Üretimde 16 ayın en sert daralması! TÜİK sanayi üretimi verilerini açıkladı

Sanayi üretiminde 16 ayın en sert daralması kaydedildi. Sanayi üretimi haziranda aylık bazda yüzde 2,1, yıllık bazda yüzde 4,7 azaldı.

Yasin Kerim Aşan Yasin Kerim Aşan
Üretimde 16 ayın en sert daralması! TÜİK sanayi üretimi verilerini açıkladı

Sanayi üretimi haziranda keskin bir düşüş gösterdi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Sanayi Üretim Endeksi haziran ayı verilerini paylaştı. Üretim haziranda aylık bazda yüzde 2,1, yıllık bazda yüzde 4,7 azaldı. Veri yıllık bazda deprem sonrası en sert daralma olarak kaydedildi.

Sanayinin alt sektörler incelendiğinde, haziran ayında madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8,6 arttı, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 6,9 azaldı ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 15,2 arttı.

Madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre yüzde 1,8 arttı, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 3,1 azaldı ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 7,8 arttı.

Öte yandan Merkez Bankası Başkanı Başkanı Fatih Karahan, 2024 yılının üçüncü Enflasyon Raporu sunumunda sanayi üretiminin düştüğünü söylemişti. Fatih Karahan, üretimde daralamaya işaret etmişti.

Kaynak: Anadolu Ajansı

sanayi üretim endeksi TÜİK