Vergide adalet tartışmaları sürüyor! Şirketler yerine vatandaş ödüyor

Hükümet vergide adaleti sağlamaya yönelik açıklamalar yapsa da somut bir adım atılmıyor. Büyük şirketler kazancı kadar vergi ödemiyor. Çalışanların patrondan daha fazla vergi verdiğini söyleyen ekonomistler bunun tersi politika izlenmesi gerektiğini vurguluyor.

Dilek  Doğan Dilek Doğan

Türkiye'de vergide adaletsizlik artıyor. Çok kazanan az, az kazanan ise çok ödüyor. Dolaylı vergilerle doğrudan vergiler arasındaki makas hala çok açık.

2 bin 815 büyük mükellefin halihazırda toplam yüzde 27'sinde vergi incelemelerinin devam ediyor. Ancak Türkiye'de çalışanlar patronlar daha fazla vergi ödüyor.

İstanbul Arel Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cüneyt Dirican, şirketlerden vergi alınırken izlenmesi gereken yönetemi anlattı.

- Uzun zamandır Türkiye'de dolaylı vergiler, doğrudan vergilerin önüne geçmiş durumda. Oransal olarak böyle, 70'e 30... Bunu da düzeltmek gerekiyor.
- Bir emekçinin, işçinin, patronundan daha fazla kazandığını kabul ediyorsanız bir şey yok diye düşünürsünüz ama olması gereken tersi. Kurumlar vergisinin, gelir vergisinin üstünde olması gerekiyor.
- Kağıt üzerinde yazanla, gerçekleşen orana bakmak lazım. Bazılarında üzde 25 olsa da teşvikler nedeniyle bunun çok daha altında gerçekleşiyor.

Cüneyt Dirican, vergi sorgusu için şirketlerin performansına odaklanılması gerektiğini kaydetti.

Doç. Dr. Cüneyt Dirican, fahiş fiyatla ilgili verilen cezaların vatandaşa katkısı olmadığını da söyledi. Hatta o şirketlerin aldıkları cezayı zam olarak yansıttıklarını belirtti.

vergi ekonomi