırken değil her ay çalışana tazminatına karşılık ödeme yapmış olacak.
Bu sistem bu gün büyük sorun haline gelen ve sürdürülemez olan kıdem tazminatı alamama sorununu da çözecek. Her çalışan işten nasıl ayrılırsa ayrılsın kıdem tazminatını garanti altına alacak. Sistemin garantisi devlet olacak ve kıdem tazminatı alamama gibi bir sorun kalmayacak.
ESKİ ÇALIŞANIN HAKLARI DEVAM EDECEK
Bu noktada belli bir süredir çalışan vatandaşlar yeni emeklilik ve tazminat sistemi yürürlüğe girdikten sonra biriken tazminatlarını bu hesaplarına aktarabilecek. Bu sayede işten ayrılırken tazminat alıp almayacağı garanti olmayan mevcut çalışanlar yeni bir birikim sahibi olacak ve kıdem tazminatlarına güvence gelecek.
HESAP DEĞİŞECEK Mİ?
Burada merak edilen konuların başında kıdem tazminatı hesabı geliyor. Mevcut durumda en az 1 yıl çalışan ve işten kendi istek ve kusuru dışında çıkartılan işçiler her yıl için bir brüt maaş kıdem tazminatı alıyor.
Bu miktar her ay için maaşın yüzde 8,33'üne denk geliyor. Burada eğer kapsam değişmez ise çalışanın hesabında yüzde 3 kendi hissesi ve yüzde 8,33 de işverenin tazminat katkısı olmak üzere her ay ücretinin yüzde 11,33'ü kadar birikimi olacak.Sistem eğer kıdem tazminatı ödemesi kadar birikim öngörürse bu kez çalışanın maaşının yüzde 3'ü ve işverenin yüzde 5,33'lük katkısıyla toplamda yüzde 8,33 olarak işleyecek.
BİRİKİM ARTACAK
Çalışanın hesabında biriken para çeşitli fonlarda değerlendirilecek. Bu sayede birikim zaman içinde artış da sağlayacak. Bu noktada çalışanlar faizli ya da faizsiz fonları seçerek birikimlerinin nemalanmasını sağlayacak.
BİRİKİM ARTACAK
Çalışanın hesabında biriken para çeşitli fonlarda değerlendirilecek. Bu sayede birikim zaman içinde artış da sağlayacak. Bu noktada çalışanlar faizli ya da faizsiz fonları seçerek birikimlerinin nemalanmasını sağlayacak.
Kaynak: sabah.com